Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Maratónsky duel rozhodol v 5. predĺžení Niemi, Jalonen: Bol to triler

Na snímke striedačka Jokeritu a v pozadí tréner tímu Jukka Jalonen. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Jokerit v ňom odvrátil hrozbu vyradenia, keď zvíťazil gólom útočníka Miku Niemiho zo 143. minúty a znížil stav série na 2:3. Od úvodného vhadzovania v tom čase uplynulo viac než šesť hodín.

Moskva 23. marca (TASR) - Štvrtkový piaty súboj semifinále play off Západnej konferencie medzi hokejistami CSKA Moskva a Jokeritom Helsinki (1:2 po päťnásobnom predĺžení) sa zapísal do histórie ako najdlhší zápas KHL. Fínsky klub v ňom odvrátil hrozbu vyradenia, keď zvíťazil gólom útočníka Miku Niemiho zo 143. minúty a znížil stav série na 2:3. Od úvodného vhadzovania v tom čase uplynulo viac než šesť hodín.

Dosiaľ najdlhší zápas v nadnárodnej súťaži bol duel Leva Praha s Donbassom Doneck, ktorý v roku 2014 ukončil gól ukrajinského tímu v čase 126:14. Niemi tentoraz uzavrel duel, ktorý sa začal vo štvrtok o 19.30 moskovského času a skončil v piatok o 1.34 po polnoci, gólom v čase 142:09. Heroický výkon podal brankár Jokeritu Karri Rämö, na ktorého vyslali domáci až 82 striel. S 81 úspešnými zákrokmi vytvoril takisto rekord KHL. "Obaja brankári chytali skvele, ale Karri bol jednoducho fantastický. Neurobil žiadnu chybu a dovolil nám vyhrať," pochválil spoluhráča obranca hostí Sami Lepistö.

V prvej tretine najprv využil presilovku Brian O’Neill, o sedem minút neskôr vyrovnal domáci útočník Kiril Kaprizov. Na ďalšiu zmenu skóre však čakali diváci poriadne dlho, fotografie z tribún ukázali, že niektorí aj na sedadlách zaspali. V druhej tretine rozhodcovia neuznali gól talentovaného mladíka v službách "žolíkov" Eeliho Tolvanena, vo štvrtom predĺžení odvolali aj presný zásah domáceho Romana Ľubimova. V piatom predĺžení najprv neuspel krídelník CSKA Valerij Ničuškin, následne z protiútoku sa po prihrávke Lepistöa dostal k puku Niemi a z otočky prekonal brankára Iľju Sorokina.

"Bol to triler, ale je skvelé, že sme to zvládli. I keď sily už dochádzali všetkým. Nikdy predtým som niečo podobné nezažil. Obaja brankári chytali fenomenálne," povedal pre ruské médiá tréner hostí Jukka Jalonen. Vlani Jokerit prehral s CSKA v play off 0:4 na zápasy, tento rok dokáže s klubom, ktorý má výrazne vyšší rozpočet, držať krok. "Chalani sa rozhodli, že nepredajú svoju kožu lacno," dodal Jalonen. Šiesty duel série je na programe v sobotu v Helsinkách.