Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Kravárika potešila bojovnosť: Takto to musí vyzerať aj zajtra

Na snímke tréner slovenskej volejbalovej reprezentácie mužov Andrej Kravárik. Foto: TASR

Zverenci trénera Andreja Kravárika mali zápas v rukách, viedli 2:0, no napokon triumfovali až po zvládnutom tajbrejku.

Brusel 13. septembra (TASR) - Šesť rokov trvalo slovenským volejbalistom, aby sa na ME mohli tešiť z víťazstva. Je o to cennejšie, že prišlo v súboji so Španielskom, s ktorým mali Slováci na kontinentálnych šampionátoch nepriaznivú bilanciu 0:3. Zverenci trénera Andreja Kravárika mali zápas v rukách, viedli 2:0, no napokon triumfovali až po zvládnutom tajbrejku. Víťazstvo 3:2 Kravárik pripísal veľkej bojovnosti a veľkému chceniu hráčov.

Po dvoch setoch to vyzeralo pre Slovákov nádejne, ale Španieli sa vzchopili a vyrovnali na 2:2. "Čakal som, že všetky veci, ktoré sme natrénovali, vytiahneme už v prvom zápase. To sa nám aj darilo, v prvých setoch sme podali veľmi dobrý trpezlivý výkon. Ale potom sme urobili pár chýb v sériách a to sa zle doťahuje najmä vtedy, keď je zápas dobre rozbehnutý. Treba si na to v ďalších zápasoch dávať pozor," uviedol Kravárik po zápase a dodal: "Tak ako sme sa v prvých setoch držali na bode či dvoch, tak to treba udržať do konca zápasu."

Triumf v prvom stretnutí bol veľmi dôležitý, slovenských volejbalistov totiž udržal v hre o postup. Zo šesťčlennej skupiny idú do osemfinále štyri tímy, Kravárik už pred turnajom zvýrazňoval dôležitosť úvodných duelov proti Španielsku a Rakúsku. Teda súperov, ktorí sú na tom kvalitatívne podobne ako jeho zverenci. "Bol to pre nás jeden z najdôležitejších zápasov na turnaji. Ak by sme prehrali, šanca by nebola stratená, ale bola by v nedohľadne. Na hráčoch bolo vidieť veľkú zodpovednosť. Za stavu 2:0 pre nás sme lepšiu psychickú a mentálnu injekciu ani nemohli dostať. To, že Španieli vyrovnali, je iba naše zlyhanie. V treťom sete sme nezatlačili súpera, musíme si to zanalyzovať a musíme to riešiť."

Do tabuľky získali Slováci prvé dva body a triumf na ME po dlhom čase by mužstvu mal dať krídla. "Tie vám dá každé víťazstvo. Najmä nám, pretože sa nerodia ľahko. Mužstvo sa len zapracováva do nejakého systému a ešte nie je vyzreté. A to je na druhej strane dobré, lebo sme zvíťazili bojovnosťou a chcením. Takto to musí vyzerať aj zajtra proti Rakúsku," poznamenal Kravárik.

Zápas sa rozhodol v tajbrejku, v ktorom Slováci premenili svoj štvrtý mečbal. "Tajbrejk je špecifický, či už stratíte zápas z 0:2, alebo ho vyhráte 3:0. Pre nás bolo dôležité nechybovať a vypojiť z hry ich univerzála Villenu, pretože mal neskutočnú fazónu. Španieli boli naštartovaní, ale z nás sršalo niečo viac. Viem, že sme sa po druhom sete trápili na prihrávke, naopak, Španieli boli na tom výborne. O to viac patrí chlapcom poďakovanie za to, že to zvládli," dodal Kravárik.