Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovenskí hokejisti chcú v Nórsku vyhrať

Branko Radiovjevič Foto: TASR/Michal Svítok

Cesta do "mesta ropy", ako prezývajú Stavanger ležiaci na juhozápade krajiny, sa poriadne natiahla a zabrala slovenským hokejistom prakticky celú stredu.

Stavanger 7. februára (TASR) - Víťaznéi ambície majú na Turnaj troch krajín v nórskom Stavangeri slovenskí hokejoví reprezentanti. Na tretej medzinárodnej akcii v sezóne 2012/2013 chce tréner národného tímu predovšetkým otestovať ďalších hráčov, ktorí pripadajú do úvahy pre májové majstrovstvá sveta.

Vladimír Vůjtek však pred podujatím, na ktorom okrem vicemajstrov sveta z Helsínk štartujú aj Švajčiari a domáci reprezentanti, takisto kladie dôraz aj na kvalitnú hru a dobré výsledky. "Ja som spokojný vždy s víťazstvom. Myslím si, že máme dobré mužstvo, aby sme boli na turnaji konkurencieschopní ďalším dvom tímom," uviedol Vůjtek. V Stavangeri sa bude okrem iného bojovať aj o miestenky na MS, kam by sa zo súčasného kádra mohla dostať asi polovica hráčov. "Z kádra, ktorý je tu dnes, pôjde tak desať-dvanásť hráčov na majstrovstvá sveta. Aspoň tak to predpokladáme. Samozrejme, niekto môže prekvapiť, čo budem len rád," pokračoval hlavný tréner, ktorý musel pred turnajom oželieť viacero opôr. Zo zdravotných dôvodov sa mu ospravedlnili obrancovia Dominik Graňák, Ivana Baranka, Tomáš Starosta či útočníci Tomáš Záborský, Tomáš Surový a Mário Bližňák.

Príležitosť tak dostali viacerí mladíci, ktorí budú na severe Európy zbierať medzinárodné skúsenosti. Premiéru v seniorskom národnom tíme absolvuje Jakub Gašparovič. "Pozvánka ma prekvapila, ale na druhej strane aj potešila. Nepociťujem žiadnu trému, tréner Vůjtek nás mladších upokojoval, že si ideme do Nórska predovšetkým zahrať dobrý hokej. Teším sa na to," vyslovil sa útočník trenčianskej Dukly, ktorý je jedným zo štyroch zástupcov domácej najvyššej súťaže v reprezentačnom kádri.

Cesta do "mesta ropy", ako prezývajú Stavanger ležiaci na juhozápade krajiny, sa poriadne natiahla a zabrala slovenským hokejistom prakticky celú stredu. "Od Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave sme vyrazili o deviatej ráno, let z Viedne do Londýna trval dve hodiny, minimálne toľko sme čakali na odlet do Nórska. Do Stavangeru sme pricestovali o pol siedmej podvečer," uviedol pre hockeyslovakia.sk manažér výpravy Igor Andrejkovič.

Dejiskom zápasov bude nová hala DNB Arena s kapacitou pre 4200 divákov a zámorskými rozmermi klziska 61 x 26 m. Slováci si jej ľad prvýkrát vyskúšali vo štvrtok od 12.45, keď mali na programe 75-minútový tréning. V piatok o 19.00 ich tu čaká úvodný duel na turnaji, keď nastúpia proti výberu Švajčiarsku. V sobotu o 16.00 ich potom preveria domáci reprezentanti.

"Sú to naši tradiční súperi, očakávam ťažké súboje. Švajčiarov už dobre poznáme a aj Nóri ukázali, že vedia hrať veľmi dobrý hokej. Budú to úplne vyrovnané zápasy, ideme do nich s tým, že chceme v každom odovzdať maximum," vyhlásil krídelník moskovského Spartaka Branko Radivojevič.

"Úroveň nórskeho hokeja išla v posledných rokoch nahor, vo svetovom rebríčku sa radia hneď za top šestku. Je to súper približne na našej úrovni, čo sa dá povedať aj o Švajčiaroch," stručne charakterizoval súperov tréner Vůjtek. Ten zatiaľ neprezradil, ktorý z dvojice Ján Laco - Jaroslav Janus odštartuje turnaj, v každom prípade sa do bránky dostanú obaja.

Káder SR na Turnaji troch krajín v Stavangeri:

Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava, 2 reprezentačné štarty), Ján Laco (Donbass Doneck/Ukr., 18)

Obrancovia - Ján Brejčák (HC Litvínov/ČR, 3 zápasy/0 gólov), Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR, 9/0), Kristián Kudroč (Sibir Novosibirsk/Rus., 33/2), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus., 45/0), Juraj Mikuš (Lev Praha/ČR, 8/0), Tomáš Slovák (HC Plzeň, 17/0), Ivan Švarný (HC Slovan Bratislava, 47/1), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR, 81/3)

Útočníci - Martin Bartek (HC Pardubice/ČR, 16/7), Jakub Gašparovič (Dukla Trenčín, 0/0), Marcel Haščák (HC Košice, 30/2), Marcel Hossa (Lev Praha/ČR, 104/26), Libor Hudáček (HC Slovan Bratislava, 18/4), Roman Kukumberg (HC Slovan Bratislava, 92/20), Tomáš Marcinko (HC Košice, 6/0), Juraj Mikúš (HC Slovan Bratislava, 66/15), Peter Ölvecký (HC Slovan Bratislava, 12/1), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/Rus., 100/16), Rastislav Špirko (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus., 24/3), Michael Vandas (HK Poprad, 2/0), Juraj Majdan (HC Verva Litvínov/ČR, 2/0)

Realizačný tím: tréner: Vladimír Vůjtek, asistent: Peter Oremus, lekár: Jozef Kubašovský, masér: Michal Malina, fyzioterapeut: Branislav Prokop, technický manažér: Samuel Petráš, manažér výpravy a videoanalytik: Igor Andrejkovič

Káder Švajčiarska:

Brankári - Benjamin Conz (HC Fribourg-Gottéron), Lukas Flüeler (ZSC Lions)

Obrancovia - Severin Blindenbacher (ZCS Lions), Eric Blum (Kloten Flyers), Alessandro Chiesa (EV Zug), Philippe Furrer (SC Bern), Tim Ramholt, Robin Grossmann (obaja HC Davos), Steve Hirschi (HC Lugano), Thomas Wellinger (EHC Biel)

Útočníci - Andres Ambühl, Luca Cunti, Morris Trachsler (všetci ZSC Lions), Benjamin Plüss, Andrej Bykov (obaja HC Fribourg-Gottéron), Gregory Hofmann, Gregory Sciaroni (obaja HC Davos), Simon Moser (SCL Tigers), Inti Pestoni (HC Ambri-Piotta), Paul Savary, Juraj Šimek (obaja Servette Ženeva), Joël Vermin (SC Bern)

Káder Nórska:

Brankári - Lars Haugen (Dinamo Minsk/Biel.), Lars Volden (Espoo Blues/Fín.)

Obrancovia - Alexander Bonsaksen (Rögle/Švéd.), Jonas Holös (Växjö/Švéd.), Juha Kaunismäki, Henrik Solberg (obaja Stavanger), Daniel Sörvik (Valerenga), Ole-Kristian Tollefsen (Färjestads BK/Švéd.), Mats Trygg (HV 71/Švéd.)

Útočníci - Anders Bastiansen (Färjestad/Švéd.), Christian Dahl-Andersen (Stavanger), Kristian Forsberg (MODO Hockey/Švéd.), Mads Hansen (Brynäs/Švéd.), Marius Holtet (Färjestad/Švéd.), Andreas Martinsen (Düsseldorf/Nem.), Ken Andre Olimb (Karlskoga/Švéd.), Mats Rosseli Olsen (Frölunda/Švéd.), Niklas Roest (Sarpsborg), Martin Röymark (Färjestad/Švéd.), Per-Age Skröder (MODO Hockey/Švéd.), Lars Erik Spets (Lörenskog), Mats Zuccarello Aasen (Metallurg Magnitogorsk/Rus.)

Program Turnaja troch krajín v Stavangeri:

Štvrtok 7. februára: Nórsko - Švajčiarsko (19.00)

Piatok 8. februára: Švajčiarsko - Slovensko (19.00)

Sobota 9. februára: Slovensko - Nórsko (16.00)