Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Holanďania majú v zápase s Nemeckom nôž na krku, musia vyhrať

Bezmocný Arjen Robben - Holanďania prehrali s Dánskom 0:1. Foto: TASR/AP

Holandsko sa stretne s Nemeckom už ôsmykrát v histórii veľkých turnajov, z toho piaty raz na európskom fóre.

Charkov 12. júna (TASR) - Holandskí futbalisti nastúpia v stredajšom zápase B-skupiny EURO 2012 proti Nemecku s nožom na krku. Ak totiž zverenci trénera Berta van Marwijka prehrajú, definitívne si zahatajú cestu do štvrťfinále, ba dokonca aj remíza môže pre "oranjes" znamenať obrovské komplikácie.

"Bude to bitka. Nastal čas ukázať našu silu," zavelil do boja obranca John Heitinga a pokračoval: "Musíme vyhrať, už totiž nie je priestor na opravu," dodal legionár FC Everton. Otázkou zostáva, či holandský kouč pristúpi po prehratom zápase s Dánskom (0:1) k zmenám v zostave. Ofenzíva mužstva v úvodnom vystúpení na šampionáte nepresvedčila a tak by mohol miesto Ibrahima Afellaya na ľavej strane zaujať Robin van Persie a na hrote by operoval kanonier Schalke 04 Gelsenkirchen Klaas-Jan Huntelaar, ktorý Holandsku vystrieľal postup z kvalifikácie tuctom presných zásahov, no proti Dánsku nastúpil len na záverečných 19 minút. "Jednoducho musíme Nemcov zdolať, to je jasná vec. Ukázali sme, že vieme hrať dobre, mali sme proti Dánsku veľa šancí, ale sme ich nepremenili. Už v minulosti sme dokázali Nemcov zdolať, prečo by sa nám to nemohlo podariť teraz?" kládol si otázku van Marwijk. Pravdou však je, že v poslednej konfrontácii prípravného charakteru 15. novembra 2011 v Hamburgu domáci svojho súpera "nabili" 3:0.

Ani Nemci nepredviedli oslnivý futbal, Portugalsko však zdolali 1:0 a zaznamenali povinný trojbodový štart do finálového turnaja. "Urobili sme prvý malý krok smerom k postupu do štvrťfinále, ale zápas s Holandskom bude iný. Vždy sa pozerám len na moje mužstvo, preto sa musíme zlepšiť vo všetkých činnostiach, aby sme boli úspešní. Verím, že ukážeme vyššiu kvalitu, lebo len tá nám môže priniesť úspech," vyhlásil nemecký kormidelník Joachim Löw, ktorý nemá dôvod meniť zostavu.

Radosť Nemcov po góle do siete Portugalska.
Foto: TASR/AP
Holandsko sa stretne s Nemeckom už ôsmykrát v histórii veľkých turnajov, z toho piaty raz na európskom fóre. Štatistika hovorí mierne v prospech Nemcov, ktorí trikrát vyhrali, dvakrát sa zrodila remíza a rovnako dvakrát vyhralo Holandsko. V celkovej bilancii 39. vzájomných súbojov majú tiež navrch Nemci so 14 výhrami, 10 remízami a 10 prehrami.



B-skupina, Charkov, 13. júna, 20.45 SELČ:

Holandsko - Nemecko

predpokladané zostavy:


Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems - N. de Jong, van Bommel - Robben, Sneijder, van Persie - Huntelaar

tréner: Bert van Marwijk

Nemecko: Neuer - Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Müller, Özil, Podolski - Gomez

tréner: Joachim Löw

rozhodca: Jonas Eriksson (Švéd.)



tabuľka:

1. Nemecko 1 1 0 0 1:0 3

Dánsko 1 1 0 0 1:0 3

3. Holandsko 1 0 0 1 0:1 0

Portugalsko 1 0 0 1 0:1 0