Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Olympiakos vyhral na pôde Aston Villy, Fiorentina zdolala Bruggy 3:2

Ayoub El Kaabi z Olympiakosu, vpravo, oslavuje po strelení otváracieho gólu počas Konferenčnej ligy, semifinálovej prvej časti, futbalového zápasu medzi Aston Villou a Olympiakosom v anglickom Birminghame, štvrtok 2. mája 2024. Foto: TASR/AP

El Kaabi prvýkrát skóroval v 16. minúte, ďalší gól pridal tesne pred polhodinou hry a hetrik zavŕšil úspešnou penaltou krátko po prestávke.

Bratislava 3. mája (TASR) - Futbalisti Olympiakosu Pireus sa výrazne priblížili k premiérovej účasti vo finále v európskych pohároch. Najúspešnejší grécky klub v úvodnom stretnutí semifinále Európskej konferenčnej ligy proti anglickej Aston Ville potiahol hetrikom za víťazstvom 4:2 marocký útočník Ayoub El Kaabi. Lepšiu východiskovú pozíciu pred odvetou majú aj hráči Fiorentiny, ktorí zdolali Club Bruggy 3:2.

"Zaslúžili si zvíťaziť, sú veľmi dobrý tím, ktorý má skúsenosti. My sme nehrali tak, ako sme mali. Musíme byť naďalej konzistentní," uviedol pre uefa.com Unai Emery, tréner Aston Villy. Jeho tím sa ocitol v prvom semifinále v európskych súťažiach a do stretnutia vstupoval v úlohe favorita. Domácim však úvod duelu nevyšiel a už po polhodine hry prehrávali 0:2 po dvoch presných zásahoch El Kaabiho.

Kontaktný gól účastníka Premier League strelil v nadstavenom čase prvého polčasu útočník Ollie Watkins. Po zmene strán vyrovnal v 52. minúte Moussa Diaby a zdalo sa, že Angličania využijú momentum hry vo svoj prospech. Už o tri minúty neskôr však vo vlastnej šestnástke zahral rukou domáci Douglas Luiz a z pokutového kopu skompletizoval čistý hetrik El Kaabi. Brankár Robin Olsen nemal šancu ani pri zakončení Santiaga Hesseho zo 67. minúty, ktorého strela po kontakte s chrbtom Ezriho Konsu zmenila smer a znamenala dvojgólové vedenie pre Olympiakos. V 84. minúte mal možnosť odčiniť svoju hru rukou Luiz, no jeho penaltu zneškodnil Konstantinos Tzolakis, čo dalo Grékom výbornú východiskovú pozíciu pred domácou odvetou. "Bude to úplne odlišná atmosféra pre nás, keďže naši fanúšikovia nás vždy tlačia dopredu. Súper však bude hrať podobne, pretože to je ich DNA. Budeme brániť tento dobrý výsledok, ale musíme mať na mysli, že potrebujeme skórovať, lebo inak nás budú tlačiť. Nehovoríme o finále, chceme ísť krok po kroku. Dáme do toho všetko a uvidíme, ako to dopadne," povedal hosťujúci stredopoliar Daniel Podence.

Gólovo plodný duel na pôde Fiorentiny priniesol triumf domáceho tímu. Klub z Florencie viedol po úvodnom polčase 2:1 a upokojenie mu po hodiny hry pridalo vylúčenie hosťujúceho Raphaela Onyediku, ktorý videl dve žlté karty a následne červenú v priebehu troch minút. Bruggy napriek tomu dokázali zaskočiť súpera v 63. minúte, keď vyrovnal Igor Thiago. Fiorentina mala následne hernú prevahu a jej víťazstvo zariadil v 91. minúte M´Bala Nzola. "Inkasovať takýto gól v posledných minútach je veľmi ťažké, ale odviedli sme celkom dobrú prácu, aj keď sme nedokázali ísť až do konca. Po prvom góle bolo pre nás ťažšie nájsť správnu rovnováhu, aj preto, že sme boli príliš statickí. Druhý gól je príkladom toho, ako môžeme Fiorentinu zaskočiť, chceme to urobiť viacerými spôsobmi a vieme, ako na to," vyjadril sa tréner belgického tímu Nicky Hayen. Jeho náprotivok očakával, že Fiorentina dokáže vyťažiť viac v záverečnej polhodine proti oslabenému súperovi. "Naše víťazstvo mohlo byť vyššie, mohli sme streliť o niekoľko gólov viac a lepšie využiť našu početnú prevahu. Vytvorili sme si veľa šancí, najmä náhradníci, ktorí dodali tímu pozitívny impulz. Jediné, čo nás mrzí, je, že sme nedali viac gólov, ale mužstvo je v dobrej forme. V tomto malom súboji sme uspeli a do odvety pôjdeme s cieľom postúpiť," poznamenal Vincenzo Italiano, tréner Fiorentiny.

Fiorentina potvrdila úlohu favorita



Fiorentina prišla dvakrát o vedenie, Bruggy vyrovnali na 2:2 paradoxne po vylúčení Onyediku. Domáci však využili početnú prevahu v nadstavení, keď skóroval M'Bala Nzola po troch minútach pobytu na ihrisku. V prípade postupu bude florentský tím vo finále EKL druhý rok za sebou, vlani nestačil v Prahe na West Ham 1:2.



sumáre - prvé zápasy semifinále EKL:


Aston Villa - Olympiakos Pireus 2:4 (1:2)

Góly: 45.+1. Watkins, 52. Diaby - 16., 29. a 56. El Kaabi (tretí z 11 m), 67. Hezze ŽK: Diaby - Rodinei. Rozhodovali: Guida - Meli, Peretti (všetci Tal.)

Aston Villa: Olsen - Cash, Lenglet, Konsa, Digne - Rogers (74. Duran), McGinn, Luiz, Diaby (84. Iroegbunam) - Watkins, Bailey (85. Zaniolo)

Olympiakos: Tzolakis – Rodinei, Retsos, Carmo, Ortega (46. Richards) – Hezze, Iborra, Chiquinho – Podence (70. Horta), El Kaabi, Fortounis



ACF Fiorentina - Club Bruggy 3:2 (2:1)

Góly: 5. Sottil, 37. Belotti, 90.+1. Nzola - 17. Vanaken (z 11 m), 63. Thiago. ŽK: Gonzalez, Martinez Quarta - Jackers. ČK: 61. Onyedika (po 2. ŽK) Rozhodovali: Oliver - Burt, Cook (všetci Angl.)

Fiorentina: Terracciano – Dodo, Martinez Quarta, Ranieri, Biraghi – Arthur (70. Lopez), Bonaventura (88. Barák) – Gonzalez, Beltran (70. Ikone), Sottil (52. Kouame) – Belotti (88. Nzola)

Bruggy: Jackers – Sabbe, Spileers (90.+3. Ordonez), Mechele, Meijer – Skóraš (65. Nielsen), Odoi (90.+3. Balanta) , Onyedika, Jutgla (79. Vetlesen) – Vanaken - Thiago



ďalší program EKL:


odvety semifinále

8. mája o 18.45 h:

Club Bruggy - ACF Fiorentina

9. mája o 21.00 h:

Olympiakos Pireus - Aston Villa