Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hokejový Zvolen získal centra Preisingera a obrancu Maiera

Na archívnej snímke vľavo Miroslav Preisinger. Foto: TASR/Branislav Raško

Preisinger po návrate z juniorskje OHL vkročil do seniorského hokeja ako hráč materského Slovana. V rovnakom klube nastúpil aj na 15 zápasov v KHL, aby sa cez Skalicu a B. Bystricu presunul do Česka.

Zvolen 5. júna (TASR) - Slovenský hokejový klub HKM Zvolen podpísal zmluvy s dvojicou hráčov, stredným útočníkom Miroslavom Preisingerom a obrancom Patrikom Maierom.

Preisinger odohral dve sezóny v juniorskej OHL v zámorí. Po návrate domov vkročil do seniorského hokeja v slovenskej extralige ako hráč materského Slovana. V rovnakom klube nastúpil aj na pätnásť zápasov v KHL, aby sa potom cez Skalicu a Banskú Bystricu presunul od sezóny 2015/16 do Česka. V rámci tamojšej najvyššej súťaže zakotvil tento 28-ročný center v Plzni, kde počas štyroch sezón získal s „indiánmi“ trikrát bronzové medaily. "Po štyroch rokoch si znova zahrám slovenskú extraligu. Je to pre mňa veľká výzva, dvojnásobne väčšia kvôli tomu, že to bude v tíme, ktorý ide do sezóny len s tými najvyššími ambíciami. Dúfam, že sa poskladá skvelá partia a budeme predvádzať dobrý hokej a svojimi výkonmi potešíme zvolenských fanúšikov,“ citoval ho klubový web.

Ešte len 22-ročný obranca Patrik Maier strávil dve juniorské sezóny v zámorskej WHL, po ktorých sa vrátil na Slovensko. Počas pôsobenia v Nových Zámkoch si talentovaného obrancu všimli na severe Čiech, a preto na začiatku sezóny 2017/18 zamieril do Liberca. Sprvu obliekal dres farmárskych Benátok nad Jizerou, svojimi výkonmi sa ale dokázal prepracovať do prvého tímu "Bielych tigrov". Na väčšiu časť uplynulej sezóny sa ale nováčik v radoch „rytierov“ znova presunul do prvoligových Benátok, kde nastúpil v 49-tich stretnutiach s bilanciou šesť gólov a deväť asistencií. "Som rád, že sme sa so Zvolenom dokázali dohodnúť. Buduje sa tu silný tím, čo ma motivuje a určite mi to pomôže posunúť sa vpred. Na sezónu sa preto poctivo pripravujem a budem sa v nej snažiť predviesť čo najlepší hokej," povedal Maier.

Majster z B. Bystrice predĺžil zmluvu s Nemčíkom


Slovenský hokejový majster z Banskej Bystrice predĺžil zmluvu s obrancom Martinom Nemčíkom.

Dvadsaťšesťročný obranca tak bude pôsobiť pod Urpínom druhú sezónu. V jeho prípade klub využil opciu, ktorá bola súčasťou zmluvy z vlaňajšej sezóny. Nemčík sa pripojil k mužstvu v októbri minulého roka a stal sa dôležitou súčasťou defenzívy. Robustný zadák odohral v drese "baranov" celkovo 46 zápasov, v ktorých si pripísal na svoje konto 6 asistencií.

V bráne zasa bude kryť chrbát Tylerovi Beskorowanemu klubový odchovanec Matej Gajan. Dvadsaťročný brankár podpísal vlani trojročnú zmluvu, no z dôvodu veľkej konkurencie strávil sezónu v Leviciach a následne v českom Hodoníne. Informoval web klubu.

Michalovce získali zámorských obrancov Barrona a Sola


Nováčik najvyššej slovenskej hokejovej súťaže Dukla Ingema Michalovce pokračuje v posilňovaní mužstva. Prvýkrát v klubovej histórii si v oficiálnych súťažných zápasoch dres „líšok“ oblečú aj zámorskí hokejisti, keď kontrakty na budúcu sezónu podpísali obrancovia Alex Barron z USA a Cody Sol z Kanady.

Obaja 28-roční zadáci tak budú priekopníkmi zámorského hokeja na Zemplíne. "Barron so Solom by mali priniesť do tímu tradičnú zámorskú dravosť i priamočiarosť. Očakávame od nich získanie si rešpektu od súperov pred našou bránkou. Obaja vedia dobre podporiť aj útok. Barron je navyše pravák, ideálne tak zapadne do zloženia našich formácií. O oboch hráčoch sme dostali dobré referencie, veríme, že sa naplnia. Zvýšia kvalitu v našom mužstve," povedal prezident Dukly Ingema Martin Burinský pre oficiálny klubový facebook.

Pre Barrona prostredie slovenských zimných štadiónov nebude neznáme. Sezónu 2018/19 dohrával po prestupe z nemeckého Freiburgu v Poprade. V 21 stretnutiach najvyššej slovenskej súťaže strelil jeden gól, na tri prihral, dosiahol tri plusové body a na trestnej lavici si odsedel šestnásť minút. Barron už v Európe hral aj za Coventry a Štrasburg, pred príchodom na starý kontinent štyri roky nastupoval za Univerzitu Quinnipiac, v drese ktorej sa stal v roku 2016 víťazom vysokoškolskej ligy NCAA (ECAC). Sol si vyskúša premiérovo niektorú z európskych súťaží. V posledných piatich sezónach hral za Fort Wayne Komets v ECHL. V roku 2009 ho draftovala v piatom kole Atlanta, do NHL sa však nedostal. Vo farmárskej AHL nastúpil v 28 stretnutiach, dal v nich jeden gól a dosiahol tri asistencie. Vyznačuje sa dôraznou fyzickou hrou, keď v 377 stretnutiach v ECHL okrem 127 kanadských bodov (39+88) nazbieral aj 1015 trestných minút.

Fín Räsänen je ďalší nový hráč Banskej Bystrice


Vedenie úradujúceho majstra hokejovej Tipsport Ligy HC'05 iClinic Banská Bystrica angažovalo 20-ročného fínskeho obrancu Villeho Räsänena.

Räsänen pôsobil v sezóne 2018/19 v zámorskej USHL, v ktorej odohral v dresoch Lincolnu Stars a Chicaga Steel celkovo 56 zápasov a dosiahol 1 gól a 4 asistencie. Predtým pôsobil vo Fínsku, najmä v juniorských súťažiach. "Ide o defenzívneho obrancu s výborným korčuľovaním. Rozhodli sme sa, že mu dáme šancu rozvíjať svoj talent u nás. Zároveň však bude aj pod drobnohľadom skautov z klubu Carolina Hurricanes, ktorý ho pred dvoma rokmi draftoval," uviedol športový manažér "baranov" Július Koval na klubovej stránke.

Klub spod Urpína nedávno angažoval aj Räsänenovho krajana, útočníka Joonu Jääskeläinena.