Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Víťazom 4. etapy Okolo Slovenska Mortensen, celkovým Vakoč

Petr Vakoč Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

O víťazovi sa rozhodlo v hromadnom záverečnom špurte.

Hlohovec 7. júna (TASR) - Víťazom záverečnej štvrtej etapy 57. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Trenčína do Hlohovca sa stal Dán Martin Mortensen z tímu Concordia Forsdkring-Riwal.

Celkovým víťazom pretekov sa stal v jej histórii najmladší účastník 20-ročný Čech Petr Vakoč z Etixx-Ihned.

"Je to najväčší úspech v mojej kariére. Pred Okolo Slovenska som bol kladne namotivovaný. Dva dni pred štartom som skončil druhý na pretekoch v Belgicku. Stúplo mi sebavedomie a dúfal som v čo najlepší výsledok. Ale vôbec som nemyslel na to, že by som si mohol obliecť žltý dres," povedal v cieli Vakoč a dodal: "Dúfam, že víťazstvo na Okolo Slovenska mi pomôže posunúť sa medzi elitných jazdcov Omega Pharma - Quick Step medzi Slovákov bratov Velitsovcov."

Pôvodne mala mať 201 km dlhá etapa cieľ v Bratislave, krízová povodňová situácia tomu zabránila a na skrátenej iba 65,5 km dlhej trati sa postarala o jediný únik trojica Rus Igor Frolov, Dán Aske Vorre a Holanďan Joey Van Rhee. Napokon sa však o víťazovi rozhodlo v hromadnom záverečnom špurte.

Vizitka víťaza:

Peter Vakoč je najmladším víťazom pretekov, na ktorých štartoval po tretí raz. Narodil sa v Prahe 11. júla 1992, od 15 rokov bol členom Dukly Praha. Za Etixx-Ihned, ktorý je prípravkou pre tím Omega Pharma - Quick Step jazdí od konca vlaňajšieho roka. Víťazstvo na Okolo Slovenska je dosiaľ jeho najvýznamnejším v krátkej kariére.

Víťazi ďalších súťaží:

najaktívnejší pretekár: Rus Sergej Nikolajev (Itera Kaťuša), vrchárska súťaž: Nemec Patrik Sinkewitz (Meridiana Ksmen), do 23 rokov: Čech Petr Vakoč (Etixx-Ihned), najlepší Slovák: Maroš Kováč (Dukla Trenčín-Trek), tímová súťaž: Concordia Forsikring-Riwal.

Poradie vo 4., záverečnej etape (Trenčín - Hlohovec, 65,5 km:

1. Martom Mortensen (Dán./Concordia Forsdikring-Riwal) 1:25:12, 2. Joaquin Sobrino (Šp./SP Tableware), 3. Jorne Carolus (Belg./Lotto-Belisol), 4. Sergej Nikolajev (Rus./Itera Kaťuša), 5. Daniel McLay (V. Brit./Lotto-Belisol), 6. Federico Rocchetti (Tal./Utensilnord-Ora24eu), ... 13. Maroš Kováč, 16. Matej Jurčo, 27. Roman Broniš, 42. Patrik Tybor (všetci Dukla Trenčín-Trek) všetci +4 s

Konečné poradie: 1. Petr Vakoč (ČR/Etixx-Ihned) 15:39:17, 2. Tim Mikelj (Slovin./Sava) +29 s, 3. Kováč +36, 4. Jorne Carolus(Belg./Lotto-Belisol) +40, 5. Nikolajev 6. Nocala Dal Santo (Tal./Ceramica Flaminia) obaja +42, ... 14. Jučo +57, 20. Broniš +2:20, 21. Tybor +2:38, 31. Martin Haring (CK Banská Bystrica) +3:27