Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Rafael Nadal má šancu na rekord, Djokovič chce skompletizovať zbierku

Rafael Nadal Foto: TASR/AP

Djokovičovi chýba k skompletizovaniu grandslamovej zbierky už iba titul z Paríža.

Paríž 25. mája (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal má na druhom grandslamovom turnaji roka Roland Garros šancu vytvoriť ďalší rekord. Ak obhajca titulu získa siedmykrát Pohár mušketierov, na čele historických tabuliek sa osamostatní od legendárneho Švéda Björna Borga.

Najväčšími súpermi "antukového kráľa" budú rovnako ako na predchádzajúcich podujatiach veľkej štvorky Srb Novak Djokovič a Švajčiar Roger Federer.

Djokovičovi chýba k skompletizovaniu grandslamovej zbierky už iba titul z Paríža. Vlani prehral zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu v strhujúcom semifinále s Federerom, teraz sa chce pokúsiť zosadiť Nadala z trónu. Bez ohľadu na dosiahnutý výsledok "Nole" po skončení turnaja zostane svetovou jednotkou.

Novak Djokovič
Foto: TASR/AP
"Nadal je na antuke najlepším hráčom na svete a na Roland Garros je vždy favoritom. Proti Rafovi som ťahal sedemzápasovú víťaznú šnúru, no v posledných dvoch dueloch v Monte Carle a Ríme som ťahal za kratší koniec. Pokúsim sa mu teraz tieto prehry odplatiť. Už pred začiatkom sezóny som povedal, že v tomto roku mám dva veľké ciele - vyhrať Roland Garros a získať olympijské zlato," povedal Djokovič pre akreditované médiá.

Nadal sa po triumfe v rímskom Foro Italico vrátil na druhé miesto svetového rebríčka ATP a tak sa s Djokovičom môže v Paríži stretnúť až vo finále. "Pevne verím, že v Paríži nadviažem na kvalitné výkony z Monte Carla a Ríma. Dve tohtoročné víťazstvá nad Djokovičom mi určite dodali sebavedomie. Po sérii siedmich prehier s Novakom som vedel, že musím niečo zmeniť, aby som ho opäť dokázal zdolať. Snažím sa hrať agresívnejšie a dostávať súperov pod tlak," povedal Španiel.

V ženskej dvojhre je okruh favoritiek na titul oveľa širší ako medzi mužmi. Pre zranenia budú v Paríži chýbať trojnásobná víťazka US Open Belgičanka Kim Clijstersová, Nemka Andrea Petkovičová i Slovenka Daniela Hantuchová, ktorá vlani postúpila pod Eiffelovkou do osemfinále dvojhry. Svetová jednotka Bieloruska Victoria Azarenková by k titulu z Australian Open rada pridala ďalšiu trofej, hoci jej záverečnú prípravu na antukový vrchol sezóny negatívne poznačilo zranenie ramena.

Zaujímavosti:
Na celkový triumf si brúsi zuby aj Američanka Serena Williamsová, ktorá v tomto roku na antuke ešte neokúsila trpkosť prehry a vyhrala turnaje v Charlestone i v Madride. Pre zranenie v dolnej časti chrbta nenastúpila na semifinále turnaja v Ríme, no do začiatku Roland Garros by mala byť úplne fit. V dobrej forme je aj Ruska Maria Šarapovová, v rímskom finále si poradila s obhajkyňou titulu na Roland Garros Číňankou Na Li.

Absolútnou rekordérkou v počte triumfov na grandslamovom turnaji Roland Garros je austrálska tenistka Margaret Smithová-Courtová, ktorá má vo svojej zbierke 13 titulov z parížskej antuky. Medzi mužmi kraľuje s 9 titulmi Francúz Henri Cochdet. V mužskej dvojhre sú lídrmi legendárny Švéd Björn Borg a obhajca titulu Španiel Rafael Nadal, obaja zdvihli Pohár mušketierov nad hlavu šesťkrát,

V ženskej dvojhre sa sedemkrát tešila zo zisku cennej trofeje Američanka Chris Evertová, o jeden titul menej má na svojom konte Nemka Steffi Grafová. Najmladším víťazom v histórii mužskej dvojhry v Paríži je Američan Michael Chang. V roku 1989 po päťsetovom finálovom triumfe nad Švédom Stefanom Edbergom sa stal vo veku 17 rokov a tri mesiace najmladším grandslamovým šampiónom.

V roku 1990 prepísala historické tabuľky Američanka Monica Selešová, ktorá vtedy ešte ako reprezentantka Juhoslávie mala v čase triumfu v Paríži iba šestnásť a pol roka.



Fakty o druhom tenisovom grandslame roka Roland Garros:


najviac titulov medzi mužmi: Henri Cochet (Fr.) 9 (4 vo dvojhre, 3 vo štvorhre, 2 v mixe)

najviac titulov medzi ženami: Margaret Smithová-Courtová (Austr.) 13 (5 vo dvojhre, 4 vo štvorhre, 4 v mixe)

najviac titulov v mužskej dvojhre: Björn Borg (Švéd.) a Rafael Nadal (Šp.) 6, Cochet 5

najviac titulov v ženskej dvojhre: Chris Evertová (USA) 7, Steffi Grafová (Nem.) 6

najmladší víťaz mužskej dvojhry: Michael Chang (USA), v roku 1989 triumfoval v Paríži vo veku 17 rokov a tri mesiace

najmladšia víťazka ženskej dvojhry: Monica Selešová (Juh.), v roku 1990 triumfovala v Paríži vo veku 16 rokov a 6 mesiacov

najstarší víťaz mužskej dvojhry: Andres Gimeno (Šp.) - v roku 1972 vyhral v Paríži vo veku 34 rokov a 10 mesiacov

najstaršia víťazka ženskej dvojhry: Zsuzsa Kormoczyová (Maď.), v roku 1958 vyhrala v Paríži vo veku 33 rokov

nenasadení víťazi mužskej dvojhry: 1946 Marcel Bernard (Fr.), 1982 Mats Wilander (Švéd.), 1997 Gustavo Kuerten (Br.), 2004 Gaston Gaudio (Arg.)

nenasadená víťazka ženskej dvojhry: 1933 Margaret Scrivenová (V. Brit.)

najviac štartov na Roland Garros: Francois Jauffret (Fr.) 20 (1961-1980), Andree Varinová (Fr.) 19 (1934-1965)

najdlhší zápas mužskej dvojhry: 6 hodín 33 minút, 2004 Fabrice Santoro (Fr.) - Arnaud Clément (Fr.) 6:4, 6:3, 6:7, 3:6, 16:14

najdlhší zápas ženskej dvojhry: 4 hodiny 7 minút, 1995 Virginie Buissonová (Fr.) - Noelle Van Lottumová (Fr.) 6:7 (3), 7:5, 6:2