Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Cyklista Ewan využil Saganovu rýchlosť v závere 2. etapy

Na archívnej snímke Peter Sagan Foto: TASR/AP

Ewan si v závere počkal na Sagana, vyčkal na moment, keď slovenský cyklista začne špurtovať.

Stirling 17. januára (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe skončil v stredajšej 2. etape pretekov Tour Down Under na štvrtom mieste. Zvíťazil domáci Austrálčan Caleb Ewan, jazdec tímu Mitchelton-Scott sa v 149 km dlhej etape presadil v záverečnom hromadnom špurte.

Víťaz etapy vedie aj celkovú klasifikáciu, Saganovi patrí druhé miesto so stratou dvanásť sekúnd.

V úvode etapy sa odtrhla štvorčlenná skupina, ktorá si vypracovala až šesťminútový náskok, no pelotónu sa ju podarilo dostihnúť. Jazdilo sa v náročných podmienkach vo veľkej horúčave. Ewan si v závere počkal na Sagana, vyčkal na moment, keď slovenský cyklista začne špurtovať. Zavesil sa na neho, čo využil aj Daryl Impey a spolu s Ewanom napokon Sagana dokázali predbehnúť. Na tretie miesto sa ešte dokázal pretlačiť Saganov tímový kolega Jay McCarthy.

"Som rád, že som nášmu tímu pomohol k triumfu. Pred záverečnými kilometrami som dostal správu, že Greipel stráca nejaké sekundy. Poznám tento okruh dobre, takže som vedel, kde si môžem oddýchnuť a kde treba zabrať," povedal Ewan.

Sagana v cieli predstihol aj jeho tímový kolega Jay McCarthy, ktorý finišoval na 3. mieste. "Plán bol taký, že Peter Sagan sa mal pokúsiť o triumf v etape a ja o bonusové sekundy. Na konci som mal začať šprintovať skôr, aby sa Peter cezo mňa dostal pred páskou. Lenže v tom najdôležitejšom momente ma zablokoval jeden jazdec. Ešte som sa s tým snažil niečo urobiť, ale keď som videl, že Peter nebude bojovať o prvenstvo, išiel som pre bonusové sekundy, ktoré budú na konci hrať veľkú rolu," uviedol McCarthy podľla cyclingnews.com.

Výsledky 2. etapy (Unley - Stirling, 148,6 km): 1. Caleb Ewan (Aus./Mitchelton-Scott) 4:03:55 h, 2. Daryl Impey (JAR/Mitchelton-Scott), 3. Jay McCarthy (Aus./Bora-Hansgrohe), 4. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 5. Nathan Haas (Aus./Kaťuša-Alpecin), 6. Elia Viviani (Tal./Quick-Step Floors) všetci rovnaký čas ako víťaz

Priebežné poradie po 2. etape: 1. Caleb Ewan (Aus./Mitchelton-Scott) 7:54:00 h, 2. Daryl Impey (JAR/Mitchelton-Scott) +10 s, 3. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 4. Jay McCarthy (Aus./Bora-Hansgrohe) obaja +12, 5. Nathan Haas (Aus./Kaťuša-Alpecin), 6. Jhonatan Restrepo (Kol./Kaťuša-Alpecin) obaja +15