Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Rafael Nadal získal rekordný siedmy titul, vo finále zdolal Djokoviča

Španielsky tenista Rafael Nadal Foto: TASR/AP Photo

Španiel neumožnil Djokovičovi skompletizovať zbierku trofejí z podujatí veľkej štvorky a stať sa prvým hráčom po 43 rokoch, ktorému by sa podarilo dosiahnuť tzv. špinavý Grand Slam.

Paríž 11. júna (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal získal rekordný siedmy titul na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži.

Obhajca prvenstva si vo finále dvojhry, dvakrát prerušenom pre dážď, poradil s najvyššie nasadeným Srbom Novakom Djokovičom za 3:50 h v štyroch setoch 6:4, 6:3, 2:6 a 7:5. Nadal sa v historickej tabuľke osamostatnil od Björna Borga, legendárny Švéd zdvihol nad hlavu Pohár mušketierov šesťkrát.

Reakcia svetových médií



agentúra dpa (Nem.): "Novak Djokovič neuspel v misii byť držiteľom všetkých štyroch grandslamových titulov naraz, keď na mečbal Nadala odpovedal dvojchybou."

agentúra AP (USA): "Dážď, či slnko, antuka, či blato, nedeľa, alebo pondelok, Rafael Nadal panuje nad Roland Garros. Djokoviča zastavil pri pokuse o jeho vlastný historický zápis - zničil mu 'Novak Slam'."

agentúra Reuters (V. Brit.): "Rafa Nadal klesol na kolená oslavujúc zdolanie Novaka Djokoviča, čím získal rekordný siedmy titul na Roland Garros."

ESPN (USA): "Návrat k moci. Nadal je najlepším antukovým hráčom histórie."

L'Equipe (Fr.): "Nadal po siedme. Po zápase trvajúcom dva dni a cez ďážď sa zaradil Španiel medzi legendy a prekonal tak aj Björna Borga. Po triumfe plakal ako dieťa."

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Nadal je lepší než Borg. Kráľ je znovu korunovaný už ako najväčší hráč histórie na 'červenom' povrchu. Zápas to nebol najkrajší, hralo sa s nervami na hrane a rozhodnutie prinieslo napokon nedeľňajšie prerušenie pre dážď. Nadal sa radoval, ako keby ešte nikdy predtým v Paríži nevyhral."

Blic (Srb.): "Najlepší tenista sveta Novak Djokovič nedokázal získať triumf na jedinom grandslamovom turnaji, ktorý mu v zbierke chýba. V kľúčových momentoch ho nepodržalo podanie."

AS (Šp.): "Nadal je legendou. Ešte nikdy nehrali tí istí dvaja hráči vo finále štyroch grandslamov za sebou. Djokovič uspel v predchádzajúcich troch, teraz sa tešil Nadal a ihneď sa šiel poďakovať svojim najbližším."

idnes.cz (ČR): "Nadal definitívne medzi tenisové legendy. Bol to finálový súboj, na ktorý sa bude dlho spomínať, po prvýkrát od roku 1973 sa antukový grandslam nedohral v plánovanom termíne."

Nemzeti Sport (Maď.): "Nadal naďalej pánom Paríža. Španiel prišiel na kurt pred pokračovaním dažďom prerušeného duelu viditeľne vyrovnanejší, zmazal brejk súpera a a pri stave 6:5 využil hneď prvý mečbal. Z ôsmych štartov premenil sedem v konečný triumf na Roland Garros."

sport.pl (Poľ.): "Nadal aj po siedmy raz! Španiel vyhral finále zaslúžene. Jeho skalp má v Paríži za osem štartov iba Robin Söderling."
Španiel neumožnil Djokovičovi skompletizovať zbierku trofejí z podujatí veľkej štvorky a stať sa prvým hráčom po 43 rokoch, ktorému by sa podarilo dosiahnuť tzv. špinavý Grand Slam. Podobný kúsok naposledy zaknihoval Austrálčan Rod Laver. Djokovič vlani zdolal Nadala vo finále Wimbledonu i US Open a v tomto roku proti nemu slávil úspech aj na Australian Open. Nadal si pripísal na konto jubilejný 50. titul, 11. grandslamový.

Na antuke v tejto sezóne nenašiel premožiteľa ani na turnajoch v Monte Carle ani v Ríme. Svoju bilanciu v Paríži si vylepšil na 52:1. Jedinú prehru mu uštedril v osemfinále v roku 2009 Švéd Robin Söderling. Za siedmy triumf na Roland Garros zinkasuje Španiel prémiu 1,250 milióna eur.

Nadal mal v dueli s Djokovičom raketový nástup, keď vďaka sérii forhendových winnerov dvakrát prelomil podanie súpera a vybudoval si náskok 3:0. Srb síce v ďalších minútach vyrovnal na 3:3, no v siedmom geme opäť stratil podanie a Nadal dotiahol úvodný set do úspešného konca. Španiel bol trpezlivejší pri dlhých výmenách od základnej čiary a robil oveľa menej nevynútených chýb.

Na začiatku druhého dejstva sa Nadal po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0. Djokovič síce otočil na 3:2, no v siedmom geme opäť neudržal servis. Za stavu 5:3 pre Nadala zápas na pol hodinu prerušili pre dážď. Po návrate na dvorec Španiel zisk druhého setu víťazným forhendovým obhodením a hneď na začiatku tretieho dejstva svojho súpera opäť brejkol. Djokovič však získal od stavu 0:2 osem gemov v rade, tretí set sa stal jasne jeho korisťou a vo štvrtom išiel do vedenia 2:0. Srb výrazne zlepšil podanie, zvýšil agresivitu na returne a začal diktovať tempo výmen. Za stavu 2:1 však zápas opäť prerušili pre dážď a organizátori rozhodli, že dohrávať sa bude až v pondelok. Hneď v úvode dohrávky Nadal prelomil Djokovičovo podanie a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:5 premenil po dvojchybe Srba hneď prvý mečbal.

Nadal pri slávnostnom ceremoniáli neskrýval dojatie. "Je to pre mňa veľká česť dostať sa v počte parížskych titulov pred takú legendu, akou je Björn Borg. Oveľa dôležitejšie je však pre mňa toto finálové víťazstvo na najťažšom turnaji na svete. Dúfam, že tento titul nebol pre mňa posledným na Roland Garros, ešte stále mám miesto na ďalšie cenné trofeje. Ďakujem celému môjmu tímu a rodine za podporu, veľká vďaka patrí aj parížskemu publiku. Novakovi blahoželám k výbornému turnaju. Urobil všetko, aby bol úspešný, bolo pre mňa cťou hrať vo finále proti najlepšiemu tenistovi sveta," povedal Španiel po prevzatí Pohára mušketierov z rúk Švéda Matsa Wilandera.

Djokovič na úvod svojho prejavu zablahoželal Nadalovi k celkovému triumfu. "Rafa potvrdil, že je vynikajúcim hráčom a kráľom antuky. Ďakujem divákom za podporu. Ukázali ste, ako milujete tenis. Ďakujem môjmu tímu, rodine i priateľom. Som rád, že som si mohol prvýkrát v kariére zahrať vo finále na Roland Garros. Na budúci rok sa do Paríža vrátim a pevne verím, že turnaj bude mať pre mňa lepší koniec," povedal zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu.

dvojhra - finále:
Rafael Nadal (2-Šp.) - Novak Djokovič (1-Srb.) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5