Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

VIDEO: Národný beh Devín – Bratislava atakuje hranicu 5000 účastníkov

Na snímke zľava výkonný riaditeľ právnej a vnútornej správy spoločnosti TIPOS Richard Messinger, riaditeľ pretekov a riaditeľ Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) Ladislav Križan, výkonný riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru Gábor Asványi, prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok, spoluorganizátor Jozef Pukalovič počas tlačovej konferencie k 76. ročníku Národného behu Devín - Bratislava 9. apríla 2024 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Hlavná súťaž meria 11.625 km, pobeží sa spod hradu Devín na Hviezdoslavovo námestie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. apríla (TASR) – V poradí 76. ročník Tipos Národného behu Devín – Bratislava sa pobeží už najbližšiu nedeľu 14. apríla o 10.00 h. Najstaršie slovenské športové podujatie sa vlani vrátilo do bežeckého kalendára v klasickom aprílovom termíne po bezmála štvorročnej pauze a bude aj 6. kolom bežeckého pohára Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Hlavná súťaž meria 11.625 km, pobeží sa spod hradu Devín na Hviezdoslavovo námestie. Malý Devín pre menej zdatných bežcov a mládež do 15 rokov sa pobeží na 2,6 km trati spod mosta Lanfranconi k Propelleru.

O aktuálnom stave príprav informoval na utorkovej tlačovej konferencii jeden z organizátorov Jozef Pukalovič: "Očakávame, že počet účastníkov bude atakovať hranicu 5000 bežcov, po úspešnom bratislavskom maratóne sa počet prihlásených každým dňom zvyšuje. Registráciu uzavrieme vo štvrtok alebo v piatok. Na prepravu účastníkov na miesto štartu pripravíme 40 autobusov, samotný štart bude rozdelený na štyri štvorminútové zóny po 1000-1500 bežcoch." V nedeľu sa očakáva letné počasie, organizátori pripravia pre bežcov dve občerstvovacie stanice. Pri osviežovaní a striekaní vodou pomôžu aj príslušníci hasičského a záchranného zboru.



Prihlásení sú elitní slovenskí bežci, vrátane aktuálneho majstra SR v polmaratóne Martina Rusinu. Avizovaná je aj účasť bežcov z Kene. Traťový rekord z roku 2023 drží Keňan Albert Tonui časom 32:48 min. Ambasádormi Národného behu Devín – Bratislava sú jeho šesťnásobný víťaz Miroslav Vanko a Róbert Štefko, ktorý triumfoval raz.

Hlavným organizátorom je Správa telovýchovných a rekreačných zariadení Bratislavy (STaRZ). Jej riaditeľ Ladislav Križan informoval o zaujímavej novinke. "Pri prezentácii si bude môcť každý účastník kúpiť za symbolické jedno euro účastnícku medailu behu z roku 2020, ktorý sa neuskutočnil pre pandemickú situáciu."

"Pri príležitosti 100 dní do olympijských hier v Paríži odštartujeme štafetový beh Naše farby – Naše srdcia, jeden z jeho úsekov pobežia aj ambasádori podujatia olympionici Matej Tóth a Elena Kaliská," uviedol výkonný riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru Gábor Asványi a dodal: "Štafetový oheň odovzdajú zástupcom Združenia 25 olympijských klubov SR, ktorí ju prenesú na celé Slovensko, kde sa budú organizovať rôzne športové podujatia."