Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Petkovič po remíze s Brazíliou: Kľúčom bolo neutralizovať Neymara

Švajčiarsky tréner Vladimir Petkovič a jeho zverenec Stephan Lichtssteiner reagujú po zápase základnej E-skupiny Brazília - Švajčiarsko na MS vo futbale v Rostove 17. júna 2018. Foto: TASR/AP

Päťnásobných majstrov sveta poslal v Rostove do vedenia v 20. minúte výstavnou strelou Philippe Coutinho, krátko po prestávke vyrovnal hlavou po rohovom kope Steven Zuber.

Rostov 18. júna (TASR) - Po Argentíne a Nemecku nedokázala v prvom zápase na futbalových MS v Rusku potvrdiť rolu favorita ani Brazília. Kandidát na titul vyťažil v nedeľňajšom dueli E-skupiny z hernej prevahy iba jeden gól a uhral so Švajčiarmi remízu 1:1.

Päťnásobných majstrov sveta poslal v Rostove do vedenia v 20. minúte výstavnou strelou Philippe Coutinho, krátko po prestávke vyrovnal hlavou po rohovom kope Steven Zuber. Práve tento moment rozčúlil brazílskych hráčov, podľa nich mexickí rozhodcovia na čele s hlavným Cesarom Ramosom prehliadli pred presným zásahom faul na Mirandu. Opakovaný záznam ukázal, že autor gólu si pred svojou hlavičkou vytvoril v päťke priestor jemným postrčením súperovho obrancu. "Bol som úplne vytlačený z hry. Na videu je presne vidieť, čo sa tam udialo a rozhodca to mal odpískať. To sa ale nestalo," hneval sa Miranda. Webová stránka jedného z najväčších brazílskych denníkov O Globo hlásila v titulku: "Dokonca aj Argentínčania zdôrazňujú švajčiarsky faul."

"Bol to jasný faul na Mirandu, no to nijako neospravedlňuje výsledok," citovala agentúra AP trénera Brazílie Titeho. "Moji hráči čelili silnému tlaku, všetci od nich očakávali víťazstvo, čo sa odzrkadlilo v koncovke, v ktorej neboli dostatočne precízni. Dvadsaťkrát sme dokázali zakončiť akcie strelou, vytvorili sme si šance, ale netriafali bránu. Mali sme súperovho brankára zamestnať oveľa viac. Samozrejme, s výsledkom nie som spokojný, chcel som vyhrať."

Hlavný rozhodca Ramos nahneval Juhoameričanov ešte raz, keď v závere druhého polčase neposúdil zákrok Manuela Akanjiho v pokutovom území na Gabriela Jesusa ako penaltový. Brazília tak prvýkrát od roku 1978 neuspela v prvom súboji na finálovom turnaji MS, vtedy remizovala 1:1 so Švédskom. "Uhrali sme remízu, no šampionát sa pre nás iba začína. Vedeli sme, že tento zápas nebude ľahký," komentoval duel Miranda, na ktorého slová nadviazal strelec jediného brazílskeho gólu Coutinho. "Som veľmi rád, že sa mi podarilo skórovať, no to, čo sa skutočne počíta, je výkon celého tímu. Mali sme v zápase niekoľko skvelých šancí a pozitívnych momentov. Švajčiari veľmi dobre bránili, nevedeli sme sa dostať cez ich zhustený obranný val. Mrzí nás, že sme nezískali tri body. Nezostáva nám nič iné, len sa sústrediť na ďalšie dva zápasy."

Helvéti sa od úvodu prezentovali tvrdou hrou. Najmä najväčší brazílsky klenot Neymar si vytrpel svoje, keď až 10 zo 14 švajčiarskych faulov bolo naňho. Celý zápas sa pri ňom držal ako tieň "osobný strážca" Valon Behrami. Tréner Švajčiarov Vladimir Petkovič však odmietol tvrdenia, že by jeho tím zaobchádzal s Neymarom surovo či zákerne. "Samozrejme, neutralizovať Neymara bola kľúčová ingrediencia nášho výkonu," vyjadril sa bosniansky kouč. "Som hrdý na mojich zverencov, na ich herný prístup. Prvých 40 minút bolo pre nás náročných. Cez prestávku som povedal hráčom, aby zostali 'cool' a napádali súpera. To aj robili a fungovalo to."

Podľa Petkoviča dosiahol jeho tím výsledok, ktorý ide do sveta. "Tento rezultát ma neprekvapil. Asi nás niektorí dostatočne neoceňujú, čo je chyba, lebo toto mužstvo má svoju kvalitu, verí si a môže dosiahnuť veľké výsledky. Proti silnému a náročnému protivníkovi musíte zhodnotiť naše šance realisticky a prispôsobiť tomu hru, no myslím si, že moje mužstvo ukázalo veľké zanietenie a skutočný tímový duch." Švajčiari najbližšie nastúpia v skupine v piatok 2. júna o 20.00 SELČ v Kaliningrade proti Srbsku, ktoré vo svojom úvodnom zápase zdolalo Kostariku 1:0. Práve na Kostaričanoch si bude chcieť napraviť chuť Brazília, stretne sa s ňou v ten istý deň v Petrohrade (14.00 SELČ).