Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Klopp tvrdí, že šláger Liverpool - Bayern nemá favorita

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obom päťnásobným víťazom európskej klubovej súťaže číslo jeden Liverpoolu i Bayernu budú chýbať dôležití hráči.

Bratislava 18. februára (TASR) - Nekorunovaným šlágrom osemfinálového programu futbalovej Ligy majstrov 2018/2019 je konfrontácia finalistu uplynulého ročníka súťaže FC Liverpool a Bayernu Mníchov. Jej prvý diel je na programe v utorok na Anfielde, v druhom zápase večera si Olympique Lyon zmeria sily s Barcelonou. Obe stretnutia majú výkop o 21.00 SEČ, odvety sú na programe v stredu 13. marca v mníchovskej Allianz aréne a na Camp Nou.

Obom päťnásobným víťazom európskej klubovej súťaže číslo jeden Liverpoolu i Bayernu budú chýbať dôležití hráči. "The Reds" nastúpia bez dištancovaného stopéra Virgila Van Dijka, hostia bez Thomasa Müllera, ktorý v decembri v záverečnom zápase skupinovej fázy proti Ajaxu Amsterdam videl červenú kartu. Pauzovať bude aj v domácej odvete, keďže vedenie Bayernu neuspelo pred odvolacou komisiou UEFA so žiadosťou o odpustenie trestu. Nemecký tím si v piatkovom bundesligovom súboji poradil 3:2 s Augsburgom, dvomi gólmi sa blysol francúzsky krídelník Kingsley Coman. Zároveň utrpel menšie zranenie, ktoré by však nemalo ohroziť jeho štart. Bayern v bavorskom derby inkasoval najrýchlejší vlastný gól v histórii bundesligy, keď si už v 13. sekunde zrazil loptu do vlastnej siete Leon Goretzka. "Nepamätám si, kedy sme vstúpili do zápasu horším spôsobom. Proti Liverpoolu si musíme dať pozor na takéto výpadky a dôslednejšie brániť. Liverpool disponuje obrovskou ofenzívnou silou, nemuselo by to pre nás dopadnúť dobre," zdvihol varovný prst brankár a kapitán Bayernu Manuel Neuer.

Liverpool cez víkend nehral súťažný zápas, mal tak dostatok času na oddych a prípravu. Naposledy narazil na Bayern v auguste 2001 v zápase o európsky Superpohár, v ktorom sa zrodila výhra anglického tímu 3:2. Ten má na svojej lavičke muža, ktorý dôverne pozná herný štýl Bayernu, keďže s ním mal v minulosti často do činenia ako lodivod Borussie Dortmund. Kloppova osobná bilancia z týchto stretnutí je 9 výhier, 4 remízy a 16 prehier. Najbolestnejšiu utrpel so "žlto-čiernymi" vo finále LM v máji 2013.

Bayern sa po rozpačitej jesennej časti začína zdvíhať. Na jeho konto pribúdajú víťazstvá, vďaka ktorým sa vrátil do boja o titul v domácej súťaži. Nielen z tohto dôvodu Klopp nepovažuje svoj tím za favorita. "Musím sa schuti zasmiať nad tvrdením niektorých ľudí, ktorí nás stavajú do role favorita. Stretnú sa totiž dva mimoriadne silné a kvalitatívne vyrovnané tímy. Nečaká nás nič ľahké, pravda, to isté si hovoria v Bayerne. Sezóna sa pre nás zatiaľ vyvíja priaznivo, ale ešte sme nič nevyhrali. Máme veľký hlad po úspechoch a verím, že to v utorok potvrdíme na ihrisku," poznamenal Klopp. Jeho tím sa do osemfinále prebojoval z druhého miesta C-skupiny na úkor SSC Neapol.

Olympique Lyon nemá proti Barcelone čo stratiť, papierový favorit je španielsky tím. Ten v predošlých šiestich vzájomných stretnutiach ani raz neprehral (3-3-0). Pred desiatimi rokmi "Barca" vyradila Lyončanov v osemfinále LM a tento výsledok ju 'nakopol' k neskoršiemu celkovému triumfu v súťaži. Sedemnásobnému francúzskemu šampiónovi, ktorého maximom v LM je semifinále z roku 2010, bude chýbať potrestaný Nabil Fekir. Spolieha sa najmä na tímového ducha a podporu tribún. "Čaká nás zápas roka, ozajstný sviatok futbalu. Som presvedčený, že nepredáme kožu lacno. Náš tréner určite niečo vymyslí, v skupinovej fáze ukul taktiku, vďaka ktorej sme zaskočili a zdolali Manchester City. Bolo by pekné zopakovať tento výsledok," netajil optimizmus prezident Lyonu Jean-Michel Aulas.

Barcelone už bude k dispozícii stopér a bývalý hráč Lyonu Samuel Umtiti. Ten po novembrovom zranení kolena začal len pred pár dňami s tréningom, napriek tomu sa dostal do nominácie na zápas. "Lyon má dobrý tím, vyvážený v obrannej i útočnej činnosti. Bude to pre nás ťažké," vyhlásil kouč Barcelony Ernesto Valverde, ktorého zverenci po minisérii troch remíz zdolali v sobotu Valladolid 1:0 vďaka premenenej jedenástke Lionela Messiho a upevnili si líderskú pozíciu v tabuľke La Ligy. "Nehrali sme až tak dobre, to je pravda. Jediná dobrá vec je, že sme zápas dotiahli do víťazného konca. Je super, že sme sa po dvoch ligových remízach vrátili na víťaznú cestu. No rozhodne musíme zlepšiť náš výkon. Proti Lyonu musíme byť oveľa lepší," povedal obranca Gerard Pique.


1. zápasy osemfinále Ligy majstrov - utorok 19. februára, 21.00 SEČ:


FC Liverpool - Bayern Mníchov /rozhodcovia: Rocchi - Meli, Passeri (Tal.)/

Olympique Lyon - FC Barcelona /rozhodcovia: Cakir - Duran, Ongun (Tur.)/