Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Juniorky na ME vo volejbale majú ambíciu postúpiť zo skupiny

Slovenské juniorské volejbalistky. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V tureckej Ankare na ne v skupine čakajú Belgičanky, Slovinky, Francúzsky, Srbky a Turkyne.

Ankara 16. augusta (TASR) - Slovenské juniorské volejbalové reprezentantky odcestovali vo štvrtok do tureckej Ankary, kde sa od 18. do 26. augusta uskutoční záverečný turnaj majstrovstiev Európy. Zverenkyne trénerky Evy Kosekovej odohrajú svoj prvý zápas na turnaji v sobotu o 15.30 proti Slovinsku. Zo šesťčlennej skupiny postúpia prví dvaja do semifinále, tretie a štvrté družstvá budú hrať a 5.-8. miesto a posledné dva tímy na turnaji končia.

"Jasnými favoritmi našej skupiny sú úradujúce majsterky Európy a sveta Turkyne a Srbky, ktoré skončili na majstrovstvách sveta tretie. My sa pokúsime postúpiť zo skupiny, aby sme necestovali domov. Myslím, že sme s Belgičankami, Slovinkami a Francúzkami vyrovnaná štvorica. Dôležité budú prvé dva zápasy proti Slovinkám a Belgičankám. Ak ich zvládneme, tak môžeme pomýšľať na postup. Nebude to však jednoduché, pretože všetky družstvá v juniorskej kategórii povyrástli a hra sa blíži skôr k ženskému volejbalu. Je to veľký rozdiel oproti kadetkám," povedala pre oficiálnu stránku Slovenskej volejbalovej federácie www.svf.sk trénerka Koseková.

Najväčšie starosti so zložením kádra mala trénerská dvojica Koseková - Varga na blokárskom poste, keď na európsky šampionát pre zranenia nemohli cestovať Šipková, Šušlíková, Kmecová, Stovičková a Martináková, navyše z nominácie vypadla na poslednú chvíľu pre žalúdočné problémy aj Bibková. "Uvidíme ako sa absencie prejavia. Bude dôležité ako sa nové hráčky chytia a vyrovnajú s tlakom. Aj napriek zraneniam má naše družstvo potenciál, ale musíme hrať kolektívne. Potom môžeme pomýšľať na úspech. V Ankare sme už hrali majstrovstvá Európy aj sveta, budeme bývať dokonca v tom istom hoteli Sürmeli, takže ideme do známeho prostredia," dodala Koseková.

V príprave na európsky šampionát sa naše juniorky stretli v Srbsku s domácim výberom (0:3) a Brazíliou (1:3), v Nitre si zmerali sily so Slovinkami (1:3, 1:3) a napokon v Brandýse nad Labem odohrali prípravné zápasy s Češkami (2:3, 0:3, 3:0). "S prípravou som spokojná, len nám chýbalo viac oficiálnych zápasov. V Srbsku to boli len tréningové duely a dievčatá inak vnímali, keď boli zápasy oficiálne aj s hymnami a dresmi. Nebolo však jednoduché zohnať súperov, čo nám potvrdili aj Slovinky a Češky. Naše družstvo potrebuje hrať čo najviac zápasov, potom jeho sila rastie," dodala Koseková.

Na juniorských majstrovstvách Európy štartovalo Slovensko naposledy v roku 2010 v srbských mestách Zrenjanin a Niš. Predchádzajúca generácia vtedy pod vedením Mareka Rojka obsadila výborné 6. miesto. Slovenky postúpili na záverečný turnaj ME priamo z 2. kola kvalifikácie, keď v apríli v Bardejove obsadili v šesťčlennej skupine prvé miesto pred Bulharskom a Rakúskom.



Nominácia SR na ME v Ankare (18.-26. augusta):

Nahrávačky: Barbora Koseková (Doprastav Bratislava), Laura Začková (COP Nitra)

Blokárky: Nikola Stümpelová, Michaela Korená (obe COP Nitra), Lujza Medvecká (VK Doprastav Bilíkova)

Smečiarky: Miroslava Reháková, Karolína Móderová (obe VK Doprastav Bilíkova), Andrea Štrbová (VK Poltár), Lucia Mikšíková (VK Doprastav Bilíkova)

Univerzálky: Nikola Pištěláková (Slávia EU Bratislava), Adela Grolmusová (COP Nitra)

Libero: Monika Doležajová (VK Doprastav Bilíkova)



Žreb skupín ME 2012 v Ankare:

A-skupina: Srbsko, Turecko, SLOVENSKO, Slovinsko, Belgicko, Francúzsko

B-skupina: Taliansko, Česko, Poľsko, Rusko, Nemecko, Bulharsko

Program A-skupiny (TVF Sport Complex Baskent Sports Hall ANKARA, časy sú v SELČ):

18. augusta:

13:00 Turecko - Belgicko

15:30 Slovinsko - SLOVENSKO

18:00 Francúzsko - Srbsko

19. augusta:

13:00 Belgicko - SLOVENSKO

15:30 Turecko - Francúzsko

18:00 Srbsko - Slovinsko

20. augusta:

13:00 Francúzsko - Belgicko

15:30 Slovinsko - Turecko

18:00 SLOVENSKO - Srbsko

21. augusta:

13:00 Francúzsko - Slovinsko

15:30 Belgicko - Srbsko

18:00 Turecko - SLOVENSKO

22. augusta:

13:00 Slovinsko - Belgicko

15:30 SLOVENSKO - Francúzsko

18:00 Srbsko - Turecko