Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Slováci v Bruggách v prvom polčase prepadli, pozitívom debutanti

Slovenský futbalista Richard Lásik (uprostred) sa raduje so spoluhráčmi po góle proti Belgicku počas prípravného futbalového zápasu 6. februára 2013 v Bruggách. Foto: TASR/AP

Pozitívom zápasu v Bruggách zo slovenského pohľadu boli vystúpenia debutantov Richarda Lásika z druholigovej talianskej Brescie a Róberta Maka z bundesligového 1. FC Norimberg.

Bratislava 7. februára (TASR) - Prvopolčasové trápenie aspoň trochu vykompenzoval zlepšený výkon v druhom dejstve a ozdobil gól debutanta Richarda Lásika, slovenskí futbalisti napriek tomu prehrali v prípravnom zápase v Belgicku 1:2. Tréner Stanislav Griga v pozápasovom hodnotení vyjadril nádej, že výkon v druhej 45-minútovke dá tímu šancu, že úspešne zvládne marcovú kvalifikačnú prekážku v podobe Litvy (22. marca, Žilina).

Prvý polčas bol zo slovenskej strany slabučký, chýbala aktívna medzihra, presné prihrávky, podľa Grigu emócie. Na Štadióna Jana Breydela pred peknou návštevou 20.000 divákov Slovákov zmrazila veľmi prísna, no správna penalta za ruku Tomáša Hubočana, ktorú premenil už v 10. minúte Eden Hazard z Chelsea Londýn, o päť minút aj strata navrátilca do najcennejšieho dresu Róberta Vitteka, ktorý sa nepríjemne zranil a musel ho nahradiť Michal Ďuriš. Slováci potom v ďalšom priebehu hrali zakríknuto, absentoval im kreatívny prechod do útoku a len sa bránili. Belgičania dobre držali loptu, boli lepší, rýchlejší a technickejší v osobných súbojoch a dokázali si aj vytvárať šance.

Do druhého polčasu hostia naskočili aktívne a zlepšili herný prejav, v 87. minúte vyrovnal debutant Richard Lásik, ktorý bol na ihrisku len 9 minút. Po ďalšej chybe však "červení diabli" vďaka striedajúcemu Driesovi Mertensovi a jeho peknom obstrele Dušana Kuciaka v 90. minúte rozhodli o výhre. "Opäť sme ukázali dve tváre nášho mužstva. Prvých 45 minút sme hrali veľmi zle, bez pohybu, bez emócií, chceli sme hrať bezkontaktný futbal proti takému dobrému súperovi, všade sme boli neskoro. Robili sme strašne veľa individuálnych chýb. Bolo to zaspaté, bolo to také pokračovanie zápasu s Českom. V druhom polčase sme ukázali lepšiu tvár, ukázali sme kompaktnejší futbal, začali sme viac behať. Hráči už ukázali, že nie sú len 'ľaknuté' ryby, že majú emócie aj futbalový charakter. Zrazu sme aj my mali šance. Vyrovnali sme, no bohužiaľ, opäť sme urobili obrovskú chybu a inkasovali sme," povedal na tlačovej konferencii Griga.


Belgický futbalista Christian Benteke (vľavo) a slovenský futbalista Viktor Pečovský v súboji o loptu počas prípravného futbalového zápasu 6. februára 2013.
Foto: TASR/AP

Pozitívom sú nováčikovia v seniorskej reprezentácii


V úplnom závere sa ešte hostia pokúsili druhýkrát vyrovnať, no bez úspechu. "Aj posledné dve minúty naznačili, že mužstvo v druhom polčase malo svoju tvár a nakoniec sme mali ešte tri štandardné situácie, gólovú hlavičku a zápas sme mohli pokojne zremizovať," konštatoval Griga, podľa ktorého však druhý polčas môže tím naštartovať: "Mrzí ma prvý polčas, ale druhý polčas nám dáva nádej, že mužstvo sa zobudí a v marci to bude lepšie a do kvalfikačného zápasu pôjdu hráči nie so zvesenými hlavami, ale za druhý polčas môžu mať hlavy hore."

Pozitívom zápasu v Bruggách zo slovenského pohľadu boli vystúpenia debutantov Richarda Lásika z druholigovej talianskej Brescie a Róberta Maka z bundesligového 1. FC Norimberg. Lásik si pri góle vybojoval od obrancu loptu a spoza šestnástky tvrdou strelou, ktorá zaskočila brankára Gilleta, vyrovnal. Mak vymenil v 61. minúte Stocha a dobrým pohybom, nasadením a aktivitou rozbehal súpera, pričom sa dostal aj do obrovskej gólovej šance v 86. minúte, no neuspel v nej. "Richard Lásik nastúpil a dal gól, lepší debut si nemohol predstavovať. Róbert Mak priniesol do mužstva šťavu a trochu pohybu, ktorý nám chýbal v prvom polčase," zhodnotil výkon debutantov Griga.