Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Šéf slovenských zápasníkov odstúpil, spomínal trestnú činnosť

Ilustračné foto zápasenie Foto: TASR/AP

Baksay svoj abdikačný list adresoval aj Ministerstvu školstva SR, pričom kompetentné orgány informoval o podozrení z trestnej činnosti v rámci zväzu, ktoré však nechcel medializovať.

Bratislava 6. júna (TASR) - Predsednícku stoličku Slovenského zápasníckeho zväzu (SZZ) opustil Arpád Baksay už po necelých troch mesiacoch. V rozhovore pre TASR uviedol, že k tomuto rozhodnutiu ho viedli tri hlavné dôvody - zásadné rozpory medzi ním a členmi predsedníctva SZZ v otázke fungovania a smerovania slovenského zápasenia, nadmerná pracovná vyťaženosť a podozrenie z trestnej činnosti bývalého vedenia zväzu. Predošlý šéf zväzu Peter Marček sa v reakcii na vyslovené podozrenia ohradil, že je to nezmysel a ide len o zámienku na odchod z funkcie.

Baksay pôsobil na čele zväzu od 17. marca tohto roku, keď ho do funkcie prvého muža slovenského zápasenia zvolili delegáti Valného zhromaždenia (VZ) SZZ. Jablkom sváru medzi ním a predsedníctvom zväzu sa stala dvojica osetských zápasníkov Kachaber Chubežty a Soslan Gaglojev. "Na poslednom predsedníctve jednotliví členovia hovorili, že sa nechcú uberať tzv. ruskou cestou, no týchto dvoch ešte treba podporiť, lebo nám v budúcnosti môžu priniesť úspech a cez nich vie zväz získať ďalšie dotácie na výchovu a rozvoj mládeže. Ja som tvrdil a tvrdím, že ide o zlý názor a niečo také by nebol úspech slovenského zápasenia, preto som bol kategoricky proti. Prehlasovali ma a tento názorový rozkol je súčasťou mozaiky, prečo odchádzam," vysvetlil a doplnil: "Mojou základnou myšlienkou pri nástupe do funkcie bolo to, že sa budú podporovať slovenskí zápasníci, slovenská mládež. Jasne som sa vyjadril, že nepodporujem dovoz zahraničných zápasníkov. Proti cudzincom, ktorí na Slovensku žijú a trénujú s našimi chlapcami a dievčatami, čím napomáhajú ich rozvoju, v princípe nemám nič. Nesúhlasím však s tým, aby sme kupovali a vybavovali občianstvo zápasníkom iba s cieľom zisku medaily," vysvetlil.

Pre Baksaya bol predsednícky post SZZ druhým zamestnaním, okrem toho je príslušníkom policajného zboru na Úrade boja proti korupcii. Práve z titulu svojej funkcie podľa vlastných slov nemohol prehliadnuť určité skutočnosti, zároveň však nechcel fungovať ako zväzový policajt. "Na zväze som prišiel s úplne inými cieľmi a predsavzatiami. Niektoré veci sa však jednoducho nedali len tak prehliadnuť. Keď sú raz dotácie účelovo viazané, môžu sa využiť len na daný účel. Mám však dôvodné podozrenie, že za minulého vedenia zväzu sa určité financie použili na iný účel než na aký boli určené a to bez súhlasu poskytovateľa, v tomto prípade Ministerstva školstva," skonštatoval s tým, že v tejto veci už informoval príslušné orgány.

Riešenia údajných problémov na zväze si podľa neho vyžadujú množstvo času, čo sa v rámci zosúladenie policajnej práce s funkcionárskou činnosťou ukázalo ako problém. "Nepredpokladal som, že mi výkon predsedníckej funkcie zaberie toľko času a narazím na také množstvo problémov. Zastávať tento post popri práci a zároveň byť vzdialený od centra diania vyše 400 km je dosť veľký problém," dodal Baksay, ktorého do najbližšieho VZ SZZ nahradil doterajší podpredseda zväzu František Lengyel.

Marček sa pre TASR vyjadril v tom zmysle, že z troch Baksayových dôvodov na odstúpenie je relevantný len jeden a to časová náročnosť výkonu funkcie. Podozrenia z určitých finančných machinácií rezolútne odmietol. "Proti pánovi Baksayovi nemám absolútne nič, ale mal si nájsť lepšie dôvody na odstúpenie. Podľa mňa sa zľakol, lebo viesť akýkoľvek zväz v dnešnej dobe, to nie je len dostávať peniaze od štátu. Je to hlavne o veľkej zodpovednosti, človek tomu musí venovať veľa času a zháňať peniaze z iných zdrojov, neraz aj z vlastných. Možno mal v rámci vyslovených podozrení na mysli financie, ktoré mal dostať David Musuľbes za úspešnú reprezentáciu krajiny, ale to sme si s ministerstvom vykonzultovali. Nemáme čo skrývať, veď pred posledným VZ SZZ ktosi zariadil, aby k nám prišla kontrola z NKÚ. Dostali k dispozícii všetky doklady a z toho aspoň videli, koľko sme museli zohnať peňazí po vlastnej linke, aby zväz vôbec mohol fungovať," vyhlásil.

Opodstatnená podľa Marčeka nie je ani argumentácia ohľadne Chubežtyho s Gaglojevom, keďže v ich prípade nejde len o reprezentovanie pod slovenskou vlajkou, ale i spoločné tréningy so slovenskými zápasníkmi. "Pravda je taká, že s našimi chalanmi absolvovali sústredenia v zahraničí a pripravovali sa aj na Slovensku, zápasili tunajšiu ligu. Úroveň slovenského zápasenia sa tým pádom zdvihla," uviedol a dodal, že už mal množstvo telefonátov s otázkou, či by nebol ochotný opäť zasadnúť na predsednícku stoličku zväzu: "Som ochotný do toho opäť ísť, ale ľudia si to musia vážiť a nie aby ešte niekto pomaly celé zápasnícke hnutie ohováral a upodozrieval z trestnej činnosti, lebo to nás naozaj uráža. Keby som sa vrátil, tak len preto, aby sme dokončili začatú robotu. Mojím snom je vidieť slovenského zápasníka na stupňoch víťazov počas OH 2016 v Rio de Janeiro. Neprekážalo by mi, keby to boli aj Chubežty či Gaglojev, ale hlavne nech sú tam Slováci. To však môžu dosiahnuť len trénovaním s týmito ruskými zápasníkmi. Aby boli najlepší na svete, musia sa od nich učiť."