Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Peter Sagan vyhral prológ na Okolo Švajčiarska, zdolal aj Cancellaru

Peter Sagan po triumfe v prológu na Okolo Švajčiarska. Foto: TASR/AP

Sagan triumfoval v časovke na 7,3 km a na druhé miesto odsunul domáceho matadora Fabiana Cancellaru z tímu RadioShack.

Lugano 9. júna (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Luquigas-Cannondale sa v sobotu stal v Lugane víťazom prológu pretekov Okolo Švajčiarska.

Sagan triumfoval v časovke na 7,3 km a na druhé miesto odsunul domáceho matadora Fabiana Cancellaru z tímu RadioShack o štyri sekundy.

Na treťom mieste skončil Saganov oddielový kolega Moreno Moser z Talianska. Na švajčiarskych cestách sa predstaví aj ďalší slovenský jazdec Peter Velits, člen tímu Omega Pharma - QuickStep v sobotu tiež dokázal kvality a so stratou 27 sekúnd na krajana obsadil 19. miesto.

Dvadsaťdvaročný Sagan vyhral už minulý rok na Okolo Švajčiarska dve etapy a raz bol druhý a raz tretí. Súčasne v sobotu pokazil Cancellarovi šancu na zisk cenného hetriku, keď etapu v Lugane vyhral aj v rokoch 2010 a 2011.

Okolo Švajčiarska je generálkou na 99. ročník prestížnych Tour de France, Sagan sa naň pripravoval aj na horskom sústredení v San Pellegrino. Celkovo deväť etáp má celkovú dĺžku 1399 km. V nasledujúcej nedeľňajšej 2. etape už čaká pelotón horské stúpanie.

"Prológ, čo sa tu v Lugane jazdí, mi celkom sedí. Každý etapový úspech mi zdvihne sebavedomie," povedal pre svoju oficiálnu webovú stránku Sagan, ktorý vedie aj bodovaciu súťaž a v nedeľu bude mať na sebe tričko pre vedúceho jazdca priebežného poradia.

Peter Sagan na trati prológu Okolo Švajčiarska.
Foto: TASR/AP


"Prológ vo Švajčiarsku som išiel už po tretí raz. Najskôr v premiére som skončil štvrtý a vlani som bol už tretí. Vedel som, že mi tento okruh celkom vyhovuje, že môžem aj uspieť. Vedel som dobre aj to, že mojím najväčším súperom bude vlaňajší víťaz, domáci jazdec Cancellara. Od rána v Lugane pršalo. Dopoludnia som sa vybral na trať, urobil som si štyri okruhy za dažďa a dobre som si premeral všetky úseky," sprostredkoval slová slovenského cyklistu Petra Sagana po triumfe jeho manažér Jozef Korbel.

Tesne pred pretekmi však prestalo pršať. "Bolo sucho, takže podmienky sme mali všetci rovnaké. Na kopci som bol tretí, ale potom na zjazde a rovine som si všetko vynahradil a vyšlo mi to super. Z víťazstva mám radosť, ale už zajtra nás čaká druhá etapa s dojazdom do kopca, takže uvidíme. Cítim sa v pohode a preteky beriem ako poslednú prípravu na Tour de France," povedal po prológu Sagan.

Výsledky - prológ (7,3 km): 1. Peter SAGAN (SR/Liquigas- Cannondale) 9:43 min, 2. Fabian Cancellara (Švajč./RadioShack) +0:04, 3. Moreno Moser (Tal./Liquigas- Cannondale) +0:07, 4. Martin Elmiger (Švaj./AG2R La Mondiale) +0:11, 5. Fredrik Carl Wilhelm Kessiakoff (Švéd./Pro Team Astana) +0:15, 6. Michael Albasini (Švaj./Orica GreenEdge Cycling Team) +0:17, 7. Dario Cataldo (Tal./Omega Pharma - QuickStep) +0:18, 8. Roman Kreuziger (ČR/Pro Team Astana) +0:19, 19. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-QuickStep) +0:27

Bodovacia súťaž: 1. SAGAN 15 b, 2. Cancellara 12, 3. Moser 10, 4. Elmiger 9, 5. Kessiakoff 8

Poradie tímov: 1 Liquigas-Cannondale 29:50 min, 2. RadioShack-Nissan +0:08, 3. Astana Pro Team +0:26, 4. Omega Pharma-Quickstep +0:29, 5. Rabobank +0:33