Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Hossa rozhodol o víťazstve, pripísal si aj dve plusky

Marián Hossa (vpravo) sa raduje z gólu. Na snímke so spoluhráčom Patrickom Sharpom. Foto: TASR/AP Photo

Asistenciu pri Hossovom góle si pripísal aj Michal Handzuš.

New York 7. júna (TASR) - Hokejisti Chicaga zvíťazili v noci na piatok vo štvrtom finále Západnej konferencie zámorskej NHL na ľade Los Angeles 3:2. O rozhodujúci gól sa postaral slovenský útočník Marián Hossa, ktorému prihral Michal Handzuš. "Jastrabi" tak v sérii vedú už 3:1 a od vyradenia obhajcu trofeje ich delí len jediné víťazstvo.

Kings viedli v zápase 1:0 aj 2:1, no hostia dokázali zakaždým odpovedať. Rozhodujúci moment duelu prišiel už po sedemdesiatich sekundách tretieho dejstva. Obranca Johnny Oduya zobral puk útočníkovi LA, poslal do brejku Handzuša, ktorý ho potiahol do pásma, nabil Hossovi a ten z prvej nedal Quickovi šancu. "Majú neuveriteľne skúsený tím. Keď budeme takto strácať puky na modrej, tak je iba otázkou času, kedy dajú gól. Snáď si z toho zoberieme ponaučenie a v ďalšom zápase vyhráme," povedal obranca LA Drew Doughty.

Los Angeles už do konca zápasu nedokázalo vyrovnať a tak Chicago ukončilo jeho 15-zápasovú víťaznú sériu na domácom ľade. "Králi" neprehrali na vlastnom štadióne od 23. marca. "Doma hrali naozaj veľmi dobre, takže sme šťastní, že sme konečne ukončili ich dlhú sériu. Hovorili sme o tom už pred zápasom. Dúfali sme, že sa nám to podarí a nakoniec to aj vyšlo," uviedol pre Canadian Press Hossa, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu duelu. Tridsaťštyriročný krídelník odohral 19:06 minút, okrem gólu sa prezentoval troma strelami a mal aj dve "plusky". V 16 dueloch play off nazbieral 14 bodov (7+7) a v tabuľke produktivity mu patrí už 6. priečka. Michal Handzuš odohral takmer 13 minút a vo vyraďovačke dosiahol 9 bodov (2+7).

Michal Handzuš asistoval (vpravo)
Foto: TASR/AP Photo


Spoľahlivý výkon predviedol opäť brankár Chicaga Corey Crawford, ktorý síce inkasoval dva góly z 21 striel, no niekoľkokrát podržal svojich spoluhráčov. Gólman "jastrabov" sa zaskvel najmä v 24. minúte, keď zlikvidoval superšancu Justina Williamsa, ktorý mohol v samostatnom nájazde upraviť už na 3:1 pre domácich. "Spravil kľučku a položil si ma na ľad. No rýchlo som sa zdvihol a stihol som mu vyraziť puk skôr, ako zakončil bekhendom," uviedol. Dvadsaťosemročný gólman pochválil aj obrancov. "Naši zadáci hrali veľmi dobre. Držali ich mimo streleckých príležitostí, blokovali strely a výborne čistili priestor. Takže súperi nemali takmer žiadne vážne príležitosti," dodal.

Obrancovia Chicaga sa okrem toho podpísali aj pod všetky tri góly. Pri prvých dvoch asistoval Švéd Niklas Hjalmarsson, pri treťom jeho krajan Oduya. "Naša tímová hra a najmä hra obrancov je naozaj skvelá. Uľahčujú nám to aj útočníci, ktorí sa výborne vracajú. My sa snažíme rýchlo získať puky a rozohrať ich pre našich útočníkov," uviedol najvyťaženejší zadák hostí Brent Seabrook.

Séria sa teraz sťahuje do Chicaga a "jastrabi" budú mať prvú možnosť spečatiť postup v nedeľu 9. júna. "Je vzrušujúce, že sme dostali šancu postúpiť do finále v našej vlastnej hale," tešil sa brankár Corey Crawford.

"Opäť je to prehra. Tie sú všetky rovnaké. Teraz musíme vyhrať jeden zápas. To je všetko, čo potrebujeme,"
povzdychol si domáci gólman Jonathan Quick.

Brankár Jonathan Quick z Los Angeles už len sleduje gól z hokejky Mariána Hossu.
Foto: TASR/AP Photo


Finále Západnej konferencie - 4. zápas:

LOS ANGELES - CHICAGO 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Góly:
4. Vojnov, 23. Penner - 14. Bickell, 39. Kane, 42. HOSSA (HANDZUŠ). Brankári: Quick - Crawford, strely na bránku: 21:28. Diváci: 18.621.
/stav série: 1:3/