Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenské basketbalistky podľahli na ME 20 Srbsku vysoko

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Slovenky si vo štvrtok 12. júla o 19.45 h v zápase o 9. – 16. miesto zmerajú sily s Belgičankami.

Šopron 12. júla (TASR) - Slovenská basketbalová reprezentácia žien do 20 rokov neuspela v osemfinálovom stretnutí majstrovstiev Európy, keď favorizovaným Srbkám podľahla vysoko 61:100. Slovenky si tak vo štvrtok 12. júla o 19.45 h v zápase o 9. – 16. miesto zmerajú sily s Belgičankami.

Osemfinále:

Srbsko – Slovensko 100:61 (24:15, 20:19, 24:15, 32:12)

Srbsko: Racová 36, Kataničová a Radulovičová po 13, Bojovičová a Turudičová po 7 (Naumčeová 9, Djordjevičová a Jovančevičová po 5, Stojanovičová 3, Vujisičová 2, Zukanovičová 0)

Slovensko: Kováčiková 16, Svetlíková 12, Belušová 5, Gajdošová 2, Drobná 1 (Balážová 8, Tarkovičová 6, Lelkes a Ošťádalová po 5, Kozáková 1, Havranová a Majtásová 0)

TH: 35/28 – 20/15, fauly: 20 - 30, trojky: 10 – 6, Rozhodovali: Van Slooten (Hol.), Syryca (Biel.), Teixeirová (Por.)


Slovenky sa v úvode osemfinálového stretnutia museli popasovať s tvrdosťou súpera, ale aj s jeho vysokou úspešnosťou streľby. Zverenkyne trénera Juraja Suju museli tentoraz doťahovať, no mohli sa opäť spoliehať na bodovo produktívnu Kováčikovú. Aj vďaka nej sa v ôsmej minúte podarilo vyrovnať stav duelu na 15:15. Lenže Srbky zakontrovali, šnúrou deviatich bodov za sebou vyhrali prvú štvrtinu napokon 24:15. V druhej 10-minútovke sa sily vyrovnali, Srbsko však aj naďalej ťažilo z priestoru pod košom, kde operovala produktívna Racová. Manko Sloveniek tak bolo po 20 minútach dvojciferné – 34:44.

Po prestávke pokračoval podobný priebeh, slovenský výber bojoval zo všetkých síl, ale súperky predvádzali ofenzívne produktívny basketbal. Náskok Srbska postupne narastal, dve minúty pred koncom tretej periódy sa dostal cez hranicu 20 bodov. Slovenkám sa začala vzďaľovať vidina štvrťfinálovej účasti, do poslednej štvrtiny totiž vstupovali za stavu 49:68. V záverečnej časti Srbsko ešte zvýšilo skóre a po triumfe 61:100 si vybojovalo účasť v štvrťfinále. Slovenky naopak budú hrať o záchranu.

Hlasy po zápase:

Juraj Suja, tréner Slovenska: "Zle, zlý zápas. Najhorší výkon, ktorý sme spolu podali, vrátane prípravy. To už o niečom hovorí. Nevieme hrať tieto zápasy. Treba však povedať, že sme ho opäť neotvorili zle. Boli sme do stavu 15:15 koncentrovaní, dovtedy to bolo pre mňa okej. Potom opäť prišiel nekontrolovaný doskok a súper odišiel na desať bodov. Znova nás stál útočný doskok súpera možno nejaký úspech. Veľmi ľahko získal komfort a potom už ovládal zápas. V polčase boli o plus desať, dostali sme sa však aj na osem bodov, ale potom sme už museli trochu aj zariskovať. Prepadli sme a odišli." Vanessa Gajdošová, rozohrávačka Slovenska: "Bol to boj o osmičku, pripravovali sme sa na to, že na to máme, keďže sme s nimi hrali dva zápasy v príprave. Vedeli sme, že sme tam prehrali, ale aj, že sme sa dosť zlepšili, aby sme ich mohli zdolať. Ich streľba bola oveľa lepšia ako naša. My sme sa nevedeli absolútne zorganizovať v útoku, ani v obrane. Boli tam dobré úseky, ale aj zlé. Nestačilo to však na výhru."

Radoslava Ošťádalová, krídelníčka Slovenska: "Určite sme nechceli, aby to takto dopadlo. Prepadli sme, možno sme až veľmi chceli. Neužívali sme si to tak, ako sme si mali. Boli sme možno také kŕčovité. Veľmi nás to mrzí. Už sa však na to nemôžeme pozerať, musíme ísť ďalej."