Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Hráčska asociácia a vedenie NHL sa nevedia dohodnúť na novej zmluve

Komisár Hráčskej asociácie NHL Gary Bettman. Foto: TASR/AP Photo

Obe strany majú stále rozdielne pohľady na vec, hoci už na dohodu nezostáva veľa času.

Toronto 16. augusta (TASR) - Mesiac pred vypršaním kolektívnej zmluvy medzi Hráčskou asociáciou zámorskej národnej hokejovej ligy (NHLPA) a vedením súťaže je dohoda v nedohľadne. Po niekoľkých týždňoch čakania na návrh zmluvy zo strany hráčskej asociácie trvalo komisárovi Garymu Bettmanovi necelých 24 hodín, aby oznámil, že ponuka majiteľov klubov nepotešila.

"Je medzi nami stále veľká priepasť a už nezostáva veľa času," povedal Bettman v stredu pre zámorský portál tsn.ca. "Musíme priznať, že obidve strany majú k sebe ďaleko - veľmi ďaleko - a majú rozdielne pohľady na vec," dodal. Bettmanovo vyjadrenie nepovzbudilo priaznivcov NHL, ktorí dúfali, že liga po množstve vyjednávaní odštartuje podľa plánu. Súčasná zmluva vyprší 15. septembra a Bettman sa už jasne vyjadril, že ak dovtedy obe strany nedospejú k dohode, príde k výluke.

V utorok NHLPA predložila návrh, na základe ktorého by sa hráči vzdali istého objemu financií zo zisku celej ligy. Na oplátku by vznikol systém, ktorý by presunul viac peňazí klubom, ktoré majú problémy s fungovaním. Únia vypočítala, že hráči by spolu dostali o 465 miliónov dolárov za sezónu menej. "Myslím, že na návrh sa pozeráme z ekonomického hľadiska rozdielne, ako hráčska asociácia," povedal Bettman. "Zdá sa mi, že existuje stále veľa vecí, pri ktorých sa na svet pozeráme inak. Nie som si istý, či zvážili ekonomickú realitu v našom svete. Myslím na väčší svet športového biznisu, pričom beriem do úvahy to, čo sa stalo v NFL a NBA," dodal. Obidve spomenuté súťaže "prešli" výlukou, ktorá sa skončila až ústupkom zo strany hráčov a znížením ich podielov. NHL žiadala zníženie hráčskeho podielu z 57 na 43 percent.