Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

MS17: Bližňáka čaká debut pod Cígerom: Je len na mne, čo ukážem

Na snímke Mário Bližňák (Slovensko) v samostatnom nájazde pred fínskym brankárom Jusseom Sarosom počas zápasu základnej B-skupiny Fínsko - Slovensko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 9. mája 2015 Foto: TASR/Michal Svítok

Bližňákova šanca dostať sa do konečnej nominácie je o to väčšia, že práve na centri tlačí Slovákov topánka najviac.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Trénerovi slovenskej hokejovej reprezentácie Zdenovi Cígerovi sa pred záverečnou fázou prípravy na majstrovstvá sveta v Paríži a Kolíne nad Rýnom hlásil center HC Bílí Tygři Liberec Mário Bližňák. Práve na jeho poste je zatiaľ v reprezentácii najmenšia konkurencia.

"Ja sa budem snažiť ukázať v čo najlepšom svetle, aby som napokon na svetový šampionát cestoval," povedal Bližňák pred odchodom do Hamaru, kde čaká na slovenskú reprezentáciu proti nórskym hokejistom posledný dvojzápas pred odchodom na MS. "Sám som zvedavý, aké to bude. Teším sa však na to, bude to niečo iné ako v klube. Ale chalani hovorili, že sa vytvorila výborná partia, tak som sám zvedavý," dodal Bližňák, ktorý v národnom tíme pod vedením Zdena Cígera ešte nehral: "Chalani sú v reprezentácii už šesť až osem týždňov, takže majú výhodu. Hrali pod Cígerom už aj predtým, ja ešte nie. Takže neviem, či sledovali zápasy českej play off a či vedia, čo odo mňa môžu očakávať. Sám som zvedavý."

Sezóna sa pre 30-ročného útočníka nezačala ideálne. Krátko po jej začiatku mal totiž možnosť absolvovať pod Cígerom debut na Nemeckom pohári, napokon však musel pozvánku odmietnuť pre krutú diagnózu: "Mal som zdravotné problémy, mal som trombózu, čo nebolo nič príjemné. Dlhšie som sa dostával do formy, ale klubová sezóna bola dobrá a tímový úspech sme dosiahli. Preto som rád, že pozvánka prišla a je len na mne, čo v nasledujúcom týždni ukážem."

Bližňákova šanca dostať sa do konečnej nominácie je o to väčšia, že práve na centri tlačí Slovákov topánka najviac. Trénerovi Cígerovi sa nedávno ospravedlnil Tomáš Surový a po odmietnutí hráčov z NHL mu už veľa možností nezostalo. "Centrov máme málo a preto to padlo aj na mňa. Ja som šťastný a budem sa snažiť nesklamať trénera," povedal odhodlane útočník so skúsenosťami z NHL i KHL, ktorý svojich spoluhráčov v doterajšej časti prípravy pozorne sledoval: "Videl som, kto kedy prišiel a videl som aj nejaké zápasy. Atmosféra v tíme je dobrá, hrať sa dá s každým súperom, potvrdil to aj zápas proti Fínsku. Teším sa na to."

Do reprezentácie sa Bližňák dostavil v pozícii korunného princa českej extraligy, sklamanie z neúspešnej finálovej série už u neho pominulo. "Brno vyhralo zaslúžene. Išlo si celý ročník za svojím cieľom. Ja som bol vlani tretí s Plzňou, teraz druhý s Libercom, takže viete, čo ma čaká o rok," dodal s úsmevom Bližňák.