Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Liverpool opäť v Neapole, v akcii aj trio Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Víťaz tohto ročníka Ligy majstrov si vybojuje právo štartu na MS klubov FIFA, ktoré sa v decembri 2020 uskutočnia v Katare.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Už 65. ročník bojov o európskeho futbalového majstra, resp. 28. ročník prestížnej Ligy majstrov 2019/20 odštartuje v utorok ôsmimi zápasmi v základných skupinách E až H. Titul obhajuje FC Liverpool, ktorý vstúpi do súťaže utorňajším duelom v E-skupine na pôde SSC Neapol. Víťaz tohto ročníka LM si vybojuje právo štartu na MS klubov FIFA, ktoré sa v decembri 2020 uskutočnia v Katare.

Finále sa bude hrať 30. mája 2020 v Istanbule. V skupinovej fáze sa predstaví trio slovenských legionárov - Milan Škriniar z Interu Miláno, Róbert Mak zo Zenitu Petrohrad a Patrik Hrošovský z KRC Genk. Na súpisku Slavie Praha pre LM sa nedostal stredopoliar Jakub Hromada. Slovenský klubový futbal nemá v skupinovej fáze zastúpenie, keď majster Slovan Bratislava vypadol už v 1. predkole s čiernohorským šampiónom Sutjeskou Nikšič. "Belasí" sa však dostali do skupiny EL, kde budú o postup do šestnásťfinále bojovať s Wolverhamptonom, Bragou a Besiktasom Istanbul. Naposledy sa zo slovenských klubov v skupine LM predstavil MŠK Žilina v ročníku 2010/11.

UEFA stanovila základné prémie za štartovné na 15,25 milióna eur pre každého z 32 účastníkov skupinovej fázy. Za každé víťazstvo v skupine dostane klub navyše 2,7 milióna eur, za remízu 900.000 eur. Prienik do vyraďovacej fázy má hodnotu 9,5 milióna, účasť vo štvrťfinále 10,5 milióna. Všetci štyria semifinalisti majú garantovaných 12 miliónov eur a obaja finalisti 15 miliónov. Víťaz LM si polepší o ďalšie 4 milióny.

V tohtosezónnej edícii si v skupinách zahrajú kluby zo 16 národných asociácií UEFA. Jediným debutantom v skupinovej fáze je Atalanta Bergamo, z kádra ktorej len krátko pred začiatkom LM odišiel slovenský obranca Martin Škrtel.

Priamu účasť v lukratívnej skupinovej fáze malo 26 klubov, šesť sa do nej dostalo z kvalifikácie (štyria z majstrovskej vetvy, dvaja z nemajstrovskej). Žreb rozdelil kluby do ôsmich štvorčlenných skupín, v ktorých sa stretne každý s každým systémom doma-vonku. Do jarného osemfinále postúpia prví dvaja, ôsmi tretí sa presunú do 16-finále Európskej ligy UEFA. Pri žrebe platilo pravidlo, že v jednej skupine sa nemohli stretnúť kluby z jednej krajiny. Rovnako tak nemohli v skupine na seba naraziť kluby z Ruska a Ukrajiny.

Všetci traja slovenskí legionári môžu byť v akcii už v utorňajších stretnutiach. V E-skupine sa Genk predstaví na pôde Salzburgu, v F-skupine Inter hostí Slaviu a v G-skupine Zenit hrá na pôde Olympique Lyon.

Iner je na čele Serie A, generálku na Slaviu zvládol a zdolal Udinese 1:0. "Zošívaní" odleteli do Milána už v nedeľu, predtým v lige zverenci kouča Jindřicha Trpišovského zdolali Slovácko 3:0. Kapitán Slavie Milan Škoda sa ako fanúšik Manchestru United teší na konfrontáciu s Romeluom Lukakuom a Alexisom Sanchezom, bývalými hráčmi "červených diablov". "Samozrejme som sledoval, kam Lukaku prestúpi. Odišiel do Interu a som iba rád, že sme ich pri žrebe dostali. Je špecifický, obrovský a silný hráč. Veľmi sa na zápas teším. To, že je v Interi aj Sanchez, je tiež skvelé," citoval Škodu oficiálny web SKS. "Ideme do Milána uspieť. Je to prvý zápas, môže nás niekam nasmerovať. Ukáže nám, ako na tom sme. Veríme si a dúfam, že sa to skončí dobre," uviedol asistent trénera Slavie Zdeněk Houštecký.

Druhým duelom skupiny bude šláger Borussie Dortmund s FC Barcelona v Nemecku. Katalánci v generálke zvíťazili doma nad Valenciou 5:2, dva góly dal navrátilec po zranení Luis Suarez. Hoci sa intenzívne špekuluje aj nad návratom Lionela Messiho, kouč FCB Ernesto Valverde je opatrný. "Nechcem vzbudzovať očakávania. Myslím si, že prípadný utorkový štart nie je istý," uviedol.

Obhajca Liverpool a Neapol hrali spolu v skupine aj v predchádzajúcom ročníku, domáci tím vždy vyhral 1:0. Liverpool vedie Premier League bez straty bodu, naposledy v 5. kole doma zdolal Newcastle 3:1. SSC sa na domáci duel s európskym obhajcom naladil v Serii A výhrou 2:0 nad Sampdoriou Janov. V druhom zápase skupiny sa Genk predstaví v Salzburgu. Pri piatkovej prehre 1:2 na ihrisku Charleroi odohral Hrošovský celý zápas.

V H-skupine sa úradujúci víťaz Európskej ligy UEFA Chelsea Londýn stretne na Stamford Bridge s FC Valencia a minuloročný semifinalista Ajax Amsterdam hostí Lille.

1. kolo skupinovej fázy LM 2019/20


utorok 17. septembra (v SELČ):

E-skupina:

21.00 SSC Neapol - FC Liverpool /rozhoduje: Felix Brych (Nem.)/
21.00 RB Salzburg - KRC Genk /Felix Zwayer (Nem.)/

F-skupina:

18.55 Inter Miláno - Slavia Praha /Ruddy Buquet (Fr.)/
21.00 Borussia Dortmund - FC Barcelona /Ovidiu Haţegan (Rum.)/

G-skupina:

18.55 Olympique Lyon - Zenit Petrohrad /Michael Oliver (Ang.)/
21.00 Benfica Lisabon - RB Lipsko /Tasos Sidiropoulos (Gr.)/

H-skupina:

21.00 Chelsea Londýn - FC Valencia /Cüneyt Çakir (Tur.)/
21.00 Ajax Amsterdam - OSC Lille /Srdjan Jovanović (Srb.)/

Kalendár Ligy majstrov 2019/20:

17./18. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
1./2. októbra: 2. kolo skupinovej fázy
22./23. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
5./6. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
26./27. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
10./11. decembra: 6. kolo skupinovej fázy
16. decembra: žreb osemfinále
18./19./15./26. februára 2020: 1. zápasy osemfinále
10./11./17./18. marca: odvety osemfinále
20. marca: žreb štvrťfinále, semifinále a finále
7./8. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
14./15. apríla: odvety štvrťfinále
28./29. apríla: 1. zápasy semifinále
5./6. mája: odvety semifinále
30. mája: finále (Atatürkov Olympijský Štadión, Istanbul)