Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

NBA: Lakers zdolali Indianu a stali sa prvými víťazmi Pohára

Basketbalisti Los Angeles Lakers sa stali víťazmi prvého ročníka Pohára NBA. Foto: TASR/AP

Duel sa ako jediný v súťaži nepočítal aj do základnej časti NBA.

Las Vegas 10. decembra (TASR) - Basketbalisti Los Angeles Lakers sa stali víťazmi prvého ročníka Pohára NBA. V nedeľnom finále v Las Vegas zvíťazili nad Indianou Pacers 123:109, keď sa v ich drese zaskvel pivot Anthony Davis 41 bodmi a 20 doskokmi. Duel sa ako jediný v súťaži nepočítal aj do základnej časti NBA.

NBA zaviedla novinku po vzore pohárových súťaží v Európe, aby zvýšila sledovanosť ligy v úvode sezóny a v tomto smere podľa čísiel v zámorí uspela. "Ďakujem hráčom a tímom, že prijali nový koncept. Viem, že to nebolo bez problémov. Sú tu veci, z ktorých sa ešte musíme poučiť, no celkovo sme nadšení zo záujmu," vyjadril po finále spokojnosť komisár NBA Adam Silver.

Súťaž však priniesla aj negatívne reakcie a viacero pre zámorské súťaže netypické situácie. Napríklad v zápase základnej skupiny Boston - Chicago viedli domáci v závere o zhruba 30 bodov a hosťujúci hráči chceli už duel iba dokončiť a poslali na ihrisko náhradníkov. Celtics však dohrávali duel so základnou päťkou a naháňali čo najlepšie skóre. Preto zámerne faulovali veterána Andreho Drummonda, ktorý nepatrí medzi kvalitných šestkárov a skracovali tak čas súpera na útok. Líder Bostonu z tohto momentu nemal dobrý pocit. "Každá hra by mala priniesť rešpekt voči súperovi. Takže nie som fanúšik tohto nápadu," skonštatoval vtedy Jayson Tatum.

Zápasy základnej časti Pohára NBA sa hrali vždy v utorok a piatok, každé mužstvo odohralo päť duelov v skupine a aj štvrťfinále a semifinále sa ešte počítali do základnej časti ligy. Lakers získali do vyraďovacej časti pozíciu nasadenej jednotky, hoci v Západnej konferencii im patrilo až 7. miesto. Tri najlepšie družstvá západu (Minnesota, Oklahoma City a Denver) sa do play off Pohára vôbec nedostali. Lakers mali v základnej skupine, ktorej zloženie určil žreb, za súperov omladené mužstvá Utahu a Portlandu, zraneniami a suspendáciou lídra Ja Moranta sužovaný Memphis a Phoenix ako jediný tím nachádzajúci sa na priečkach zaisťujúce play off. Aj preto neprajníci súťaže vyhlásili, že turnaj bol od začiatku nachystaný na triumf Lakers, obzvlášť ak ako jediný z hviezdnych hráčov prejavil entuziazmus nad jeho vznikom LeBron James.

Tridsaťosemročný najlepší strelec histórie NBA už v minulosti zverejnil túžbu vlastniť tím NBA práve v Las Vegas a finálový turnaj pohára mu dokonale zahral do marketingových plánov. "Píšeme históriu a vždy keď ste na tej správnej strane histórie, musíte to zobrať. Chcem tu byť po skončení kariéry. Sú tu skvelí fanúšikovia. Už tu je tím NFL, NHL, WNBA a čoskoro príde aj bejzbalový. Nedávno tu boli aj preteky F1. Toto mesto miluje zábavu a klub NBA bude pre neho ďalší skvelý prírastok," povedal po stretnutí James, ktorý získal aj ocenenie MVP turnaja. Vo finále nazbieral 24 bodov a 11 doskokov.

"Vieme, že to nie ešte ozajstný titul, no ukázali sme, že smerujeme správnym smerom. Chceli sme byť prví šampióni tejto súťaže," priznal Davis, ktorý bol hlavnou príčinou, že Lakers prekonali Indianu v bodoch z podkošového priestoru 86:44. "Je to frustrujúce. Prehrávali nás od začiatku do konca. Nedokázali sme doskakovať a zastaviť súpera, keď to bolo treba," povzdychol si líder Pacers Tyrese Haliburton.



Pohár NBA - finále v Las Vegas:


Los Angeles Lakers - Indiana Pacers 123:109 (34:29, 31:31, 25:22, 33:27)

najviac bodov: Davis 41 (20 doskokov), Reaves 28, James 24 (11 doskokov) - Haliburton a Mathurin po 20, Nesmith 15