Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Luknárová vybojovala na OHM zlato, Paulíny ako najlepší Európan

Na snímke slovenský bežec Andrej Paulíny v disciplíne cross country na 4000 metrov počas III. Olympijských hier mládeže v Buenos Aires 15. októbra 2018. Foto: TASR - SOV - Andrej Galica

Luknárová vyhrala slalom kajakárok, keď po triumfe v kvalifikácii prešla bez prehry aj vyraďovacou časťou a vo finále zdolala Francúzku Doriane Delassusovú.

Buenos Aires 15. októbra (TASR) - Reprezentantka v kanoistike Emanuela Luknárová vybojovala v pondelok pre Slovensko prvú zlatú medailu na olympijských hrách mládeže v Buenos Aires.

Luknárová vyhrala slalom kajakárok, keď po triumfe v kvalifikácii prešla bez prehry aj vyraďovacou časťou a vo finále zdolala Francúzku Doriane Delassusovú. Pre SR je to druhý cenný kov na OHM v Buenos Aires, striebro predtým získala Katarína Pecsuková v šprinte kajakárok.

Už kvalifikáciu ovládla Luknárová suverénne časom 1:18,97 min. V prístave Puerto Madero potom postupne zdolala v osemfinále Talianku Lucreziu Zironiovú o viac než 11 sekúnd, vo štvrťfinále krajanku Pecsukovú o 5,5 sekundy a v semifinále aj Taipeičanku Tzu-Hsuan Lai o viac ako štyri sekundy. V boji o zlato Luknárová časom 1:18,25 min triumfovala nad Delassusovou (1:20,00).

"Je to úžasný pocit a prajem to všetkým, aby ho zažili. Včera večer som bola trochu nervózna, ale dnes ráno som vstávala s dobrým pocitom a dobre vyspatá, takže som rada, že som mala takú dobrú noc a vyhrala som. Zajtra by som chcela vyhrať ešte viac, pretože som prioritne trénovala na C1. Bolo by to pre mňa ešte väčšie zadosťučinenie," uviedla pre olympic.sk Emanuela Luknárová, ktorú čakal v utorok popoludní na úvod súboj s Mexičankou Stephanie Angie Rodriguezovou Guzmanovou.

"Je to krásny pocit a neviem, čo mám teraz povedať. Veril som, že Emka môže vyhrať, preto to robíme. Každý profesionál vie, čo tomu treba obetovať," uviedol jej tréner Patrik Gajarský.

Bežec Andrej Paulíny obsadil v krosovom behu na 4000 metrov v konkurencii 54 bežcov 34. miesto. Dosiahol čas 12:36 min, čo predstavovalo stratu 1:24 min na víťazného Keňana Jacksona Muemu. V konečnom hodnotení tisícpäťstovkárov bol člen AK ZŤS Martin najrýchlejší Európan. Na OHM obsadil celkovo 9. miesto z 23 bežcov, informoval portál olympic.sk.

Ľubomír Kubiš skončil piaty v chodeckých pretekoch na 5000 m časom 21:42,72 min. V súčte s ôsmou priečkou v prvých pretekoch (21:10,94) celkovo obsadil 6. miesto. Spomedzi Európanov je to druhé najlepšie umiestnenie. Triumfoval Ekvádorčan Óscar Patin pred Surajom Panwarom z Indie.

Cyklista Lukáš Kubiš obsadil v disciplíne cross-country eliminator 23. miesto so stratou 6,459 s na najrýchlejšieho Maďara Erika Fettera (1:41,513). Tomáš Meriač skončil časom 1:57,119 na 38. priečke, informoval portál olympic.sk.

Kanoistika

K1 slalom (H2H) dievčat:

1. Emanuela LUKNÁROVÁ (SR)
2. Doriane Delassusová (FR.)
3. Tzu-Hsuan Lai (Taipei)