Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Šport

Praha dala posledné zbohom legendárnej Věre Čáslavskej

Český premiér Bohuslav Sobotka kladie kvety počas poslednej rozlúčky s legendárnou gymnastkou Věrou Čáslavskou v Národnom divadle 12. septembra 2016 v Prahe. Foto: TASR/AP

Česko-slovenská športová legenda bojovala od vlaňajšieho mája s rakovinou pankreasu a podstúpila odvtedy aj niekoľko operácií.

Praha/Bratislava 12 . septembra 2016 (Teraz.sk/TASR) - V pražskom Národnom divadle sa dnes konala posledná rozlúčka s Věrou Čáslavskou. Legendárna gymnastka zomrela v utorok večer 30. augusta 2016 vo veku 74 rokov. Posledné zbohom prišli prejaviť športovci, politici a ďalšie osobnosti verejného života. Na smútočnom obrade sa zúčastnil aj český premiér Bohuslav Sobotka.

Česká gymnastka Věra Čáslavská v súťaži na bradlách o nerovnakej výške žrdi, 13.5.1962
Foto: TASR /Š. Petráš


Česko-slovenská športová legenda bojovala od vlaňajšieho mája s rakovinou pankreasu a podstúpila odvtedy aj niekoľko operácií. Štvornásobná majsterka sveta pre zhoršujúci sa zdravotný stav neodcestovala ani na OH do Ria de Janeira.



Poslednú rozlúčku v divadle moderoval Marek Eben, o osobné spomienky sa podelili napríklad aj českí olympionici Eva Samková či Ondřej Synek. Smútoční hostia si mohli pozrieť aj časť dokumentu "Věra 68" od režisérky Olgy Sommerovej. Rozlúčku spoločne pripravili Český olympijský výbor, Ministerstvo školstva a Úrad vlády ČR.

Tanečníci vystupujú počas poslednej rozlúčky s legendárnou gymnastkou Věrou Čáslavskou v Národnom divadle 12. septembra 2016 v Prahe.
Foto: TASR/AP


Fanúšikovia mohli už od piatku klásť kvetiny a zapisovať sa do kondolenčnej knihy v Národnom divadle. Pohreb v kruhu rodiny mala Čáslavská už vo štvrtok v šumperskom krematóriu.




Tanečníci vystupujú počas poslednej rozlúčky s legendárnou gymnastkou Věrou Čáslavskou v Národnom divadle 12. septembra 2016 v Prahe.
Foto: TASR/AP


Věra Čáslavská získala na OH v Tokiu 1964 a v Mexiku 1968 sedem zlatých medailí. Bola štvornásobnou majsterkou sveta, jedenásťnásobnou majsterkou Európy a štvornásobnou Športovkyňou roka Československa.






Po auguste 1968 ju kvôli jej postojom k invázii vojsk Varšavskej zmluvy vylúčili z telovýchovnej organizácie.

Po auguste 1968 vylúčili Věru Čáslavkú z telovýchovnej organizácie, a to kvôli jej postojom k invázii vojsk Varšavskej zmluvy.
Foto: TASR/AP


Neskôr sa venovala trénovaniu, v Prahe a Mexiku vychovávala mladé adeptky športovej gymnastiky. V rokoch 1990 - 1996 bola predsedkyňou Československého olympijského výboru a v rokoch 1995 - 2001 členkou Medzinárodného olympijského výboru. V roku 2014 ju prijali za čestnú členku Slovenského olympijského výboru (SOV).