Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Pred zápasom Poľska a Ruska sa pobili fanúšikovia

Policajti zatýkajú fanúšikov pred zápasom A-skupiny futbalových ME medzi domácim Poľskom a Ruskom vo Varšave 12. júna 2012. Foto: TASR/AP

Zasahovať museli príslušníci polície, ktorí použili slzotvorný plyn a gumové projektily.

Varšava 12. júna (TASR) – Počas pochodu ruských futbalových fanúšikov na Národný štadión vo Varšave pred zápasom s Poľskom na EURO 2012 došlo k potýčkam s domácimi výtržníkmi. Zasahovať museli príslušníci polície, ktorí použili slzotvorný plyn, gumové projektily i vodné delá.

Reportér agentúry AP bol svedkom ako Poliaci na Rusov zaútočili, tí odpovedali násilím a došlo k bitke niekoľkých desiatok fanúšikov. Novinár videl na zemi niekoľko krvácajúcich aktérov potýčky, jeden z nich pravdepodobne utrpel vážnejšie zranenia.



Násilnosti pokračovali neďaleko štadióna na moste cez rieku Visla, kde sa strhla krvavá bitka a výtržníci zahádzali policajtov kameňmi, fľašami a svetlicami. Bezpečnostné zložky po incidentoch zatkli najmenej 56 osôb.

Poľské médiá informovali o najmenej desiatich zranených, medzi ktorými sú aj ruskí novinári a polícia mala medzičasom zadržať dokonca až stovku chuligánov.



K zrážkam došlo po útoku maskovaných poľských extrémistov na pochod ruských fanúšikov, ktorí pri príležitosti ruského Dňa nezávislosti smerovali sformovane k štadiónu.



Za útokom boli podľa niektorých mediálnych zdrojov stúpenci istej radikálnej mimoparlamentnej poľskej strany, ktorí skandovali "Rusi domov!", aj keď sa väčšina fanúšikov hosťujúceho tímu správala pokojne. Ani snaha polície nezabránila však bitkám medzi stúpencami oboch reprezentácií.




Národné výbery Poľska a Ruska si zmerali sily v utorkovom večernom stretnutí. Varšavou prechádzalo na štadión asi 5000 fanúšikov ruského tímu.