Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

VIDEO A FOTO: Šatana a Pálffyho uviedli do Siene slávy IIHF

Na snímke bývalých útočníkov slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslava Šatana (vľavo) a Žigmunda Pálffyho (vpravo) uviedli do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v Bratislave v nedeľu 26. mája 2019. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Šatan a Pálffy patrili dlhé roky medzi opory slovenskej hokejovej reprezentácie a obaja boli hviezdami zámorskej NHL.

Bratislava 26. mája (TASR) - Bývalých útočníkov slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslava Šatana a Žigmunda Pálffyho v nedeľu v Bratislave uviedli do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Spolu s nimi uviedli aj Švéda Jörgena Jönssona, Američana Mikea Modana a Kanaďanku Hayley Wickenheiserovú. Ocenenie Richard "Bibi" Torriani Award, ktoré patrí hokejistovi z krajiny mimo svetovej špičky, získal Bulhar Konstantin Mihaylov.

In memoriam boli do Siene slávy uvedení v kategórii budovateľov bývalý reprezentačný útočník Sovietskeho zväzu a Kazachstanu, a potom kouč národného tímu Kazachstanu, Boris Alexandrov. Posmrtne sa tiež stal členom Siene slávy dlhoročný manažér reprezentácie USA Jim Johannson, ktorý dostal ocenenie Paul Loicq Award za prínos svetovému hokeju. Zo žijúcich osobností si ocenenia v bratislavskom hoteli Double Tree by Hilton prevzali všetci laureáti, chýbal iba Modano, ktorý sa ospravedlnil. Pálffy a Šatan rozšírili počet Slovákov medzi smotánkou na deväť. Pred nimi ocenili Vladimíra Dzurillu (uvedený v roku 1998), Jozefa Golonku (1998), Jána Staršieho (1999), Petra Šťastného (2000), Ladislava Horského (2004), Ladislava Trojáka (2011) a Petra Bondru (2016). Niekdajší rozhodca Juraj Okoličány dostal v roku 2008 cenu Paula Loicqa za prínos svetovému hokeju.



Šatan a Pálffy patrili dlhé roky medzi opory slovenskej hokejovej reprezentácie a obaja boli hviezdami zámorskej NHL. Štyridsaťštyriročný Šatan, ktorý je v súčasnosti generálny manažér hokejovej reprezentácie Slovenska, sa podieľal na zisku všetkých štyroch medailí pre Slovensko zo seniorských MS - má zlato z Göteborgu 2002, striebra z Petrohradu 2000 a Helsínk 2012 a bronz z Helsínk 2003. V NHL odohral 1050 zápasov základnej časti s bilanciou 363 gólov a 372 asistencií, v play-off pridal 86 štartov (21+33). V roku 2009 sa podieľal na zisku Stanelyho pohára pre Pittsburgh Penguins, v profilige hral aj za Edmonton, Buffalo, New York Islanders a Boston.

"Je to veľká pocta, každý hráč si takúto vec na záver kariéry musí vážiť. Som rád, že som sa dostal do takejto spoločnosti. Chcem sa poďakovať mojej rodine, mojej žene a deťom," povedal Miroslav Šatan.

Na snímke zľava bývalý útočník slovenskej hokejovej reprezentácie Žigmund Pálffy a prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel počas slávnostného uvedenia do Siene slávy IIHF v nedeľu 26. mája 2019 v Bratislave.
Foto: TASR – Pavel Neubauer


Štyridsaťsedemročný Pálffy má na svojom konte zlato a bronz z MS. V zámorskej profilige absolvoval za NY Islanders, Los Angeles Kings a Pittsburgh Penguins spolu 684 stretnutí základnej časti a získal 713 bodov (329+384), v play off pridal 24 štartov a 19 bodov (9+10). V súčasnosti sa venuje v rodnej Skalici rozvoju hokeja a pôsobí aj v mestskom zastupiteľstve.



"Som veľmi hrdý, že som sa dostal do takejto spoločnosti. Chcem sa poďakovať všetkým mojim trénerom, spoluhráčom v NHL, reprezentácii i kluboch. Špeciálne sa chcem poďakovať celej mojej rodine za podporu," povedal Pálffy.

Na snímke zľava bývalý útočník slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan a prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel počas slávnostného uvedenia do Siene slávy IIHF v nedeľu 26. mája 2019 v Bratislave.
Foto: TASR – Pavel Neubauer


Kanaďanka Hayley Wickenheiserová získala v drese Kanady štyri zlaté medaily na olympijských hrách v Salt Lake City, Turíne, Vancouveri aj Soči a v zbierke má taktiež jedno striebro z Nagana 1998. Na svetových šampionátoch nazbierala dovedna trinásť cenných kovov, sedemkrát sa tešila zo zlata a šesťkrát zo striebra. Momentálne vypomáha v klube zámorskej NHL Toronto Maple Leafs v pozícii členky tímu, ktorý sa zameriava na rozvoj hráčov.

Na snímke sprava Žigmund Pálffy (Slovensko), Hayley Wickenheiserová (Kanada), Konstantin Mihaylov (Bulharsko), Jörgen Jönsson (Švédsko), Miroslav Šatan (Slovensko) a syn bývalého ruského útočníka Borisa Alexandrova Viktor počas slávnostného uvedenia do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v nedeľu 26. mája 2019 v Bratislave.
Foto: TASR – Pavel Neubauer


Modano strávil takmer celú svoju kariéru v tíme Minnesota North Stars (od sezóny 1993/1994 Dallas Stars), ktorý ho v roku 1988 draftoval ako číslo 1. Stal sa tak v histórií piatym Američanom, ktorému sa to podarilo. V roku 1990 získal Calder Memorial Trophy pre najlepšieho nováčika NHL a o deväť rokov neskôr dosiahol svoj najväčší úspech, keď priviedol Dallas k triumfu v profilige.

Jönsson bol dlhoročnou oporou švédskej reprezentácie. Získal zlatú medailu na ZOH v roku 1994 v Lillehammeri a ZOH 2006 v Turíne. Má celkovo deväť medailí z majstrovstiev sveta (dve zlaté, tri strieborné, štyri bronzové). V roku 1997 ho vyhlásili za najlepšieho švédskeho hokejistu roka.

Profil Miroslava Šatana:


dátum a miesto narodenia: 22. október 1974 Topoľčany

kluby: VTJ Topoľčany, Dukla Trenčín, Cape Breton Oilers (AHL), Detroit Vipers (IHL), San Diego Gulls (IHL), Edmonton Oilers, Buffalo Sabres, New York Islanders, Pittsburgh Penguins, Wilkes-Barre Penguins (AHL), Boston Bruins, Dinamo Moskva, HC Slovan Bratislava

najväčšie úspechy: zlato na MS v Göteborgu (2002), striebro na MS v Petrohrade (2000) a v Helsinkách (2012), bronz z MS v Helsinkách (2003), zisk Stanleyho pohára v drese Pittsburghu Penguins (2009)

základná časť NHL: 1050 zápasov, 735 bodov (363+372)

play off NHL: 86 zápasov, 54 bodov (21+33)

reprezentácia: 183 zápasov, 86 gólov


Profil Žigmunda Pálffyho:


dátum a miesto narodenia: 5. mája 1972, Skalica

kluby: HK 36 Skalica, AC Nitra, Dukla Trenčín, New York Islanders, Salt Lake Golden Eagles (IHL), Denver Grizzlies (IHL), Los Angeles Kings, HC Slavia Praha, Pittsburgh Penguins

najväčšie úspechy: zlato na MS v Göteborgu (2002), bronz na MS v Helsinkách (2003), bronz na juniorských MS v roku 1991 v drese Československa

základná časť NHL: 684 zápasov, 713 bodov (329+384)

play off NHL: 24 zápasov, 19 bodov (9+10)

štatistiky v reprezentácii: 74 zápasov, 37 gólov