Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Sagan skončil na pretekoch Milano - San Remo na štvrtom mieste

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Z dvojice slovenských pretekárov sa viac darilo Petrovi Saganovi, ktorého odborníci pasovali do role favorita najdlhšej a jednej z najprestížnejších jednodňových klasík na svete.

San Remo 17. marca (TASR) - Víťazom 103. ročníka cyklistickej klasiky Miláno - San Remo, ktorá merala 298 km, sa v sobotu stal Austrálčan Simon Gerrans v čase 6:59:24 h. Tridsaťjedenročný jazdec stajne GreenEDGE tak napodobnil úspech svojho krajana Matthewa Gosaktorý na tradičných jarných pretekoch na Apeninskom polostrove triumfoval vlani.

Z dvojice slovenských pretekárov sa viac darilo Petrovi Saganovi, ktorého odborníci pasovali do role favorita najdlhšej a jednej z najprestížnejších jednodňových klasík na svete. Jazdec stajne Liquigas to svojím výkonom potvrdil, v hre bol až do záverečného špurtu, v ktorom mu však chýbali sily na dôraznejší dojazd a napokon obsadil 4. miesto.

Pelotón čakala väčšinou jazda po rovine, ale nechýbali ani menšie kopce. Tie spôsobili, že sa v závere začal balík trhať na menšie skupinky. V špurte zo seba vydoloval zvyšky fyzických síl Gerrans, ktorý vyhral pred Švajčiarom Fabianom Cancellarom a Saganovým tímovým kolegom Vincenzom Nibalim z Talianska.

Majster sveta Mark Cavendish, víťaz Miláno - San Remo z roku 2009, prekvapujúco nezvládol stúpanie na stredný kopec Le Manie približne 100 km pred cieľom a neprehovoril tak do predných priečok.

"Som trochu sklamaný z toho ako to napokon dopadlo. Išli sme totiž celé preteky podľa plánu, vyšla nám aj záverečná taktika, aby Vincenzo Nibali zaútočil v poslednom kopci, takže sa to vyvíjalo super. Žiaľ, potom sme trojicu uprchlíkov pred cieľom nedošli, chýbalo len trochu. To ma škrie, lebo keby sme ich dotiahli, možno by som bol aj na stupni. Takto určoval vpredu všetko Švajčiar Cancellara, myslel si, že vyhrá a prekazil nám plány. Štvrté miesto je síce na najdlhšej klasike pekné, ale myslím si, že to mohlo byť aj lepšie," skonštatoval po pretekoch pre manažéra Jozefa Korbela 22-ročný Peter Sagan, ktorý sa v stredu presúva do Belgicka, kde ho čakajú 23. marca ďalšie preteky E3 Prijs Vlaanderen – Harelbeke.


Výsledky: 1. Simon Gerrans (Austr./GreenEDGE) 6:59:24 h, 2. Fabian Cancellara (Švajč./RadioShack-Nissan), 3. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas-Cannondale), 4. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale), 5. John Degenkolb (Nem./Project 1t4i), 6. Filippo Pozzato (Tal./Farnese Vini - Selle Italia) všetci rovnaký čas ako víťaz, ... 119. Peter VELITS (SR/Omega Pharma - Quick-Step) +20:18 min