Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

IAAF vytvorila atletickú Sieň slávy

Emil Zátopek finišuje v cieli behu na 10 000 m na OH na štadióne Wembley v Londýne 30. júla 1948 Foto: TASR/AP

Medzi osobnosťami, uvedenými do Siene slávy, je aj český atlét a štvornásobný olympijský víťaz vo vytrvalostnom behu Emil Zátopek.

Istanbul 8. marca (TASR) - Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) vytvorila Sieň slávy. Medzi prvými dvanástimi osobnosťami, ktoré do nej uviedli, sú Jesse Owens, Carl Lewis, Fanny Blankersová-Koenová, Abebe Bikila, Paavo Nurmi, Emil Zátopek, Al Oerter, Adhemar da Silva, Ed Moses, Betty Cuthbertová, Jackie Joynerová-Kerseeová a Wang Junxi.

Sieň slávy vznikla sto rokov po založení IAAF a na začiatok do nej uvedú 24 športovcov. Zostávajúcich dvanásť osobností predstavia v priebehu roka, nie však neskôr ako do slávnostného galavečera, ktorý organizujú pri príležitosti prvého storočia existencie IAAF 24. novembra v Barcelone.

Výber atlétov na uvedenie do Siene slávy sa riadi podľa špecifických kritérií, ku ktorým patrí zisk najmenej dvoch medailí z OH alebo MS a dosiahnutie minimálne jedného svetového rekordu. Oceniť môžu len toho športovca, ktorý aktívnu kariéru ukončil aspoň desiať rokov pred uvedením.