Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Peter Sagan obsadil na Amstel Gold Race skvelé tretie miesto

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Slovenský mladík sa pokúšal vo finiši strhnúť tiumf na svoju stranu, no víťazný Talian Enrico Gasparotto z Astany nezložil zbrane a vyhral.

Valkenburg 15. apríla (TASR) -Peter Sagan (Liquigas) obsadil na 47. ročníku jednodňových cyklistických pretekov Amstel Gold Race (256,5 km) vynikajúce tretie miesto.

Slovenský mladík sa pokúšal vo finiši strhnúť triumf na svoju stranu, no víťazný Talian Enrico Gasparotto nezložil zbrane a vyhral. Na druhom mieste skončil po napínavom finále Belgičan Jelle Vanendert (Lotto). Tridsaťročný jazdec tímu Astana sa pred Sagana a Vanenderta dostal až na posledných dvadsiatich metroch.

"Je to moje najväčšie víťazstvo od triumfu na národnom šampionáte v roku 2005," povedal Gasparotto novinárom v cieli.

Ešte 150 m pred cieľom nasvedčovalo všetko tomu, že z vavrínov sa bude tešiť Španiel Oscar Freire, ktorý sa osem kilometrov predtým odtrhol od pelotónu. Na začiatku 900 m dlhého záverečného stúpania mal ešte trinásťsekundový náskok. Na jeho konci mu však došli sily a predbehli ho najprv Sagan a potom aj Gasparotto s Vanendertom.

"Po dnešnej náročnej etape mám tak trochu zmiešané pocity. Na jednej strane zavládla u mňa radosť z 'bronzovej' priečky, na druhej strane je tu aj sklamanie, že som nevyhral. Každý chce totiž vyhrať také dôležité preteky. Ale k športu patria nielen výhry... Dnes sa mi išlo naozaj v pohode a bolesti po stredajšom páde som akosi nevnímal. Chalani z tímu mi počas celej etapy výdatne pomáhali, vždy bol niekto pri mne, takže som si mohol šetriť sily na záver. Preteky pre mňa vlastne začali od 215 km, teda keď sa išlo posledných päťdesiat kilometrov. A samotný záver? Mal som vyraziť dopredu o nejaký chĺpok neskôr a bolo by to dopadlo lepšie... Mám zasa nové skúsenosti, ale opakujem: hnevá ma to, lebo dnes som mal na prvenstvo," sprostredkoval pre TASR slová slovenského cyklistu manažér Jozef Korbel.

"Žiaľ Freire bol jediný z našich vpredu. Ak by mal na Caubergu ešte o pár sekúnd väčší náskok, zvládol by to. Odjazdil skvelé preteky," reagoval tímový šéf Astany Christian Henn.

Druhý slovenský pretekár na štarte Martin Velits zo stajne Omega Pharma-Quick Step obsadil 85. miesto so stratou 4:32 minút na víťaznú trojicu.

Trať pretekov bola z väčšej časti identická s plánovanou traťou septembrového svetového šampionátu.



Amstel Gold Race, Maastricht - Valkenburg, 256,5 km:

1. Enrico Gasparotto (Tal./Astana) 6:32:35 h, 2. Jelle Vanendert (Belg./Lotto), 3. Peter SAGAN (SR/Liquigas) obaja rovnaký čas ako víťaz, 4. Oscar Freire (Šp./Katuša) +3 s, 5. Thomas Voeckler (Fr./Europcar), 6. Philippe Gilbert (Belg./BMC Racing) obaja rovnaký čas,... 85. Martin VELITS (SR/Omega Pharma-Quick Step) +4:32 min