Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slováci po vlažnom výkone prehrali v Belgicku 2:1

Belgický futbalista Christian Benteke (vľavo) a slovenský futbalista Viktor Pečovský v súboji o loptu počas prípravného futbalového zápasu 6. februára 2013. Foto: TASR/AP

V 87. minúte vyrovnal mladý debutant v seniorskej reprezentácii Lásik na 1:1. V 90. minúte, po chybe v slovenskej obrane, zvýšil Mertens na 2:1.

Bruggy 6. februára (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v stredu v jej úvodnom vystúpení v kalendárnom roku 2013 v Bruggách s domácim Belgickom 1:2. V generálke pre zverencov trénerov Marca Wilmotsa, resp. Stanislava Grigu s Michalom Hippom na jarnú kvalifikáciu MS 2014 v Brazílii sa gólovo presadili Eden Hazard z londýnskej Chelsea z penalty v 10. minúte a Dries Mertens v 90. minúte, resp. v 87. minúte debutant v slovenskom výbere Richard Lásik.

V treťom vzájomnom súboji (všetky prípravné) sa po dvoch remízach 1:1 zrodila prvá výhra Belgicka. Slováci, ktorým pred duelom vypadli zranení Radoslav Zabavník a Vladimír Weiss, resp. chorý Martin Jakubko, hrali v prvom polčase zakríknuto a bez nápadu, domáci ich predčili vo všetkom. Po zmene strán sa výkon hostí zlepšil, vyrovnali v závere, no napokon ich zrazil do kolien gól v 90. minúte.

Po zápase v Belgicku odohrajú Slováci 22. marca kvalifikačný zápas v boji o Brazíliu v Žiline proti Litve, o ďalšie štyri dni opäť pod Dubňom nastúpia v príprave proti účastníkovi EURO 2012 zo Švédska. Výber "Rode Duivels", ktorý je lídrom kvalifikačnej A-skupiny, čaká po Slovákoch ostrý kvalifikačný dvojzápas s Macedónskom.

Belgický futbalista Christian Benteke (vľavo) v súboji o loptu s Martinom Škrtelom zo Slovenska počas prípravného futbalového zápasu 6. februára 2013
Foto: TASR/AP


prípravný zápas:

Belgicko - Slovensko 2:1 (1:0)

Góly: 10. Hazard (z 11 m), 90. Mertens - 87. Lásik, ŽK: Mertens - Ďurica, rozhodovali: Yefet - Davidy, Bornshtein (všetci Izr.)

zostavy a striedania:

Belgicko: Gillet - Alderwireld, Van Buyten, Lombaerts (62. Van Damme), Vertonghen - Witsel (86. Simons) - De Bruyne (62. Martens), Dembélé - Mirallas (46. Nainggolan, 78. Buffel), Benteke (46. Lukaku), Hazard

Slovensko: Kuciak - Hubočan (78. Lásik), Škrtel, Ďurica, Švento (46. Pauschek) - Pečovský, Kucka (87. Saláta) - Hamšík, Sapara, Stoch (61. Mak) - Vittek (15. Ďuriš)


Belgičan Eden Hazard (vpravo) oslavuje gól do siete Slovenska.
Foto: TASR/AP


Priebeh zápasu


Oba tímy začali na pomerne klzkom teréne v dobrom tempe, pričom dominovali zabezpečené defenzívy. Z prvej vážnejšej akcie sa však Belgičania dostali do vedenia. V 9. minúte Hazard nastrelil v šestnástke loptu do lakťa Hubočana a izraelský rozhodca Yefet ukázal na penaltový bod. Hazard jedenástku rutinérsky premenil - 1:0 pre "červených diablov". Hostia o pár minút prišli o útočníka Vitteka, keď sa navrátilec do reprezentácie pošmykol v osobnom súboji, natiahol si zadný stehenný sval a musel ho vystriedať Ďuriš. Slováci potom v ďalšom priebehu hrali zakríknuto, absentoval im kreatívny prechod do útoku a len sa bránili. Belgičania dobre držali loptu, boli lepší, rýchlejší a technickejší v osobných súbojoch a dokázali si aj vytvárať šance. Po chybách v rozohrávke Pečovského či Stocha sa dostavali do nebezpečného zakončenia De Bruyne a Hazard, príležitosti nevyužili ani Benteke či nebezpečne hlavičkujúci Van Buyten. Až v úplnom závere si vypracovali príležitosť aj hostia, Švento pekne zabehol za obranu a jeho umný center hlavičkou nedokázal poslať za chrbát Gilleta zakončujúci Kucka.

Do druhého polčasu hostia naskočili aktívne a zlepšili herný prejav. V 50. minúte zakončoval prvou slovenskou strelou do priestoru brány Hamšík. O tri minúty mohol po peknej pätičke Hazarda zvýšiť Witsel, no loptu smerujúcu do siete zblokoval výborne Škrtel. Slováci okamžite odpovedali strelou Saparu, na slovenskú smolu však mieril mimo. V 61. minúte center Saparu z priameho kopu hlavičkoval Hamšík, no Gilleta nezaskočil. O ďalšie štyri minúty nezakončil z blízka tiesnený Ďuriš, ale hostia ožívali a dotierali na súpera. V 75. minúte získal Kucka loptu po chybe Belgičanov v obrane, ale nedokázal vysunúť do brejku Ďuriša, a o pár okamihov Saparov priamy kop z ľavej strany nikto netečoval, takže Gillet loptu pokojne skrotil. V 86. minúte sa mohol hrdinom okamihu stať debutant a striedajúci Mak, ale pekné vysunutie od Saparu nevyužil. No o minútu už predsa len snaha hostí našla uplatnenie, keď Lásik strelou spoza obrancov vyrovnal na 1:1. Belgičania ale dokázali nájsť odpoveď na vyrovnanie a Mertens po chybe hostí v rozohrávke a vysunutí od Dembélého peknou strelou rozhodol o triumfe domácich.

Hlas po zápase:
Stanislav Griga, tréner SR: "Opäť sme ukázali dve tváre nášho mužstva. Prvých 45 minút sme hrali veľmi zle, bez pohybu, bez emócií, chceli sme hrať bezkontaktný futbal proti takému dobrému súperovi, všade sme boli neskoro. Robili sme strašne veľa individuálnych chýb. Bolo to zaspaté, bolo to také pokračovanie zápasu s Českom. V druhom polčase sme ukázali lepšiu tvár, ukázali sme kompaktnejší futbal, začali sme viac behať. Hráči už ukázali, že majú väčší charakter. Zrazu sme aj my mali šance. Vyrovnali sme, no bohužiaľ, opäť sme urobili obrovskú chybu a inkasovali sme. Zápas sme mohli pokojne remizovať."