Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: NHL: Pánik prispel gólom k víťazstvu Arizony nad Calgary

Hráč Arizony Richard Pánik (14) sa raduje so svojim spoluhráčom Claytonom Kellerom (9) z bodovania počas hry NH proti tímu Flames. Foto: TASR/AP

Pozrite si aktuálne výsledky zámorskej NHL.

New York 20. marca (TASR) - Slovenský hokejista Richard Pánik prispel jedným gólom k víťazstvu Arizony nad Calgary (5:2) v nočnom súboji zámorskej NHL. Pre 27-ročného útočníka to bol deviaty presný zásah v prebiehajúcej sezóne, tretí v drese "kojotov" od januárovej výmeny zo Chicaga Blackhawks.

Pánik v 26. minúte otvoril skóre stretnutia, keď po výstavnom krížnom pase od Claytona Kellera strelou z prvej presne namieril do odkrytej časti bránky. Slovenský krídelník odohral vyše 16 a pol minúty, pripísal si dva plusové body, jednu strelu, štyri bodyčeky a menší trest za hrubosť. Tromi bodmi sa na triumfe podieľal Max Domi (2+1), domáci obranca Oliver Ekman-Larsson strelil dva góly vrátane víťazného. Dvadsaťšesťročný bek prekonal hranicu 100. presných zásahov v profilige, stal sa šiestym švédskym obrancom v histórii NHL, ktorý pokoril túto métu. Pred ním sa to podarilo Nicklasovi Lidströmovi (264), Börje Salmingovi (150), Fredrikovi Olaussonovi (147), Erikovi Karlssonovi (125) a Calle Johanssonovi (119). "Znamená to, že na tom ľade asi robím niečo dobre a že som mal možnosť nastupovať so skvelými hráčmi, ktorí mi pomohli rozširovať moju gólovú zbierku," vyznal sa Ekman-Larsson, ktorý má aktuálne na konte 101 presných zásahov. Už len sedem mu tak chýba k dosiahnutiu klubového rekordu v počte gólov obrancu, ten zatiaľ drží Teppo Numminen (108).

Kým Coyotes už dávnejšie stratili šancu na postup do play off, Flames stále o ňu bojujú a prehrou si poriadne skomplikovali situáciu. Na Anaheim, ktorý si drží druhú voľnú kartu v Západnej konferencii, strácajú aktuálne šesť bodov. "Sme z toho sklamaní a frustrovaní. Mali sme možnosť získať nejaké body a nechali sme si ich ujsť pomedzi prsty. To bolí," smútil brankár "plameňov" Mike Smith, ktorému sa nevydaril návrat do Arizony. Za Coyotes odchytal v rokoch 2011-2017 dokopy 312 stretnutí.

Vo forme hrajúci Columbus natiahol víťaznú sériu na osem zápasov po tom, ako uspel na ľade Bostonu 5:4 po predĺžení. Blue Jackets dokázali otočiť skóre z 1:3, rozhodujúci gól strelil v tretej minúte extračasu Cam Atkinson. Columbus si udržal pozíciu prvej voľnej karty vo Východnej konferencii a ukončil "medveďom" ich sedemzápasovú domácu víťaznú šnúru. "Aj za nepriaznivého stavu sme sa držali nášho plánu a presne to robia dobré tímy. Nebolo to najkrajšie víťazstvo, no dôležité je, že sme dokázali nájsť cestu k dvom bodom," povedal pre zámorské médiá Atkinson. Fantastický debut v profilige zažil Ryan Donato, ktorý iba v nedeľu podpísal nováčikovskú zmluvu s Bruins. Americký center pri svojej premiére zažiaril gólom a dvomi asistenciami. "Bola to zábava. Iste, zápas mal pre nás trpký koniec, ale celkovo môžem povedať, že som nadšený a z individuálneho hľadiska vyšlo všetko na jednotku," uviedol 21-ročný Američan, ktorý zaujal svojou hrou na februárových ZOH v Pjongčangu. Bruins nastúpili bez kapitána Zdena Cháru, skúsený slovenský obranca pauzuje pre bližšie nešpecifikované zranenie v hornej časti tela.

Najlepší tím súťaže Nashville zvíťazil nad Buffalom 4:0. Shutoutom sa blysol fínsky brankár Pekka Rinne, ktorý zlikvidoval 35 striel súperových hráčov. Pre Rinneho to bolo ôsme čisté konto a 40. víťazstvo v sezóne, z toho jedenáste v rade. Predators bodovali v 15. zápase za sebou, čo je nový klubový rekord. Rinne sa stal siedmym brankárom v histórii NHL, ktorý zaznamenal 40 výhier v jednej sezóne trikrát v kariére.

Nulou sa v noci blysol aj Roberto Luongo, brankár Floridy na ľade Montrealu zlikvidoval všetkých 28 striel súpera a výrazne pomohol k víťazstvu "panterov" 2:0. Luongo si zaknihoval už 76. čisté konto v profiligovej kariére, čím sa vyrovnal Edovi Belfourovi a Tonymu Espositovi na deviatom mieste historickej tabuľky. Najmä vďaka nemu sa Florida priblížila k pozícii druhej voľnej karty na východe na rozdiel troch bodov. Panthers vynulovali Montreal v troch posledných vzájomných súbojoch. Center hostí Derek MacKenzie odohral jubilejný 600. zápas v NHL.

Jeff Carter strelil na ľade Minnesoty dva góly, pričom tým druhým rozhodol 34 sekúnd pred koncom predĺženia o víťazstve Los Angeles 4:3. Kings sa vďaka tomu posunuli na tretie miesto v Pacifickej divízii, prišli však o zraneného útočníka Trevora Lewisa.



NHL - sumáre:



BOSTON BRUINS – COLUMBUS BLUE JACKETS 4:5 pp (0:1, 3:1, 1:2 - 0:1)

Góly: 26. Donato (Krug, Heinen), 28. Marchand (Pastrňák, Miller), 37. Riley Nash (Donato, Marchand), 52. Krejčí (Donato, Heinen) – 5. Jenner (Vanek), 37. Milano (Murray, Foligno), 46. Vanek (Nutivaara), 52. Panarin (Foligno), 63. Atkinson (Murray, Wennberg). Brankári: Rask - Korpisalo, strely na bránku: 38:25, 17.565 divákov.

BUFFALO SABRES – NASHVILLE PREDATORS 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

Góly: 33. Fisher (Salomäki, Josi), 38. Johansen (Forsberg, Arvidsson), 57. Forsberg (Arvidsson, Turris), 60. Hartman (Jemelin, Sissons). Brankári: Ullmark - Rinne, strely na bránku: 35:32, 17.507 divákov.

MONTREAL CANADIENS – FLORIDA PANTHERS 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Góly: 19. Ekblad, 47. Barkov (Pysyk, Bjugstad). Brankári: Niemi - Luongo, strely na bránku: 28:40, 21.302 divákov.

MINNESOTA WILD – LOS ANGELES KINGS 3:4 pp (0:1, 2:1, 1:1 - 0:1)

Góly: 33. Parise (Niederreiter, Murphy), 40. Staal (Suter, Dumba), 58. Eriksson Ek (Zucker, Coyle) – 19. Pearson (Brown, Doughty), 27. Carter (Muzzin, Doughty), 60. Brown (Doughty, Kopitar), 65. Carter (Kempe, Quick). Brankári: Dubnyk - Quick, strely na bránku: 28:30, 19.081 divákov.

ARIZONA COYOTES – CALGARY FLAMES 5:2 (0:0, 2:2, 3:0)

Góly: 26. PÁNIK (Keller, Stepan), 38. Domi, 57. Ekman-Larsson (Domi, Perlini), 59. Ekman-Larsson, 60. Domi (Dvorak, Stepan) – 30. Hamilton (Giordano, Stewart), 36. Monahan (Gaudreau, Hamilton). Brankári: Raanta - Smith, strely na bránku: 30:44, 13.288 divákov.


Slovák v akcii:

Richard Pánik (Arizona) 16:40 1 0 1 +2 1 2

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/