Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

ME v plávaní: Botík postúpil do semifinále na 50 m prsia v rekorde SR

Na archívnej snímke Marek Botík. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Svoje vlastné maximum z augustového podujatia Svetového pohára v Berlíne zlepšil o osem stotín.

Kodaň 13. decembra (TASR) - Slovenský plavec Marek Botík sa na ME v krátkom bazéne v Kodani prebojoval do semifinále na 50 m prsia. V rozplavbách obsadil v Royal aréne 13. miesto v novom národnom rekorde 26,65 s. Svoje vlastné maximum z augustového podujatia Svetového pohára v Berlíne zlepšil o osem stotín. Tomáš Klobučník skončil v prsiarskom šprinte 19. (26,91).

Katarína Listopadová sa v dánskej metropole prebojovala do semifinále na 100 m znak. Časom 58,74 vyhrala v poradí druhú rozplavbu, celkovo to stačilo na 14. miesto. Karolína Hájková bola 42. za 1:01,78. Richard Nagy sa na 400 m v.sp. umiestnil na 17. pozícii časom 3:45,17. Vo štvrtok ho čaká jeho najsilnejšia disciplína 400 m polohové preteky, v ktorej má medailové ambície.

Andrea Podmaníková dosiahla na 50 m prsia 27. najrýchlejší čas 31,06. Za vlastným slovenským rekordom z vlaňajších MS v krátkom bazéne v kanadskom Windsore zaostala o sedem stotín. Debutantka na seniorskom vrcholnom podujatí Miroslava Záborská bola 47. (32,29). Na 100 m motýlik klasifikovali Vladimíra Štefánika na 39. priečke (52,71), slovenský rekordér na tejto trati Adam Halás bol 44. (52,94). Adam Černek bol na 200 m znak pri premiére na seniorských ME 26. (1:58,41).

Vedúci slovenskej výpravy Miroslav Machovič vyzdvihol najmä výkony Botíka a Listopadovej. "Je super, že sa im podarilo postúpiť do semifinále. V dobrom svetle sa prezentoval aj Vlado Štefánik, ktorý si na motýľkarskej stovke vylepšil osobák a iba o pár stotín zaostal za slovenským maximom. Rišo Nagy nebol spokojný, no na krauliarskej štyristovke zaplával svoj druhý či tretí najlepší čas, čo je prísľub pred jeho najsilnejšou disciplínou. Andrea Podmaníková absolvovala prvý súťažný štart od odchodu do USA, kde sa pripravuje pod vedením trénera Stevea Collinsa. Šprint nie je jej doména, napriek tomu iba tesne zaostala za osobným a zároveň národným rekordom. Juniori Záborská s Černekom sa v Kodani oťukávajú a zbierajú cenné skúsenosti, od nich nemôžeme čakať nejaké prenikavé výsledky," povedal pre TASR Machovič.