Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Košice - Banská Bystrica 4:3, Skalica vyrovnala stav série so Zvolenom

Radosť hráčov Košíc po prvom góle Foto: TASR/František Iván

O víťazstve Košíc a aj Skalice sa rozhodlo v tretej tretine.

Košice 8. marca (TASR) - Hokejisti úradujúceho slovenského majstra HC Košice zvíťazili aj v druhom štvrťfinálovom stretnutí v košickej Steel aréne tesne 4:3, keď o svojom triumfe rozhodli v tretej tretine, ktorú získali v pomere 3:1. V sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 2:0.


HC Košice - HC'05 Banská Bystrica 4:3 (1:1, 0:1, 3:1) stav série 2:0

Góly: 5. Homer (Bartoš, Tabaček), 42. Dravecký (Pašek), 51. Zálešák (M. Novák), 52. Mlynarovič (Spilar, Bartoš) - 18. Sýkora (Kristoffersson, Heizer), 28. Sýkora (Novajovský, Kristoffersson), 60. Jabrocký (Kristoffersson, Bambúch). Rozhodovali: D. Konc, Müllner - P. Šefčík, Výleta, vylúčení: 5:9, navyše: Kokavec (B. Bystrica) 10. min. za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, 4615 divákov.

zostavy:

HC Košice: Hylák - Tabaček, Homer, Kolba, Šeda, M. Novák, Martin Chovan, Slimák - Zálešák, Kristek, Bartoš - Miklík, Gron, Jenčík - Dravecký, Hvila, Pašek - Spilár, Mlynarovič, Matúš Chovan

HC'05 Banská Bystrica: Kostúr - Novajovský, Grman, Cebák, Brňák, Kubka, Bambúch, Beňa - Sýkora, Jokila, Kristoffersson - Jabrocký, Hlinka, Kútny - Hričina, Češík, Kokavec - L. Novák, Heizer, Pulliainen


Od úvodného hvizdu začali aktívnejšie domáci hokejisti a už v 1. minúte sa dostal do šance Kristek, ale zoči-voči Kostúrovi nepochodil. "Oceliari" pokračovali v útočnom snažení a v 5. minúte otvoril skóre duelu obranca Homer, ktorý strelou k pravej žŕdke hosťujúcej bránky využil početnú výhodu o jedného hráča - 1:0. Hra sa postupne vyrovnala a hostia sa čoraz častejšie dostávali na dostrel Hylákovej bránky. Presne v polovici úvodnej dvadsaťminútovky sa dostal paradoxne do šance domáci Miklík, ktorý sa po spolupráci s Gronom dostal až pred Kostúra, no nenamieril presne. Obidve mužstvá dobre korčuľovali ako i kombinovali a napádali sa vysoko pri rozohrávke. V 18. minúte sa "baranom" podarilo vyrovnať, keď Sýkora pretavil Kristofferssonovu prihrávku vo vyrovnávajúci gól na 1:1.

Hráč Bystrice Ján Sýkora strieľa druhý gól brankárovi Košíc Alexandrovi Hylákovi
Foto: TASR/František Iván
Na začiatku druhej tretiny sa dostal do ideálnej príležitosti obranca Brňák, brankár domácich však podržal svoj tím. Na opačnej strane pohrozil v 25. minúte Dravecký, ale Kostúr rovnako spoľahlivo zasiahol. O dve minúty neskôr napriahol od modrej čiary Kolba, no trafil iba dobre postaveného brankára hostí. V 28. minúte už dvíhali ruky nad hlavy hráči spod Urpína, ktorí po rýchlom protiútoku otočil vývoj stretnutia vo svoj prospech. Autorom gólu bol po Novajovského prihrávke Sýkora - 1:2. V ďalšom priebehu sa hral hokej s množstvom osobných súbojov a obidve mužstvá sa snažili vykrývať priestor pred svojim gólmanom. Tri minúty pred koncom druhej časti sa ocitol v ideálnej šanci Jabrocký, Hylák však pohotovo zasiahol a poradil si aj s následnými dorážkami súpera.

Vstup do tretieho dejstva vyšiel "oceliarom", ktorý po ukážkovej spolupráci Draveckého s Pašekom zrovnali stav stretnutia na 2:2, keď prvý menovaný po peknom blafáku zakončoval do prázdnej bránky. Domáci postupne stupňovali tlak a svojho súpera zatvorili vo vlastnej tretine, ale Spilár, Novák, či Mlynarovič svoje dobré šance nepretavili vo vedúci gól. Košičania nevyužili ani následnú presilovku, no zo streleckej nemohúcnosti ich vymanil v 51. minúte delovkou od modrej čiary Zálešák - 3:2. O minútu neskôr spečatil osud stretnutia Mlynarovič - 4:2. Hosťom sa napriek obrovskej snahe v závere zápasu už nepodarilo otočiť vývoj stretnutia a z Košíc si odniesli iba dve štvrťfinálové prehry. V 60. minúte zmiernil ich prehru gólom v oslabení Jabrocký - 4:3.


Tu bude player


HK 36 Skalica - HKM Zvolen 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) stav série 1:1

Žigmund Pálffy útoční na bránu Zvolena
Foto: TASR/Michal Svítok
Góly: 37. Školiak, 47., 59. Pálffy. Rozhodovali: Jonák, Lauff - Zvrškovec, Valach. vylúčení: 4:7, navyše: 11. Čurilla 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2801 divákov.

zostavy:
HK 36 Skalica: Lakosil - Vyrúbalík, Pojkar, Kloz, Jankovič, Křetinský, Gula, Srnec, Jaborník - Pálffy, Školiak, Hruška - Lušňák, Holovič, Višňovský - Kutálek, Mukúš, Klejna - Romančík, Lantoš, Konečný.

HKM Zvolen: Trenčan - Marek Ďaloga, Jindra, Hraško, Vantroba, Ťavoda, Zošiak, Šiška - Puliš, Brabenec, Čurilla - Slovák, L. Jurík, Otčenáš - Zuzin, M. Jurík, Síkela - Méry, Fekiač, Martin Ďaloga.


V druhom zápase série Skalica zaplátala diery v zostave viacerými juniormi. Prvé minúty priniesli opatrný hokej. Zvolen bránil domácim v rozohrávke už v ich vlastnej tretine. Prvou nebezpečnou akciou zápasu ukázali hostia, keď v 11. minúte zazvonila žŕdka Lakosilovej bránky. V tej istej minúte bol vylúčený Čurilla na 10 minút za nešportové správanie. Prvú šancu domácich mal Holovič v 12. minúte spomedzi kruhov trafil len žrď zvolenského brankára. V 14. minúte bol vylúčený Juraško. Domáci z tejto presilovky nič nevyťažili. Višňovský z dobrej pozície prestrelil Trenčanovu bránu. Hostia svojimi fyzickými dispozíciami v osobných súbojoch a vykrývaním priestoru pred bránou domácim nič nedovolali. Ani vylúčenie hosťujúceho Juríka od 18. minúty na skóre nič nezmenilo.

V úvode druhej časti dohrávali domáci túto presilovku, no neúspešne. V 23. minúte po útoku hostí puk nebezpečne sánkoval na bránkovej čiare domácich, no skóre sa nemenilo. Pri vylúčení Milana Juríka dobrú šancu spálil Lušňák. Rušno bolo od 28. minúty, keď bol najprv vylúčený domáci Romančík, potom Školiak hralo sa 3:4. Domáci sa ubránili a svoju 57 s presilovku opätovne nevyužili. Hostia nevyužili chybu domáceho Hrušku, keď Pojkar v podstatnej chvíli zbavil puku zvolenského brankára v brejku. Čistú šancu Jurašku zachránil Lakosil. V tejto fáze hostia boli útočnejší a najväčšiu prekážku mali v domácemu brankárovi, ktorý si udržal čisté konto. Domácim sa podarilo potrestať vylúčenie Vanrtobu, keď Pálffy oklamal dvoch Zvolenčanov a Školiak po jeho prihrávke trafil na 1:0. V 38. minúte bol vylúčený strelec domáceho gólu a Lakosil zachránil čisté konto po dobrej šanci Lukáša Juríka. V oslabení unikli Pálffy s Vyrúbalíkom, no Trenčan šancu Skalice zlikvidoval.

Tretiu časť zápasu hostia dohrali presilovku bez zmeny skóre. Útoky sa striedali na oboch stranách, no úspešní boli domáci, keď v 46. minúte zaviezol Vyrúbalík puk pred Trenčana a jeho prihrávku Pálffy premenil na 2:0. V 50. minúte trafil žŕdku domáci Holovič. Domáci potom nevyužili presilovku pri vylúčení Ťavodu. Hostia sa nevzdávali, chceli dosiahnuť kontaktný gól. Domáci však kontrolovali hru a oporu mali v brankárovi Lakosilovi. Pri vylúčení Kutálka a Ťavodu sa hralo 4:4, vtedy prenikol pred Lakosila Lukáš Jurík, no jeho strela skončila medzi betónmi domáceho brankára. Lakosil úspešne zasiahol i pri ďalších šanciach hostí. Tí sa rozhodli dve minúty pred koncom pre hru bez brankára a v powerplay na 3:0 výsledok poistil Pálffy. Domáci tak zlepšenou hrou podporovanou skvelým výkonom brankára Lakosila zvíťazili a vyrovnali sériu 1:1.