Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Slovenky v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie pôjdu do Srbska

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vo fedcupovej histórii pôjde už o štvrtý vzájomný súboj medzi Slovenskom a Srbskom, tretí za posledné štyri roky.

Paríž 6. júna (TASR) - Slovenské tenistky sa predstavia 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie 9.-10. februára 2013 v Srbsku. Rozhodol o tom stredajší žreb v priestoroch parížskeho múzea Francúzskej tenisovej federácie v areáli Roland Garros, pri ktorom Slovensko figurovalo medzi nenasadenými družstvami. Okrem Srbiek mohli zverenky kapitána Mateja Liptáka ešte naraziť na Češky, Rusky alebo Talianky.

Vo fedcupovej histórii pôjde už o štvrtý vzájomný súboj medzi Slovenskom a Srbskom, tretí za posledné štyri roky. V apríli 2010 Slovenky vyhrali v belehradskej aréne 3:2 a vrátili sa do svetovej skupiny. O rok neskôr prehrali v baráži o účasť v elitnej osmičke v bratislavskom NTC nešťastne 2:3, keď v záverečnej štvorhre nevyužili vedenie 6:2, 5:1 a 30:0. V prvom dueli v roku 2007 v košickej Steel aréne vyhralo slovenské družstvo 4:1.

Slovenky sa v apríli vrátil do svetovej skupiny po triumfe 3:2 na antuke v španielskej Marbelle. O dva body sa postarala slovenská jednotka Dominika Cibulková, rozhodujúci tretí vybojovala Daniela Hantuchová. Srbky postúpili v tomto roku do finále prestížnej súťaže, v ktorom nastúpia v Prahe proti Česku. V prípade, že Slovenky v Srbsku zvíťazia, nastúpia v semifinále proti lepšiemu z dvojice Rusko - Japonsko.

Slovenský kapitán Matej Lipták tvrdí, že Srbky sú prijateľnejším súperom ako Češky či Talianky. "Vo Fed Cupe začína byť pomaly pravidlom, že hráme so Srbskom či Českom. Srbky boli pri žrebe jedným z prijateľnejších súperov. Majú dve svetové hráčky Anu Ivanovičovú a Jelenu Jankovičovú, no nemajú taký vyrovnaný tím, ako Češky či Talianky. Na zápas v Srbsku z roku 2010 máme pekné spomienky. Vyšiel najmä Daniele Hantuchovej, ktorá v Belehrade odohrala skvelé zápasy a rozhodujúcou mierou prispela k návratu medzi elitu. Vlani v Bratislave sme však so Srbkami nešťastne prehrali a máme im čo vracať. Urobíme maximum pre to, aby sme nastúpili v plnej zostave a aby dievčatá boli v dobrej hernej pohode," povedal pre TASR Lipták.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška považuje Srbsko za náročného súpera. "Chcel som, aby sme doma privítali Talianky vo svojom strede s čerstvou semifinalistkou Roland Garros Sarou Erraniovou. Škoda, že proti Srbkám nebudeme hrať v Bratislave, aj na ich pôde však máme šancu uspieť, Dokázali sme to už v roku 2010 v Belehrade. Vidím to 50:50. Ivanovičová s Jankovičovou patria medzi svetovú špičku, hoci Jelena má momentálne krízu. Do februára je však ešte ďaleko. Dôležité je, aby naše najlepšie dievčatá Dominika Cibulková s Danielou Hantuchovou boli v dobrej forme a pohode. Predpokladám, že hrať sa bude na harde, keďže Srbky dosahujú najlepšie výsledky na tvrdých povrchoch a zápas sa uskutoční tesne po Australian Open," povedal pre TASR Moška.



žreb I. kola svetovej skupiny Pohára federácie:

ČR - Austrália, Taliansko - USA, Rusko - Japonsko, Srbsko - SLOVENSKO