Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Slafkovský dosiahol v druhej sezóne 50 bodov: Som rád, že prišli

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský (20) z Montrealu Canadiens sa raduje z gólu so spoluhráčmi počas zápasu zámorskej NHL Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 9. apríla 2024 v Montreale. Foto: TASR/AP

Slafkovský zároveň zaznamenal 20 presných zásahov a stal sa piatym hráčom v klubovej histórii vo veku 20 rokov alebo menej, ktorému sa to podarilo.

New York 17. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský dosiahol vo svojej druhej sezóne v NHL 50-bodovú hranicu. Krídelník elitného útoku Canadiens zaznamenal gól a asistenciu v stretnutí proti Detroitu, ale Montreal prehral s Red Wings 4:5 po predĺžení. Slafkovský zároveň zaznamenal 20 presných zásahov a stal sa piatym hráčom v klubovej histórii vo veku 20 rokov alebo menej, ktorému sa to podarilo.

Slafkovský, si v 31. minúte pripísal asistenciu pri góle domácich na 3:1. Kapitán Nick Suzuki ho našiel v ľavom kruhu, jeho strelu síce zneškodnil James Reimer, ale puk sa odrazil ku Coleovi Caufieldovi, ktorý nezaváhal. Súperovi sa podarilo vyrovnať, ale v 53. minúte slovenský útočník poslal Montreal opäť do vedenia, keď tečoval strelu Lanea Hutsona. Bodoval tak po troch zápasoch a v stretnutí s Detoritom vyslal na bránku celkovo tri strely, mal jeden hit a na ľade bol 22:55 minúty.

"Je skvelé byť tu a získať skúsenosti. Začiatok sezóny som nemal dobrý, ale stále je to o pracovaní na sebe. Dôležité je zostať sústredený a tvrdo pracovať. Potom prídu aj body a som šťastný, že postupne prišli," uviedol Slafkovský v rozhovore pre klubový web. Najvyššie draftovaný hráč z roku 2022 mal jeden hit a na ľade bol 22:55 minúty. Vyhlásili ho aj za druhú hviezdu duelu.

Vďaka 20-gólovej sezóne sa teší aj z bonusu 250.000 amerických dolárov. "To je drahý gól. Áno, je to veľmi fajn a som zaň šťastný," uviedol s úsmevom pre zámorské média. Ďalšími, ktorým sa podarilo dosiahnuť túto métu sú Guy Lafleur (29 gólov v sezóne 1971/72), Stephane Richer (21 v 1985/86 a 20 v 1986/87), Mario Tremblay (21 v 1974/75) a Bernie Geoffrion (20 v 1951/52).

Slovenský krídelník pritom nemal vydarenú úvodnú polovicu sezóny, keď mal len bilanciu 4+10. Výrazné mu pomohlo rozhodnutie trénera Martina St. Louisa, ktorý ho v decembri zaradil do prvej formácie k Suzukimu a Caufieldovi. "Som rád, že môžem s nimi hrať. Veľa sa od nich viem naučiť. Bolo pekné vidieť, že čím viac sme spolu hrali, lepšie sme sa na ľade videli. Som si istý, že v budúcej sezóne to bude ešte lepšie," povedal a vyjadril aj ku svojmu koučovi: "On je skvelý aj mimo ľadu. Jeho myšlienky a všetko okolo, takého trénera nemáte často. Hovorí nám veci a keď ich robíme, vidíme, že to funguje."

Slafkovský odohral všetkých 82 zápasov základnej časti a keďže Montreal nepostúpil do play off, je voľný pre potreby slovenskej reprezentácie, ktorá sa pripravuje na MS v Ostrave. V uplynulých týždňoch viackrát povedal, že by mal záujem, ale bude to závisieť aj od rozhodnutia vedenia Canadiens.