Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Olympijských organizátorov kritizujú zato, že podceňujú bezpečnosť

Foto: TASR/AP

V priebehu týždňa ide už o druhú kritiku na adresu usporiadateľov zo strany zákonodarcov.

Londýn 9. marca (TASR) – Vedúcu predstaviteľku parlamentnej bezpečnostnej rady "ohromilo" ako organizátori tohtoročných olympijských hier v Londýne hlboko podcenili počet bezpečnostných zložiek starajúcich sa o divákov.

V priebehu týždňa ide už o druhú kritiku na adresu usporiadateľov zo strany zákonodarcov. Londýnski politici v stredu obvinili spoločenstvo zodpovedné za prípravu hier z "posadnutosti udržať tajomstvo" ohľadom systému udeľovania vstupeniek na jednotlivé športové odvetvia.

Vláda v decembri 2011 informovala o zvýšení počtu bezpečnostných pracovníkov z 10.000 na 23.700 osôb. V súvislosti s tým sa zvýšili náklady na 553 miliónov libier. Podľa predstaviteľov organizačnej komisie sa dá detailné plánovanie počtu bezpečnostných zložiek uskutočniť, až keď budú všetky športoviská hotové a jednotlivé športové odvetvia časovo a miestne rozvrhnuté.

Šéfka verejného finančného výboru je podľa vlastných slov "znepokojená významným nárastom nákladov na bezpečnosť." Výdaje na bezproblémový priebeh olympiády odkrojili z celkového rozpočtu hier už 9,3 miliardy libier. "Je udivujúce ako veľmi boli pôvodné odhady nesprávne. Nárast celkových nákladov na bezpečnosť je hlavným dôvodom, prečo je balík financií pre verejný sektor len mierne vyvážený," uviedla Margaret Hodgeová.