Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Rennes zvíťazilo vo finále Francúzskeho pohára nad PSG po rozstrele

Hráči Rennes oslavujú s trofejou po víťazstve nad Paris Saint Germain vo finále Francúzskeho pohára na štadióne v Saint-Denis pri Paríži 27. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Rennes získalo prvý triumf v pohári od roku 1971 a zaistilo si účasť v budúcom ročníku Európskej ligy UEFA.

Paríž 28. apríla (TASR) - Futbalisti Stade Rennes zvíťazili v sobotu vo finále Francúzskeho pohára. Nad majstrom Parížom St. Germain uspeli po rozstrele zo značky 11 m 6:5, keď sa súboj po riadnom hracom čase aj predĺžení skončil 2:2.

Na Stade de France viedol favorizovaný PSG už v 21. minúte 2:0 po góloch Brazílčanov Daniho Alvesa a Neymara. V 40. minúte si dal vlastný gól Presnel Kimpembe a v 66. minúte vyrovnal Edson Mexer z Mozambiku. Tesne pred koncom predĺženia dostal červenú kartu Kylian Mbappe za škaredý zákrok na Da Silvu. V jedenástkovom rozstrele uspelo šesť hráčov Rennes a za PSG sa v šiestej sérii pomýlil náhradník Christopher Nkunku.

Rennes získalo prvý triumf v pohári od roku 1971 a zaistilo si účasť v budúcom ročníku Európskej ligy UEFA.

finále Francúzskeho pohára:

Stade Rennes - Paríž St. Germain 3:2 pp (2:2, 1:2), rozstrel z 11 m 6:5

Góly: 40. Kimpembe (vlastný), 66. Mexer - 13. Alves, 21. Neymar, ČK: 118. Mbappe (PSG)


Kouč Stephan: "Zmeníme dejiny"


Futbalisti Stade Rennes zvíťazili v sobotu vo finále Francúzskeho pohára. Nad majstrom Parížom St. Germain uspeli po rozstrele zo značky 11 m 6:5, keď sa súboj po riadnom hracom čase aj predĺžení skončil 2:2.

Na Stade de France viedol favorizovaný PSG už v 21. minúte 2:0 po góloch Brazílčanov Daniho Alvesa a Neymara. V 40. minúte si dal vlastný gól Presnel Kimpembe a v 66. minúte vyrovnal Edson Mexer z Mozambiku. Tesne pred koncom predĺženia dostal červenú kartu Kylian Mbappe za škaredý zákrok na Damiena Da Silvu. V jedenástkovom rozstrele uspelo šesť hráčov Rennes a za PSG sa v šiestej sérii pomýlil náhradník Christopher Nkunku.

Rennes získalo prvý triumf v pohári od roku 1971 a zaistilo si účasť v budúcom ročníku Európskej ligy UEFA. "V uplynulých týždňoch sa toho o finále porozprávalo toľko, že si dobre uvedomujeme, že sme dosiahli niečo historické. Zastavili sme reči, že sme lúzri. Tento titul zmení históriu nášho klubu," povedal pre agentúru AFP tréner Rennes Julien Stephan. Rennes už národný pohár vyhralo aj v rokoch 1965 a 1971.

Výber nemeckého kouča Thomasa Tuchela mal všetko rozbehnuté výborne. Túžil po double a hodlal uspieť v pohárovom finále po rokoch 2015, 2016, 2017 a 2018 aj piatykrát za sebou a celkovo 13-krát. No Bretónci mu urobili škrt cez rozpočet. Krátko pred jedenástkovým rozuzlením dostal červenú kartu hviezdny Mbappe. Škaredo šľapákom atakoval súpera, ktorého trafil kolíkmi pod kolenom a môže očakávať dlhší trest. Tuchel ho po stretnutí obhajoval slovami: "Včera utrpel menšie svalové zranenie a musel veľmi skoro ukončiť tréning. Išiel do nemocnice na testy. Možno aj to mal v hlave, pretože ste mohli mať pocit, že nemá sebavedomie a necítil sa voľne. Tá červená karta na konci, to nie je on."

Do akcie sa druhýkrát po zranení dostal aj hviezdny Neymar. Keď zvýšil na 2:0 ešte pred polovicou prvého polčasu, zdalo sa byť všetko v najlepšom poriadku. Po zbabranom finále však neskrýval sklamanie. "Som naozaj veľmi smutný. Chýbalo nám trošku šťastia, ale už nemá zmysel nad tým plakať. Nič s tým už nenarobíme," povedal Neymar.