Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Tomáš Jurčo v premiére s Detroitom prehral s Tampou 0:3

Tomáš Jurčo (vpravo) Foto: TASR/AP Photo

Už 14 gól v prebiehajúcej sezóne zaznamenal útočník Chicaga Marián Hossa. Tomáš Kopecký si pripísal jednu asistenciu.

New York 16. decembra (TASR) - V šiestich zápasoch zámorskej NHL v noci na pondelok sa predstavili siedmi slovenskí hokejisti, z nich bodovali dvaja. Už 14. gól v prebiehajúcej sezóne strelil útočník Marián Hossa a prispel tak k výhre Chicaga 3:1 nad Los Angeles.

V Montreale sa z tesného triumfu 2:1 tešili hostia z Floridy a jednou asistenciou sa na ňom podieľal krídelník Panthers Tomáš Kopecký. Svoj prvý zápas v profilige odohral Tomáš Jurčo, debut v drese Detroitu mu ale znepríjemnila Tampa Bay, ktorá zvíťazila na ľade Red Wings 3:0.

Jurčo nastúpil s číslom 26

Jurčo nastúpil v drese s číslom 26 na ľavom krídle prvého útoku "červených krídel" po boku klubovej ikony Pavla Dacjuka a ďalšieho skúseného veterána Daniela Alfredssona. "Ako malý chlapec som sledoval týchto hráčov v televízii, teraz som dostal šancu si s nimi zahrať. Bolo to úžasné," vyznal sa Jurčo po zápase pre zámorské médiá. Na ľade strávil počas 21 striedaní 16 minút a 45 sekúnd, po zranení Johana Franzéna si v tretej tretine zahral aj presilovku. Na súperovho brankára Bena Bishopa vyslal jednu strelu, ďalšie tri minuli svoj cieľ, prezentoval sa aj dvoma bodyčekmi. Hoci Jurčo pri premiére nebodoval, zanechal dobrý dojem.

"Má silnú postavu, je rýchly a zručný. Rád by som u neho videl, aby mal priamejší ťah na bránku, no celkovo si myslím, že urobil veľa pozitívnych vecí a pre Pava a Alfieho vybojoval množstvo pukov. Vyzeral ako špičkový hráč," uviedol tréner Detroitu Mike Babcock. "Bolts" rozhodli o svojom triumfe v záverečnej dvadsaťminútovke, v ktorej vsietili tri góly. Naopak, brankár Lightning Ben Bishop neinkasoval ani raz, keď zlikvidoval všetkých 28 striel domácich a mohol sa tak tešiť zo svojho šiesteho čistého konta v profiligovej kariére. "V druhej tretine sme slabo korčuľovali, no v tej tretej sme našli svoje nohy," komentoval víťazstvo tréner "bleskov" Jon Cooper. Okrem Jurča sa v dueli predstavili aj ďalší dvaja Slováci, takmer rovnakú minutáž mal jeho spoluhráč Tomáš Tatar (16:32), na jeho konto ale pribudli dva mínusové body. V tíme víťazov sa po dvojzápasovej nútenej pauze za trest objavil Richard Pánik, na ľade bol len necelých desať minút, počas ktorých na domáceho brankára vyslal jednu strelu.

Blackhawks dali proti LA Kings všetky svoje góly v úvodnej tretine, pričom o ten prvý sa postaral Hossa, keď skóroval v oslabení po prihrávke Jonathana Toewsa. Trenčiansky odchovanec sa po zápase poďakoval svojmu spoluhráčovi. "Toews v postate zadal tón stretnutia. Pri mojom góle celú robotu spravil on. Vybojoval puk v súboji s protihráčom a perfektne mi ho prihral. Ja som bol úplne sám pred bránkou a snažil som sa vystreliť čo najrýchlejšie, ako sa dalo, a mieriť brankárovi medzi betóny," opísal situáciu Hossa, ktorý odohral 16:38 minút. Počas nich sa prezentoval celkovo piatimi strelami a vyhlásili ho za tretiu hviezdu zápasu. Na konto druhého "jastraba" Michala Handzuša po viac ako 15-minútovom pobyte na ľade pribudla jedna pluska. Kariérny míľnik dosiahol tréner Chicaga Joel Quenneville, ktorý sa tešil z 684. výhry v NHL a v historických tabuľkách sa v počte víťazstiev dotiahol na štvrtého Pata Quinna. Víťazná séria Kings sa zastavila na čísle šesť.

Slovenský hokejista Marián Hossa (81) sa raduje z tímom po góle proti Los Angeles Kings v zápase zámorskej NHL 15. decembra 2013 v Chicagu.
Foto: TASR/AP Photo


Kopecký vyslal dve strely

Útočník Floridy Tomáš Kopecký vyslal na ľade Montrealu na krajana v bránke Canadiens Petra Budaja dve strely, neujala sa však ani jedna. Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára napriek tomu dokázal bodovať, keď v 25. minúte od zadného mantinelu ukážkovo našiel medzi kruhmi voľného Jesseho Winchestra a ten otvoril skóre stretnutia. Panthers nakoniec zdolali domácich 2:1. Pre Kopeckého to bola piata asistencia a siedmy bod v ročníku. Okrem toho zaznamenal aj plusový bod a dve trestné minúty. Tréner Canadiens Michel Therrien zdôvodnil prehru únavou, jeho mužstvo za menej než tri týždne odohralo dokopy 11 stretnutí. "Chalani sú výborní hokejisti, ale sú to len ľudia. Ak ste fyzicky vyčerpaní, nemáte už dostatok síl na koncovku," povedal.

Slovenský hokejista Michal Handzuš (vľavo) atakuje Jordana Nolana z Los Angeles Kings v zápase zámorskej NHL 15. decembra 2013 v Chicagu.
Foto: TASR/AP Photo
Podľa Budaja sa však nedá vyhovárať len na náročný program. "Každý tím musí prejsť obdobím, keď má nahustený program, najmä pred olympijskou prestávkou to bude nabité. Nie je to len o nás," zdôraznil slovenský brankár, ktorý podal solídny výkon a kryl 23 z 25 striel súpera. "Panteri" po slabom vstupe do sezóny pomaly začínajú vystrkávať pazúry, keď vybojovali tretiu výhru za sebou.

Philadelphia bez obrancu Andreja Meszároša, ktorý opäť sledoval duel len z novinárskej tribúny, viedla v 44. minúte po góle Čecha Jakuba Voráčka vo Washingtone 4:1. Domácim sa ale v zostávajúcom čase podaril veľký obrat, keď doviedli súboj do predĺženia, ktoré 48 sekúnd pred koncom zariadil svojím druhým gólom v zápase ruský kanonier Alexander Ovečkin. V ňom gól nepadol a o výhre Washingtonu 5:4 rozhodli až samostatné nájazdy. Autorom víťazného nájazdu bol švédsky center Nicklas Bäckström.

Sériu štyroch prehier zastavili hráči NY Rangers, keď zdolali Calgary 4:3 po nájazdoch. Rozhodujúci nájazd premenil v siedmej sérii krásnym forsbergovským blafákom Benoit Pouliot. "Už ako som sa rozbiehal, som presne vedel, čo spravím," prezradil domáci útočník, ktorý má legendárnu fintu vo svojom repertoári už dlhšiu dobu. Rovnakým spôsobom skóroval aj proti Pittsburghu v januári 2011 ešte ako hráč Montrealu.

Výsledky:
WASHINGTON - PHILADELPHIA 5:4 pp a sn (1:1, 0:1, 3:2 - 0:0, 1:0)
Góly:
12. Ovečkin (Bäckström, Carlson), 52. Green (Bäckström, Johansson), 57. Orlov (Fehr, Ward), 60. Ovečkin (Ward), rozhodujúci samost. nájazd Bäckström - 20. Giroux (Raffl, Coburn), 28. Streit (Raffl), 43. Couturier (Read, Downie), 44. Voráček (Raffl, Giroux). Brankári: Grubauer - Mason, strely na bránku: 33:28.

DETROIT - TAMPA BAY 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)
Góly:
44. Johnson (St. Louis, Palát), 50. Brown (Thompson), 59. Killorn (Filppula, Brewer). Brankári: Mrázek - Bishop, strely na bránku: 28:26.

MONTREAL - FLORIDA 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Góly:
43. Galchenyuk (Gionta, Subban) - 25. Winchester (KOPECKÝ, Goc), 28. Bjugstad (Fleischmann, Upshall). Brankári: BUDAJ - Clemmensen, strely na bránku: 18:25.

NY RANGERS - CALGARY 4:3 pp a sn (1:2, 1:0, 1:1 - 0:0, 1:0)
Góly:
16. Stepan (Nash, Girardi), 28. Hagelin (Pouliot, D. Moore), 53. Kreider (Stepan, Boyle), rozh. samost. nájazd Pouliot - 8. Backlund (Russell, Giordano), 15. Glencross (Hudler), 45. Monahan (Glencross, Hudler). Brankári: Lundqvist - Rämö, strely na bránku: 32:21.

CHICAGO - LOS ANGELES 3:1 (3:0, 0:0, 0:1)
Góly:
6. HOSSA (Toews, Hjalmarsson), 10. Versteeg (Kane, Seabrook), 20. Sharp (Toews, Keith) - 57. Martinez (Greene, Nolan). Brankári: Raanta - Scrivens, strely na bránku: 40:22.

ANAHEIM - EDMONTON 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)
Góly:
12. Bonino (Maroon, Palmieri), 36. Selänne (Perreault, Beleskey), 57. Penner (Getzlaf, Lindholm) - 7. Nugent-Hopkins (Hall, Eberle), 51. Gagner (Jakupov, Ference). Brankári: Hiller - Bryzgalov, strely na bránku: 34:25.

Slováci v akcii:
Michal Handzuš (Chicago) 15:19 0 0 0 (+1) 0 0
Marián Hossa (Chicago) 16:38 1 0 1 (0) 5 0
Tomáš Jurčo (Detroit) 16:45 0 0 0 (0) 1 0
Tomáš Kopecký (Florida) 16:59 0 1 1 (+1) 1 2
Richard Pánik (Tampa Bay) 9:09 0 0 0 (0) 1 0
Tomáš Tatar (Detroit) 16:32 0 0 0 (-2) 1 0
Peter Budaj (Montreal) 58:53 2/25 92,0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/