Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Banská Bystrica a Trenčín vedú na zápasy už 2:0

Na snímke radosť hráčov Banskej Bystrice po prvom zápase štvrťfinále playoff Tipsport Ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HC Košice v Banskej Bystrici 17. marca 2018. Foto: TASR/Branislav Račko

V Tipsport lige ide do tuhého.

Banská Bystrica, Trenčín 18. marca (TASR) - V 2. štvrťfinále Kaufland play off hokejovej Tipsport ligy HC'05 iClinic B. Bystrica zdolal HC Košice 2:1 a na zápasy vedie už 2:0. Ďalší zápas sa hrá na košickom ľade v stredu 21. marca o 18.00 h.

Hokejisti Dukly Trenčín vyhrali v druhom stretnutí štvrťfinále nad HK Poprad 3:1 a v sérii vedú 2:0 na zápasy.


HC'05 iClinic B.Bystrica - HC Košice 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Góly:
23. Lamper (Delisle, Brittain), 38. Bubela (Pretnar) - 41. Čížek (Nagy, Pacan). Rozhodovali: Snášel, T. Orolin - Stanzel, Smrek, vylúčení: 6:6 na 2 min., navyše 10 min Brejčák za napadnutie hlavy a krku, Gabor za nešportové správanie - Dudáš za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, zmeny: 4. bez Surového, 2702 divákov.

/Stav série 2:0/

Zostavy

HC'05 iClinic B. Bystrica:
Lukáš - Kubka, Ďatelinka, Pretnar, Mihálik, Delisle, Gélinas, Brejčák - Lamper, Surový, Hrnka - Hohmann, Bubela, Bartánus - Asselin, Faille, Skalický - Brittain, Češík, Bortňák - Gabor

HC Košice:
Habal - Čížek, Šedivý, Kessel, Dudáš, Koch, Pulli, Michalčin - Miklík, Pacan, Nagy - Spilar, Suja, Hovorka - Kafka, Klíma, Šoltés - Vrábeľ, Petráš, Hričina

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Videli sme veľmi kvalitný zápas z oboch strán. V prvej tretine sme ubránili množstvo oslabení, chalani sa vrhali do striel, spolu s brankárom to bola výborná robota. Čakali sme na svoju príležitosť, Košice znížili, až do konca to bol veľký boj. Rozhodujú maličkosti, klobúk dole pred chalanmi, ktorí to odbojovali. Do Košíc ideme s pokorou, majú čo ponúknuť, no minimálne jeden zápas tam chceme vyhrať."

Roman Šimíček, tréner Košíc: "Bolo to podobné ako deň predtým, zápas bol vyrovnaný, raz mal navrch jeden, raz druhý. My sme menej efektívni ako súper, nevyužili sme presilovky ani o dvoch hráčov. Spokojní nie sme, no súper je ťažký, kvalitný a celkom dobre s ním bojujeme. Mrzí nás, že sme aspoň jeden zápas nevyhrali, v sobotu sme boli k nemu veľmi blízko."

Miloš Bubela, strelec víťazného gólu B. Bystrice: "Dobrý zápas, rýchly, my sme sa snažili puk do bránky nejakým spôsobom pretlačiť. V presilovke máme pár nacvičených vecí a jednou z nich je aj streľba. Vytvoril sa priestor, skúsil som to. Včera som mal voľno, teraz som chcel niečo ukázať. V Košiciach to nebude jednoduché, no už sme tam párkrát vyhrali, veríme si, máme výborný tím."

Ladislav Nagy, kapitán Košíc: "V sobotu nám zápas ušiel, teraz sme znovu zabojovali. Nič sa nedeje, pokúsime sa doma konečne vyhrať. Musíme sa pozerať na seba, potrebujeme zvíťaziť, budeme doma, na väčšom ihrisku. Sú to zápasy, v ktorých je všetko, súper má viac šťastia, my mu ho musíme ukradnúť. Nejdú nám presilovky, ani o dvoch hráčov, musíme oveľa viac bojovať, potom bude dobre."


V prvej tretine sa nahromadilo veľa vzruchu, no ani nie tak z akcií ako z vášní, ktoré vznikali na ľade. Rozhodcovia udelili až tri desaťminútové tresty a tých dvojminútových bolo osem. Z takejto rozkúskovanej hry mohli viac vyťažiť hostia. Od 7. min sa im naskytla príležitosť hrať až 114 sekúnd presilovku o dvoch hráčov, no bezvýsledne. Na oboch stranách síce hráči zasypali brankárov spŕškou striel, väčšinou ich však brankári zlikvidovali, alebo mierili vedľa. Šancí na gól prakticky nebolo, možno hosťujúci Pacan mal k nemu v 12. min v presilovke dvakrát najbližšie. Inak to bol hokej dramatický, neustále sa na ľade niečo dialo a divák sa ani na chvíľu nenudil.

Domácim od 4. min nenaskakoval na ľad kapitán Surový, po tom, čo ho na ľad zložil Dudáš, za čo si vyslúžil 10 min trest za napadnutie hlavy a krku. Na úvodnom góle domácich sa podpísala aj náhoda, aj šťastie. V 23. min Delisle poslal puk na zadné plexisklo, odrazil sa pred bránku a Lamper ho prestrčil cez brankára Habala. Chuť na ďalšie góly sa u 'baranov' zvýšila, blízko k nemu bol onedlho aj Bortňák a Bartánus, Češíkovu strelu v 27. min opäť zlikvidoval Habal a poradil si aj s Gélinasovým nájazdom a dorážkou Hohmanna. Najväčšiu šancu hostí spálil v 31. min tiesnený v nájazde Kafka, hlavne vďaka zákroku Lukáša. Kafka bol aj pri rýchlej akcii v 34. min, puk síce pred bránku naservíroval, no Klíma ho dobre netrafil.

Záver druhej tretiny vyšiel domácim dokonale, pri signalizovanom vylúčení sa Češíkovi v 38. min prekonať Habala ešte nepodarilo, až Bubela v presilovke po deviatich sekundách forhendom z ľavej strany zvýšil skóre v 38. min na dvojgólový rozdiel. Drámu do zápasu vniesol 29 sekúnd po prestávke bombou od modrej Čížek a takúto injekciu potrebovali hostia ako soľ. Pribrzdiť ich vzápätí mohol v presilovke dvakrát za sebou Bartánus, pri druhej početnej výhode v 49. min Pretnar. 'Oceliarom' sa vyrovnať nepodarilo ani počas power play, začala sa 1:52 min pred klaksónom a vytúžený efekt hosťom už nepriniesla.

Trenčín – Poprad 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly:
12. Gašparovič (Hudec, Dlouhý), 29. Dlouhý (Gašparovič, Hudec), 44. Varga (Frühauf, Sádecký) – 40. Fabian (Buc, Heizer). Rozhodovali: Kubuš, Fridrich – Výleta, Šefčík, vylúčení: 9:6 na 2 min, navyše Mikula 10 min OT za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 4808 divákov.

/stav série 2:0/

Trenčín: Valent – Bačík, Starosta, Cebák, Frühauf, Bohunický, Holenda, Romančík – Radivojevič, Sojčík, Bezúch – Hecl, Sádecký, Marcel Hossa – T. Varga, Ölvecký, O. Mikula – Gašparovič, R. Dlouhý, D. Hudec – Deveaux

Poprad: Ivanov – Petran, Davydov, D. Brejčák, P. König, Ježek, Fabian, MacDowell, Bdžoch – Buc, Heizer, Matúš Paločko – Svitana, Mlynarovič, Štrauch – Abdul, Matej Paločko, D. Bondra – Hvila, M. Nagy, Vartovník

Peter Oremus, tréner Trenčína: "Každý zápas v play off je dôležitý, keďže ten prvý sme zvládli až na jeho samom konci. Na tento druhý sme sa museli ešte lepšie pripraviť. Sme také mužstvo, ktoré sa vie stále viac koncentrovať na ďalšie dôležité zápasy."

Marcel Ozimák, tréner Popradu: "Bol to emotívny zápas, ale bez zákerností. Trenčín proti nám nastúpil s taktikou rozhodnúť stretnutie už v úvode. Potom sa duel vyrovnal, ale náš súper bol efektívnejší v koncovke. Hoci prehrávame 0:2, verím, že v domácom prostredí sériu vyrovnáme."


Trenčania začali druhý štvrťfinálový zápas zostra. Pri hre 4 na 4 zatlačili súpera, ale zakončenie v podaní Radivojeviča úvodný presný zásah neprinieslo. V 5. minúte neuspel ani Gašparovič, ktorý sa natlačil pred Ivanova, no zblízka už nedokázal puk zasunúť do siete. O tri minúty Sojčíkovo zakončenie gólman hostí vyrazil. V 10. min sa hostia vymanili z tlaku. Svitana našiel nekrytého Buca, no tomu puk skĺzol z čepele v najnevhodnejšiu chvíľu. Aktivitu Dukla pretavila do prvého gólu v 12. min. Gašparovič vystrelil spoza obrancu a bolo 1:0. Poprad nakopla presilová hra a vyrovnať mohol Bondra, ale jeho dva pokusy gólové neboli.

Na snímke fanúšikovia Dukly Trenčín v prvom zápase štvrťfinále playoff Tipsport Ligy v hokeji HK Dukla Trenčín - HK Poprad v Trenčíne 17. marca 2018.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


V druhej časti zápasu sa hra zmenila na šachovú partiu. Ani jeden tím nechcel urobiť chybu a inkasovať gól. Napokon zmenu skóre priniesla 29. minúta, kedy Gašparovič zakončil a puk do odkrytej bránky dotlačil Dlouhý. O minútu neskôr Bezúch našiel kapitána Radivojeviča, no ten na Ivanova nevyzrel, pretože sa dokázal rýchlo presunúť z žŕdke. V tých momentoch sa začalo na ľade viac iskriť a nervozity pribúdalo. V oslabení sa presadil Sojčík, no jeho pokus sa iba odrazil od konštrukcie bránky, čo potvrdil aj videorozhodca. Dvadsaťdva sekúnd pred koncom druhej tretiny sa hosťom podarilo streliť kontaktný gól. Kapitán Fabian si položil Valenta a ponad jeho chrániče poslal puk do bránky.

V 44. minúte sa "vojakom" podarilo využiť prvú presilovú hru v zápase. Vargov pokus z uhla prekvapil Ivanova, ktorému puk na prekvapenie prepadol za bránkovú čiaru. V početnej výhode mohol "kamzíkov" vrátiť naspäť do hry Štrauch. V dobrej pozícii Valenta neobstrelil. V závere si už Trenčania víťazstvo postrážili a vyhrali aj druhý domáci zápas.