Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Lichtenštajnsko remizovalo so Slovenskom, Ďurica zachránil bod

Na snímke vľavo strelec gólu Ján Ďurica a vpravo sa s ním raduje Tomáš Ďubek Foto: TASR/Martin Baumann

O vyrovnávajúci gól sa postaral Ján Ďurica.

Vaduz 7. júna (TASR) - Slovenskí futbalisti nezvládli úlohu favoritov a v piatkovom zápase G-skupiny kvalifikácie MS 2014 remizovali vo Vaduze s domácim Lichtenštajnskom 1:1.

Zverenci trénerského tandemu Stanislav Griga - Michal Hipp prehrávali po góle Martina Büchela z 13. minúty, na ktorý dokázal odpovedať už iba v 73. minúte hlavou Ján Ďurica a tak zaknihovali jeden z najzahanbujúcejších výsledkov v histórii slovenského futbalu. Po ňom sa postupové nádeje Slovenska ocitli na bode mrazu, na vedúcu Bosnu a Hercegovinu totiž strácajú už 7 bodov.

Obnovené svalové zranenie znemožnilo na pôde malého alpského štátu nastúpiť premiérovo v drese s dvojkrížom naturalizovanému Argentínčanovi Davidovi Depetrisovi, ktorý nefiguroval ani na súpiske. Debut si odkrútil stredopoliar Tomáš Ďubek, ktorý naskočil do diania v 24. minúte namiesto Richarda Lásika. Zápas osobne sledoval aj minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Najbližšie sa Slováci predstavia 14. augusta v Bukurešti v prípravnom súboji s hostiteľským Rumunskom. V septembri šiesteho hrajú ostrý kvalifikačný duel v Bosne a Hercegovine, o štyri dni privítajú tohto súpera v poslednom domácom zápase kvalifikácie. V októbri uzavrú Hamšík a spol. boje v Grécku (11. októbra) a Lotyšsku (15. októbra).



Ako prví trafili do priestoru brány domáci a nešlo len o propagačný pokus, pretože Nicolas Hasler spoza šestnástky poriadne natiahol Kuciaka. V 11. minúte to vyskúšal Hubočan jednoduchým centrom na Hološka, ktorého však zmenený smer lopty pomýlil a v dobrej pozícii mu od nohy odskočila. Favoritovi však v priebehu prvého polčasu viazla súhra, v strede poľa myšlienka a najmä väčšia pohybová aktivita na to, aby strelil rýchly gól, ktorý mal byť základným stavebným kameňom úspechu. Všetko bolo naopak, v 13. minúte prišiel trest od Lichtenštajncov, ktorí po ukážkovom brejku a sérii chýb slovenských hráčov otvorili skóre. Najskôr Lásik naivne stratil loptu pri rozohrávke, potom Hubočan na ľavej strane nedostúpil k centrujúcemu Andreasovi Christenovi a Čišovského zle načasovaný sklz otvoril cestu pre Büchela, ktorý namieril nezadržateľne k ľavej žrdi a zaznamenal vôbec prvý gól Lichtenštajnska v deviatom vzájomnom zápase so Slovenskom - 1:0. Zlý vstup do zápasu zdravo nasrdil Hamšíka, ktorý v 19. minúte po sóle vyprášil rukavice Jehleho a vybojoval aspoň roh, po ňom bol na loptu prikrátky Ďurica na zadnej žrdi. Hosťujúci tréneri zareagovali na nepriaznivý stav striedaním, keď Lásika nahradili novicom Ďubekom, ale aj on zapadol do sivého podpriemeru výkonov hráčov v bielych dresoch. Statickí Slováci mohli v 33. minúte prehrávať už 0:2 po tom, ako David Hasler tvrdo vypálil spoza šestnástky a od radosti ho delili centimetre.

Foto: TASR


Hološko už po 50. sekundách hry v druhom dejstve reklamoval ruku v šestnástke súpera, ale nepochodil. Ďubek v 51. minúte svojou aktivitou vybojoval priamy kop, po ktorom Saparov pokus musel Jehle vyboxovať do bezpečia. Slovákom v šatni tréneri pravdepodobne navarili "hubovú polievku", čo sa odrazilo na ich zlepšenom pohybe, ale zrejme nebola dostatočne silná, keďže v ich hre stále absentovala iskra a moment prekvapenia. Vyrovnať mohol v 63. minúte po peknej kolmici Saparu Ďubek, ale pred Jehlem ho domáci obranca odtlačil od lopty a tak sa stredopoliar Ružomberka nedostal do zakončenia. O desať minút si na nakrátko zahratý roh najvyššie vyskočil Ďurica a hlavou z piatich metrov prekonal Jehleho - 1:1. Slováci v tých chvíľach zamkli súpera na jeho polovici a v 79. minúte mohol Stoch zariadiť obrat, ale schoval iba hlavu do dlaní po technickej krížnej strele, ktorá tesne minula ľavú žrď. V 89. minúte mal rozhodnutie na hlave Čišovský, ale z troch krokov od brány ho Jehle reflexívne vychytal. Výkonom aj výsledkom však Hamšík a spol. sklamali a so súperom z európskeho suterénu získali vo Vaduze iba bod rovnako ako v marci Lotyši.


Hlasy po zápase:



Stanislav Griga, tréner SR: "Tých stratených bodov v kvalifikácii je veľmi veľa, tak slabo ako dnes sme ešte v jej doterajšom priebehu nehrali. Neutekám od roboty, lebo keď raz človek utečie, tak bude celý život utekať. Cítim sa byť zodpovedný za tento výsledok, hoci v príprave nič nenasvedčovalo tomu, že mužstvo takto vybuchne. Sú to len reči, čo máme pred zápasom, lebo potom príde zápas a všetko je inak. Aj keby Čišovský v závere gól dal, tak by som povedal, že máme tri body, ale po zahanbujúcom výkone."

Marek Bakoš, útočník SR: "Hanba, prespali sme zápas, ktorý sme mali jednoznačne vyhrať. Išiel som na ihrisko, aby som pomohol ten nepriaznivý stav zvrátiť. Ťažko sa mi hľadajú slová, ani nie je veľmi čo hodnotiť... Lichtenštajnsko by mal zdolať každý slovenský či český tím a my ako reprezentácia sme to nezvládli."

Ján Kováčik, prezident SFZ: "Hanba, hanba, hanba. Neviem, čo k tomu môžem viac povedať, skrátka to bolo nedôstojné vystúpenie, katastrofa. Budem to riešiť, teraz ale nechcem s horúcou hlavou hovoriť konkrétne veci ako."

Ján Ďurica, obranca SR: "Každý si musí vstúpiť do seba, či urobil všetko pre víťazstvo. Tréner je zodpovedný za výsledky, ale my hráči sme zodpovední za to, čo sa deje na ihrisku. Bojovnosť musí byť na úplne inej úrovni ako bola dnes v našom podaní. Je to hanba, lebo Lichtenštajnsko je súper, ktorý sa nedá porovnávať s nami čo sa týka mien hráčov alebo úrovne ligy. Preto aj na ihrisku to malo vyzerať inak, ale realita bola iná. Dal som gól, ale bol asi najsmutnejší v mojej kariére."

Marián Čišovský, obranca SR: "Mrzí ma, ako sa ten zápas odohral a trošku sa za to aj hanbím. Sme jedno mužstvo, spolu vyhrávame a prehrávame, takže na útočníkov sa nedá dnešný výsledok zvaliť. Mali sme dobrú formu na tréningu, ale to nestačí, lebo sme ju nepreniesli do zápasu."

G-skupina (Vaduz):

Lichtenštajnsko - SR 1:1 (1:0)

Góly: 13. Büchel - 73. Ďurica. Rozhodovali: Strömbergsson - Andren, Gustavsson (všetci Švéd.), ŽK: A. Christen - Pauschek, 1623 divákov.

zostavy a striedania:

Lichtenštajnsko:
Jehle - Quintans, Kaufmann, Frick (24. Vogt), Oehri - Wieser (90.+3 Gubser) - D. Hasler, Büchel, N. Hasler, A. Christen - M. Christen (90. Beck)

SR:
Kuciak - Hubočan (46. Pauschek), Čišovský, Ďurica, Švento - Sapara, Lásik (24. Ďubek) - Mak, Hamšík, Stoch - Hološko (70. Bakoš)

Tabuľka kvalifikačnej G-skupiny európskej futbalovej kvalifikácie MS 2014 v Brazílii:

G-skupina:

1. Bosna a Hercegovina 6 5 1 0 23:3 16
2. Grécko 6 4 1 1 7:4 13
3. SLOVENSKO 6 2 3 1 7:5 9
4. Litva 6 1 2 3 4:8 5
5. Lotyšsko 6 1 1 4 6:14 4
6. Lichtenštajnsko 6 0 2 4 3:16 2