Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: SR sa rozlúčila s V.Černušákom, Chmelár: Treba šíriť jeho odkaz

Smútočné rozlúčenie športovej obce s čestným predsedom Slovenského olympijského výboru a s čestným členom Medzinárodného olympijského výboru prof. Vladimírom Černušákom, ktorý zomrel v pondelok 15. januára vo veku 96 rokov v Bratislave 22. januára 2018. Foto: TASR/Marko Erd

Prezident SOV Anton Siekel by chcel jeho odkaz praktizovať nielen v športovom, ale aj občianskom živote.

Bratislava 22. januára (TASR) - S prvým predsedom Slovenského olympijského výboru (SOV) Vladimírom Černušákom sa v pondelok v bratislavskom Krematóriu rozlúčila široká športová verejnosť i niekoľko známych osobností. Prezident SOV Anton Siekel by chcel jeho odkaz praktizovať nielen v športovom, ale aj občianskom živote.

Profesor Vladimír Černušák bol najvýraznejší slovenský športový diplomat. Členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) bol v rokoch 1981-2001. Zomrel v pondelok 15. januára vo veku 96 rokov. "Stratil som veľmi dobrého priateľa a človeka, ktorý mi dal vždy dobrú radu. Pán profesor bol veľký džentlmen a pomohol mi nájsť stopu v olympijskom výbore. Bol pre mňa vzorom, čo sa týka šírenia olympijských hodnôt a vzdelávania," odkázal prostredníctvom listu súčasný prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach, ktorý pri smútočnej rozlúčke športovej obce v aule Domu športu prečítala členka MOV Daniela Barteková.



Černušákov nástupca na čele SOV František Chmelár v ňom pôsobil najskôr ako predseda, po zmene stanov už ako prezident. "Lúčime sa s výnimočným a jedinečným človekom, ktorý bol štartérom novodobého slovenského moderného športu. Bol prvým nositeľom štafety, ktorú dnes všetci nesieme. Jeho odkaz sme povinní odovzdať ďalšej generácii. To je najväčší prínos pána profesora," povedal Chmelár a dodal: "Rád, ktoré mi dal, bolo veľmi veľa, ja som s ním prežil zhruba 50 rokov. Najskôr ako študent a potom ako pracovník. Dával mi impulz do novej práce a tak tomu bolo aj v olympijskom výbore. Bol to práve on, ktorý ma poprosil, aby som kandidoval na post prezidenta SOV."

Súčasný prezident Anton Siekel po svojom zvolení v novembri 2016 spoločne s Chmelárom navštívili profesora Černušáka uňho doma. O rok neskôr uňho boli obaja spoločne znovu, aj s generálnym sekretárom Jozefom Libom. "Veľmi ťažké je nájsť slová na to, kto nás opustil. V živote máme možnosť stretnúť veľa ľudí, ale iba niektorí nás vedia obohatiť a sú pre nás inšpiráciou. Pán profesor patril práve medzi nich. Som rád, že som ho mohol spoznať osobne. Stretli sme sa pred pár týždňami. Hovorili sme spolu o športe, o tom, ako je pripravená olympijská výprava. Takže sa permanentne zaujímal, ako sa slovenskému športu darí. Chceme napĺňať jeho víziu v každodennej práci," uviedol Siekel, ktorému dal zosnulý profesor niekoľko rád a odkazov: "Šport nie je výsada olympijských úspechov a medailí. Prináša nám ďaleko viac a pán profesor nám vždy zdôrazňoval, že olympijská myšlienka nie je iba prázdnou frázou, ale mala by sa čo najviac praktizovať nielen v športovom, ale aj občianskom živote. Najviac by som vyzdvihol jeho myšlienku, aby sme žili podľa olympijzmu a potom budeme žiť šťastnejší život."



Za člena MOV zvolili Černušáka na zasadnutí v Baden-Badene v roku 1981, prísahu zložil o rok neskôr na zasadnutí v Ríme. Bol historicky prvým Slovákom v pozícii člena MOV, v roku 1993 ho na zasadnutí v Monte Carle zvolili za člena výboru po druhý raz. Tentoraz už za samostatnú Slovenskú republiku, pretože Československo ako štát zaniklo. V jeho šľapajach by chcela pokračovať jeho nasledovníčka Daniela Barteková. Tá sa vo veku 28 rokov stala najmladšou členkou MOV. "Pán profesor bol pre mňa veľkým vzorom. Najskôr na papieri, keďže som sama študovala športovú diplomaciu. O to viac ma prekvapilo a potešilo, keď som ho stretla, pretože naozaj žil hodnotami, ktoré sám vyznával. Veľmi veľa mi poradil a pomohol mi zorientovať sa v spleti medzinárodných vzťahov. Som mu veľmi vďačná, moju prácu ovplyvnil vo veľkej miere."