Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Réway po nezhodách s trénerom opúšťa Spartu. Vieme, kam má namierené

Na archívnej snímke slovenský hokejový útočník Martin Réway Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský reprezentačný útočník odštartoval sezónu v Sparte Praha a v úvode ročníka viedol kanadské bodovanie českej extraligy.

Praha 18. novembra (TASR) - Slovenský hokejista Martin Réway bude pokračovať v kariére vo švajčiarskom klube HC Fribourg-Gottéron. S vedením lídra NLA podpísal zmluvu do konca prebiehajúcej sezóny. V stredu o tom informovala oficiálna webstránka klubu.

Reprezentačný útočník odštartoval sezónu v Sparte Praha a v úvode ročníka viedol kanadské bodovanie českej extraligy. Pre nespokojnosť s herným vyťažením a po nezhodách s trénerom Josefom Jandačom však zažiadal o výmenu do iného klubu, čo vedenie "rudých" odmietlo a preradilo talentovaného mladíka na farmu do Benátok nad Jizerou. U prvoligistu trénoval, ale ani raz zaň nenastúpil.

O jeho služby prejavil záujem slovenský zástupca v KHL Slovan Bratislava, ktorý na neho vlastní práva v nadnárodnej súťaži. Podľa medializovaných informácií však "belasí" neponúkli za Réwaya adekvátnu protihodnotu. Kroky 20-ročného krídelníka so svojráznou povahou tak nakoniec vedú do Švajčiarska, kde ho zlanáril líder tamojšej NLA Fribourg-Gottéron.

"Rokovania prebiehali v uplynulých dňoch, súhlasiť musela samozrejme Sparta. Prišli sme k dohode, Martin podpísal zmluvu do konca sezóny a veľmi sa na nové pôsobisko teší. Angažmán berie ako veľkú výzvu, dobre vie, že to je pre neho mimoriadna šanca," uviedol pre hokej.cz hráčov zástupca Michal Sivek. Fribourgu chýbajú pre zranenia dvaja kľúčoví útočníci, ktorí by sa mali vrátiť do zostavy najskôr až v januári. "Martin tak bude mať dostatok času, aby ukázal, čo v ňom je. Vo Fribourgu pôsobí nový športový manažér Christian Dubé, bývalý hráč NHL, ktorý pochádzal z Montrealu. O Réwayovi získal kopec informácií, dobre vie, čo dokáže. Záujem klubu bol veľmi intenzívny," prezradil Sivek. Všetky rokovania prebiehali v súlade so záujmami Sparty, kde má slovenský reprezentant platný kontrakt až do jari. "Zástupcovia Fribourgu sa s vedením Sparty dohodli na príslušnej finančnej kompenzácii," potvrdil hráčov agent s tým, že po sezóne budú práva na hokejistu ďalej patriť pražskému klubu.

Réway mal na klubovej úrovni dlhší herný výpadok, za Benátky nehral, nastúpil však za národný tím na nedávnom Nemeckom pohári v Augsburgu. "Martin bol v plnom tréningovom procese, cíti sa dobre. Veríme, že pauza nebude na jeho výkonoch poznať," povedal Sivek. Podľa neho mal Slovan o Réwaya veľký záujem, k dohode klubov ale neprišlo, hoci sa špekulovalo o výmene hráčov či finančnej kompenzácii. "Môžem potvrdiť, že Slovan Martina veľmi chcel, bolo to však podmienené určitou transakciou, ku ktorej napokon neprišlo. Čakať ďalej by nebolo optimálne. Martin potrebuje hrať, navyše ponuka švajčiarskeho klubu bola na vysokej úrovni," dodal Sivek.

Kapitán bronzovej slovenskej "dvadsiatky" z uplynulých juniorských MS odletel do Švajčiarska v stredu dopoludnia. Premiéru v drese Fribourgu by mal absolvovať cez víkend.