Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Konferencia SFZ-Tittel a Laurinec zvolení, od r. 2014 dve druhé ligy

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Zásadná zmena čaká nižšie republikové súťaže, keďže od sezóny 2014/2015 príde k ich reorganizácii.

Bratislava 22. februára (TASR) - Na piatkovej Konferencii Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v Liptovskom Jáne zvolili zástupcu trénerov Milana Lešického ako člena Výkonného výboru SFZ, Dušana Tittela za viceprezidenta SFZ pre profesionálny futbal a Juraja Obložinského za predsedu prvostupňového orgánu licenčného konania. Delegáti Konferencie SFZ tiež schválili nomináciu Františka Laurinca ako kandidáta na voľby člena Výkonného výboru UEFA na obdobie rokov 2013-2017. Informáciu priniesla oficiálna internetová stránka SFZ.

Konferencia SFZ sa začala o 11.00 h a mala bohatý program. V podstate nadväzovala na predošlú jesennú, ktorá sa konala v Banskej Bystrici a očakávalo sa, že na nej predložené návrhy bez zádrhelov prejdú hlasovaniami. V úvode programu všetkých privítal prezident SFZ Ján Kováčik, ktorý vo svojom príhovore spomenul najbližšie významné aktivity týkajúce sa predovšetkým výstavby a rekonštrukcie futbalovej infraštruktúry.

Konferencia SFZ schválila správu činnosti SFZ od konferencie v septembri 2012 a návrh rozpočtu SFZ na rok 2013. Ďalej udelila mandát prezidentovi a Výkonnému výboru SFZ na uzatvorenie zmluvy so spoločnosťou Šport progress, s.r.o. podľa predloženého návrhu na vysporiadanie súdnych sporov a predčasné ukončenie zmluvy o dodávateľovi služieb cestovnej kancelárie k 30. júnu 2013.

Zásadná zmena čaká nižšie republikové súťaže, keďže od sezóny 2014/2015 príde k ich reorganizácii. V Corgoň lige bude aj naďalej hrať terajších 12 účastníkov, no 2. liga sa bude hrať vo dvoch skupinách západ a východ, v každej bude účinkovať tucet klubov. Tretia liga bude mať štyri skupiny (Bratislava, západ, stred, východ) - 4 x 16 účastníkov.

"Účastníci 2. ligy odohrajú systémom každý s každým 22 kôl základnej časti, pričom šesť najlepších tímov postúpi do celoslovenskej nadstavbovej časti, v ktorej odohrá 12 zápasov (doma-vonku) s postupujúcimi tímami druhej skupiny. Do finálnej tabuľky sa budú počítať iba zápasy proti tímom, ktoré vytvorili celoslovenskú nadstavbu. Víťaz priamo postupuje do najvyššej súťaže. Kluby, ktoré v základnej časti skončili na 7.-12. mieste odohrajú medzi sebou ďalších desať stretnutí. Klub, ktorý skončil na poslednom mieste automaticky zostupuje do nižšej súťaže," uvádza sa v správe SFZ.

Dušan Tittel
Foto: TASR/Štefan Puškáš