Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

LIGA NÁRODOV: Hapal mal na prvom zraze kompletný tím

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel Hapal počas tlačovej konferencie 12. novembra 2018 v Šamoríne pred dvojzápasom Ligy národov UEFA proti Ukrajine a Česku. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V Hapalovej úvodnej nominácii figuruje aj Miroslav Stoch zo Slavie Praha, ktorý sa vrátil do národného mužstva prvýkrát od majstrovstiev Európy 2016.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti sa na pondelňajšom zraze pred zápasmi 1. skupiny B-divízie Ligy národov proti Ukrajine (16. novembra o 20.45 h v Trnave) a v Česku (19. novembra o 20.45 v Prahe) zišli v plnom počte. Nový tréner Pavel Hapal privítal aj Stanislava Lobotku, ktorý mal zdravotné problémy a najprv bude trénovať individuálne.

Stredopoliar Celty Vigo sa zranil začiatkom novembra v stretnutí Španielskeho pohára a odvtedy vynechal dva ligové súboje vrátane víkendového s Realom Madrid (2:4). "Rozhodnutie urobia lekári, uvidíme, ako na tom bude. Verím, že na zápasy bude pripravený. Má trocha bolesti v členku, ale dúfam, že máme dostatok času, aby sme ho nachystali. Na pondelňajší tréning pôjdeme všetci, Stano bude mať individuálny program," povedal Hapal na svojom prvom zraze vo funkcii: "Bol som veľmi rád, že dorazili všetci, v minulosti zvykli prichádzať postupne. Boli sme úplne všetci, takže pocity sú príjemné. Táto partia hráčov spĺňa kvalitatívne kritériá a nemám ani pocit, že by to nemalo fungovať zo vzťahovej stránky." Okrem Lobotku nikto nehlásil vážnejšie zdravotné problémy.



V Hapalovej úvodnej nominácii figuruje aj Miroslav Stoch zo Slavie Praha, ktorý sa vrátil do národného mužstva prvýkrát od majstrovstiev Európy 2016: "Už po rozhovore s ním som mal dobrý pocit, nič ma neprekvapilo. Dlho sa nevidel s chalanmi, ale podľa mňa komunikujú aj vo voľnom čase. Privítali sa, verím, že znova zapadne do národného mužstva. Jeho výkony v klube sú také, že sa asi všetci zhodnú, že tam patrí."

Stochovi sa v klube herne darí, "zošívaným" pomáha gólmi a skvelými výkonmi na ihrisku v dosahovaní priaznivých výsledkov na troch frontoch. Teraz bude mať príležitosť "oprášiť" niekdajšiu slávu v reprezentácii, s ktorou štartoval na MS 2010 i predvlani na európskom šampionáte vo Francúzsku. "Som rád, že som späť. Veľmi som sa na zraz tešil. Teraz musíme spraviť všetko pre to, aby sme v tých dvoch zápasoch boli úspešní. Zvítanie bolo v pohode, káder je skoro taký istý, akurát mladších chalanov a niektorých členov realizačného tímu som nepoznal," povedal 29-ročný krídelník, okolo ktorého sa pri rozhovore zhromaždila masa novinárov a fotografov.

Na otázku, ako sa za takmer dva a pol roka zmenil, odpovedal: "Som zodpovednejší a myslím, že je to na mne poznať. Veľa škandálov, ktoré sa ma týkali, bolo médiami prifarbených. Za tie, ktoré sa stali, som sa ospravedlnil a uvedomil si chybu. Teraz sa sústredím len na futbal a na rodinu a cítim sa výborne."

Slováci sú v 1. skupine B-divízie Ligy národov po dvoch prehrách na poslednej tretej priečke bez bodového zisku. Pokiaľ sa chcú vyhnúť zostupu do "céčka", musia odplatiť Česku prehru 1:2 z domáceho merania síl. Česko má na konte tri body, Ukrajina s deviatimi už istotne postúpi do najvyššej divízie: "Pre nás sú dôležité oba zápasy. Urobíme v nich maximum pre úspech, ktorým je pre nás víťazstvo. V Česku musíme zvíťaziť, každopádne chceme nazbierať čo najviac bodov, aby sme pri žrebovaní kvalifikácie ME boli v čo najlepšej situácii." Prvý tréning bude ľahší pre hráčov vyťažených z víkendu, na ostatných čaká väčšia záťaž.

"Určite popracujeme na štýle hry, akým by sme sa chceli prezentovať. Máme predstavu, ktorej sa chceme držať. Samozrejme, na každý duel sa pripravíme zvlášť. Teraz budeme dávať hráčom informácie o Ukrajine. Ak chceme zostať v skupine, musíme vyhrať v Česku. Bude však podstatné, či nám bude stačiť vyhrať o gól, alebo budeme potrebovať zvíťaziť väčším rozdielom. Chcem pozvať aj divákov, aby nás prišli povzbudiť. Trnavský štadión je krásny a pri zaplnených tribúnach aj hráči urobia maximum, aby potešili fanúšikov. Teraz je najdôležitejší prvý zápas, potom sa sústredíme na Česko," zdôraznil Hapal.

Predchádzajúci reprezentačný zraz poznačil nočný výlet siedmich futbalistov, po ktorom rezignoval tréner Ján Kozák. Národný tím sa presunul zo Senca do Šamorína: "Viac o organizácii a nastavení pravidiel si povieme večer, o deviatej máme stretnutie. Teraz zistíme kompletný zdravotný stav, absolvujeme prvotný tréning a o týchto témach sa budeme baviť večer."

Nominácia SR na zápasy Ligy národov s Ukrajinou a v Česku:

brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Marek Rodák (Rotherham United)

obrancovia: Erik Sabo (Hapoel Be'er Ševa), Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul), Denis Vavro (FC Kodaň), Milan Škriniar (Inter Miláno), Dávid Hancko (ACF Fiorentina), Tomáš Hubočan (Olympique Marseille)

stredopoliari: Miroslav Stoch (Slavia Praha), Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň), Juraj Kucka (Trabzonspor), Ján Greguš (FC Kodaň), Marek Hamšík (SSC Neapol), Ondrej Duda (Hertha Berlín), Róbert Mak (Zenit Petrohrad), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Vladimír Weiss (Al Gharafa SC), Matúš Bero (Vitesse Arnhem)

útočníci: Adam Nemec (FC Pafos), Michal Ďuriš (Anorthosis Famagusta), Adam Zreľák (1. FC Norimberg)


Program 1. skupiny B-divízie Ligy národov:


piatok 16. novembra:

20.45 SLOVENSKO - Ukrajina /Trnava/

pondelok 19. novembra:

20.45 Česko - SLOVENSKO /Praha/

Tabuľka:

1. Ukrajina 3 3 0 0 4:1 9 - istý postup do A-divízie
2. Česko 3 1 0 2 3:4 3
3. SLOVENSKO 2 0 0 2 1:3 0