Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Dáni chcú potrápiť v severskom šlágri favoritov z Fínska

Na snímke zľava Morten Poulsen (Dánsko) a jeho spoluhráč Nick Olesen v zápase základnej A-skupiny Veľká Británia - Dánsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Košiciach 14. mája 2019. Foto: TASR František Iván

Dáni majú za sebou úvodné tri stretnutia proti papierovo schodnejším súperom, v ktorých získali päť bodov.

Košice 15. mája (TASR) - Štvrtkový program košickej A-skupiny na hokejových MS prinesie severský šláger medzi Fínskom a Dánskom (20.15 h). Dáni veria, že dokážu uchmatnúť favoritom aspoň nejaký bod a zvýšia si šance na prienik do štvrťfinále. "Suomi" sa chcú po tesnej prehre s USA (2:3 pp) vrátiť na víťaznú vlnu. O štyri hodiny skôr je na programe duel medzi Kanadou a Francúzskom.

Dáni majú za sebou úvodné tri stretnutia proti papierovo schodnejším súperom, v ktorých získali päť bodov. Po triumfe v prestrelke s Francúzskom 5:4 po samostatných nájazdoch prišla tesná prehra s Nemeckom 1:2, pri ktorej nepremenili mnoho veľkých šancí. Zakončovanie si však "natrénovali" v utorňajšom súboji s outsidermi skupiny z Veľkej Británie, vyhrali 9:0 a prvýkrát v histórii strelili v jednom stretnutí elitnej kategórie MS viac ako osem gólov.

Ďalší program však bude pre zverencov trénera Heinza Ehlersa nesmierne náročný, v nasledujúcich štyroch dueloch sa stretnú postupne s Fínskom, USA, Kanadou a Slovenskom. "Proti Britom to pre nás bolo cenné víťazstvo, ukázali sme, že vieme dávať góly. Ale teraz nás čakajú štyri zápasy s ťažkými súpermi, musíme sa na ne poriadne pripraviť. Hneď prvý bude proti Fínsku, je to pre nás veľmi dôležitý duel," povedal útočník Mikkel Bödker.

Okrem krídelníka Ottawy Senators má tréner Ehlers k dispozícii už len jedného hráča z NHL - Larsa Ellera z Washingtonu Capitals. Oliver Bjorkstrand z Columbusu pozvánku odmietol, Ehlersov syn Nikolaj chcel prísť, no v play off utrpel zranenie a Winnipeg mu účasť zakázal. Najproduktívnejší hráč je zatiaľ Eller, ktorý v troch dueloch zaznamenal dva góly a tri asistencie, Jesper Jensen nazbieral štyri body (2+2) a pätica hráčov po tri. Morten Poulsen sa blysol hetrikom do siete Veľkej Británie.

Fíni majú v kádri tiež len dvoch hráčov z NHL, útočník Juho Lammikko z Floridy a obranca Henri Jokiharju z Chicaga navyše pendlujú medzi farmou a prvým tímom. Zverenci Jukku Jalonena však zatiaľ podávajú na MS výborné výkony. V úvodnom zápase získali skalp Kanady (3:1), v druhom zdolali Slovensko (4:2) a s USA prehrali len tesne 2:3 po predĺžení. So 7 bodmi figurujú priebežne na 2. priečke tabuľky. Hviezda tímu je mladučký kanonier Kaapo Kakko, ktorý hetrikom zostrelil Slovákov a v troch dueloch nazbieral päť gólov. Päť bodov za asistencie má na konte Sakari Manninen, po tri Toni Rajala a Niko Mikkola. "Suomi" si pred štvrtým zápasom na turnaji dopriali dva dni voľna, Dáni o jeden menej.

V súboji Kanady s Francúzskom je favorit jasný. Zámorskí hokejisti však už nemôžu na turnaji počítať s ofenzívnym obrancom Brandonom Montourom, ktorý pre nešpecifikované zranenie v spodnej časti tela dohral. Kanaďania sa zatiaľ na MS prezentujú výbornou streleckou efektivitou, v tomto ukazovateli sú zatiaľ lídri. Francúzi si okrem toho musia dať v stretnutí s gigantom pozor aj na disciplínu. Zverenci Alaina Vigneaulta totiž hrali doteraz sedemkrát v početnej výhode, pričom v šiestich prípadoch vylúčenie súpera potrestali.

Kanada po úvodnej prehre s Fínskom (1:3) zdolala Veľkú Britániu (8:0) a po dráme i Slovensko 6:5, na konte má šesť bodov a je priebežne tretia. Francúzi majú na konte tri prehry s Dánskom (4:5 sn), USA (1:7) a Nemeckom (1:4), s jedným bodom sú predposlední.


Predpokladané zostavy:

Kanada: Hart - Stecher, Chabot, Severson, Nurse, Theodore, Fabbro - Stone, Strome, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph Henrique, Jost - Dubois Francúzsko: Hardy - Chakiachvili, Thiry, Gallet, Hecquefeuille, Dame-Malka, Manavian, Janil - Perret, Ritz, Valier - Bozon, Claireaux, Fleury - Treille, Texier, Rech - Leclerc, Guttig, Bertrand

Dánsko: Dahm - M. Lauridsen, Aabo Jensen, Bruggisser, O. Lauridsen, O. Larsen, Nich. Jensen, Lassen - Storm, Eller, Nick. Jensen - Madsen, Regin, Bödker - Bau Hansen, J. Jensen, Meyer - Poulsen, Jakobsen, Olesen Fínsko: Vehviläinen - Ohtamaa, Lehtonen, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto - Kuusela, Tyrväinen, Rajala - Kakko, Manninen, Pesonen - Ojamäki, Luostarinen, Savinainen - Anttila, Lammikko, Sallinen