Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Na majstrovstvách sveta v biatlone patrí zlato Nórsku

Nórsky biatlonista Vetle Sjaastad Christiansen (hore) oslavuje v cieli víťazstvo v štafetovom mixe majstrovstiev sveta v biatlone vo švédskom Östersunde 7. marca 2019. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na nevýrazné predchádzajúce výsledky malo Slovensko primerané ambície, navyše neštartovala prechladnutá Anastasia Kuzminová, ktorú nahradila Ivona Fialková.

Östersund 7. marca (TASR) - Zlatú medailu si v úvodných pretekoch 50. majstrovstiev sveta v biatlone vo švédskom Östersunde vybojovalo v štafetovom mixe Nórsko. V zložení Marte Olsbu Röiselandová, Tiril Eckhoffová, Johannes Thingnes Boe a Vetle Sjaastad Christiansen za ním na 2x6 km ženskej a 2x7,5 km mužskej trati skončilo druhé Nemecko (+13,1) a tretie Taliansko (+1:09,6). Slovenská štvorica s Ivonou Fialkovou, Paulínou Fialkovou, Tomášom Hasillom a Martin Otčenášom skončila dvanásta (+3:22,9).

V sezóne sa štafetový mix štvoríc bežal v seriáli SP len dvakrát a vždy zvíťazilo Francúzsko, olympijský víťaz v Pjongčangu. Favoritov na zlato však bolo oveľa viac a medzi nich sa rátal aj obhajca prvenstva Nemecko. Vzhľadom na nevýrazné predchádzajúce výsledky malo Slovensko primerané ambície, navyše neštartovala prechladnutá Anastasia Kuzminová, ktorú nahradila Ivona Fialková. Práve v Östersunde sa však vo vlaňajšej sezóne mix štafeta so 4. priečkou takmer prepracovala v pretekoch SP na medailový stupeň a priblížila sa k historickému stropu, 3. miestu v Kontiolahti v sezóne 2011/2012. Pred dvoma rokmi dobehlo na MS v Hochfilzene Slovensko na 12. priečke v podobnom zložení ako nastúpilo teraz, len Janu Gerekovú v Östersunde nahradila Ivona Fialková. Cieľ bol jasný, minimálne umiestenie v top desiatke.

Vo Švédskej národnej biatlonovej aréne odštartovalo 26 štafiet o 16.15, už pod umelým osvetlením a počasie s mrazom -5 stupňov im neveľmi prialo, navyše aj dosť snežilo. Na čestvom snehu sa trať spomalila, no vietor silný nebol a na strelnici sa mohlo mieriť bez väčších komplikácií. Ivona Fialková (strelecká bilancia 0+0, 0+0) rozbehla štafetu s čistou 'ležkou' i 'stojkou', aj keď po dvoch ranách sa jej zasekla nábojnica, stratila v stoji rytmus a dlhšie mierila. Svoju sestru Paulínu poslala na trať na 5. priečke, 24,3 sekundy za vedúcim Talianskom.

Ďalší úsek bol v znamení dvoch dobíjaní P. Fialkovej (0+2, 0+2) v 'ležke' i 'stojke' a odovzdávala na 7. priečke so stratou na prvé Nemecko 1:00,6.

Druhá polovica pretekov pripravila spočiatku menšiu drámu, so súbojom Nemecka, Nórska a Talianska na čele. Nóri však na tretí úsek nasadili J.T.Boea a velikán súčasného biatlonu sa postaral o náskok 15,4 sekundy pre finišujúceho Christiansena pred Nemeckom. Tomáš Hasilla (0+0, 0+1) klesol na 9. priečku (+2:29,9) a finišujúci Martin Otčenáš musel čeliť aj značnému tlaku súperov tesne za ním.

Chrisiansen bol v záverečnom úseku v 'ležke' neomylný, no ako tieň ho prenasledoval Doll. Rozhodlo sa v záverečnej 'ležke', keď Nór vyčistil všetky terče a Doll dvakrát dobíjal. Pre Nórsko znamenal zlatý finiš štvrtý triumf v mixe v histórii MS. O bronz Talianov sa s miernymi komplikáciami v 'stojke' s tromi dobíjaniami postaral Windisch. Otčenáš (0+3, 0+2) robil, čo mohol, aby sa udržal v desiatke, v streľbe ležmo však z nej vypadol po troch dobíjaniach a do cieľa dobehol až 12-ty.

Ivona Fialková sa mohla v cieli po prvom úseku usmievať. "Konečne sa na mňa usmialo šťastie, takto čisto som v sezóne nestrieľala, a to sa bolo treba popasovať aj so snehom, aj s vetrom. Trochu som sa zdržala na stojke, keď sa mi tretí náboj zasekol, našťastie ma to nerozhodilo a rýchlo som prebila ručne. Inak sa mi bežalo dosť ťažko, asi sa podpísalo na výkone predchádzajúce prechladnutie, no snažila som sa držať najlepších."

Paulína Fialková sa trochu na strelnici pri štyroch dobíjaniach natrápila. "Mieridlá som mala nastavené na slabší vietor, no fúkal silnejší. Na trati to nebolo ono, deň predtým som sa na nej cítila v tréningu perfektne, teraz to bolo na čestvom snehu horšie. Aspoň som si všetko ohmatala pred piatkovým šprintom a viem, kde sa vyžaduje zvýšená pozornosť."

Tomáš Hasilla podmienky aj pochválil. "Neboli zlé, škoda len tej nepresnej rany v stoji. Na trati bolo treba vynaložiť veľa síl, bol to veľký boj, na čestvom snehu a v mraze sa šlo dosť ťažko. Aj lyže bol problém na tieto podmienky vybrať, trať bola rozbitá, ťažko sa ovládali najmä v zjazdoch."

Výsledky


miešané štafety žien na 2x6 a mužov na 2x7,5 km: Nórsko (Marte Olsbu Röiselandová, Tiril Eckhoffová, Johannes Thingnes Boe, Vetle Sjaastad Christiansen) 1:17:41,4 min (0 tr. okr.+7 dobíjaní), 2. Nemecko (Vanessa Hinzová, Densie Herrmannová, Arnd Peiffer, Benedikt Doll) +13,1 s (0+9), 3. Taliansko (Lisa Vittozziová, Dorothea Wiererová, Lukas Hofer, Dominik Windisch) +1:09,6 min (0+14), 4. Rusko +1:32,4 (0+8), 5. Švédsko +1:35,3 (0+10), 6. Česko +1:51,3 (0+3), ..., 12. SLOVENSKO (Ivona Fialková, Paulína Fialková, Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš) +3:22,9 (0+10)