Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hokejistom Košíc sa aktivita vyplatila, opäť porazili Zvolen

Na snímke brankár Zvolena Adam Trenčan inkasuje prvý gól. Foto: TASR/František Iván

V sérii hranej na štyri víťazné stretnutia košickí hokejisti vyhrávajú 2:0, keď naplno využili výhodu domáceho prostredia.

Košice 24. marca (TASR) - Hokejisti slovenského šampióna HC Košice dokázali zvíťaziť i v druhom semifinále extraligovej play off, keď v košickej Steel aréne zdolali HKM Zvolen presvedčivo 6:2. V sérii hranej na štyri víťazné stretnutia vyhrávajú 2:0, keď naplno využili výhodu domáceho prostredia.

Od úvodných minút bola aktivita na hokejkách domácich hráčov, no ich prvú šancu nedokázal pretaviť vo vedúci gól Dravecký, ktorému v poslednej chvíli nedovolil presne zakončiť jeden z obrancov hostí. V 4. minúte sa dostal do samostatného úniku Zálešák, Trenčan však bol v mikrosúboji s košickým kapitánom úspešnejší.

"Oceliari" pokračovali v útočnej aktivite, ich štvrtá útočná formácia v 6. minúte zatvorila súpera vo vlastnej obrannej tretine, no Haščák, Spilár a ani Mlynarovič nedokázali z tlaku nič vyťažiť. Hostia sa dostali k slovu až v 9. minúte, po Zuzinovom zakončení úradoval Hylákov pravý betón. O dve minúty neskôr sa ocitol v ideálnej šanci Jenčík, puk z jeho hokejky skončil iba na konštrukcii Trenčanovej bránky. Ďalšiu príležitosť si vypracovali opäť domáci hokejisti, k odrazenému puku od zadného mantinelu sa dostal v 15. minúte Haščák, s pohotovým zakončením si poradil reflexívnym zákrokom gólman hostí. Zvolenčania nebezpečne pohrozili tri minúty pred koncom prvej tretiny vďaka Lukášovi Juríkovi, stav sa nezmenil. Na opačnej strane ešte pohrozil Mlynarovič.


Údržba ľadu počas druhého zápasu semifinále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice – HKM Zvolen.
Foto: TASR/František Iván


Na začiatku druhého dejstva mal gól na hokejke domáci Pašek, ale ponúknutú šancu v početnej výhode o jedného hráča nevyužil, Trenčan si s jeho bekhendovým zakončením poradil. Ani Zvolen nevyužil ponúknutú presilovku a obidve mužstvá pokračovali pozornou hrou v defenzíve s prechodom do rýchlych protiútokov. V 27. minúte úradovala Trenčanova lapačka po zakončení Hvilu. O dve minúty neskôr otvoril skóre duelu hosťujúci obranca Šiška, ktorý nahodeným pukom od modrej čiary prekvapil nielen seba, ale i divákov v Steel aréne - 0:1. "Oceliari" však odpovedali už o minútu neskôr a na 1:1 vyrovnal v presilovej hre Dravecký, ktorý prekvapil Trenčana strelou spoza obrancu. Obraz hry sa nezmenil ani po tomto momente, obidva tímy dobre kombinovali, napádali sa už pri rozohrávke a tlačili do zakončenia. V 37. minúte poslal po prvý raz do vedenia Košičanov Kristek, ktorý zužitkoval časovanú prihrávku Bartoša a bez problémov zakončil do odkrytej časti hosťujúcej bránky - 2:1.

Vstup do tretieho dejstva vyšiel domácim hokejistom, ktorí sa po Gronovom dravom prieniku ujali vedenia 3:1. Ten sa natlačil pred brankára hostí cez dvojicu brániacich hráčov a na dva razy presne zakončil. O dve minúty neskôr už svietil na ukazovateli skóre stav 4:1, keď sa pred Trenčanom presadil Zálešák a prakticky rozhodol o osude stretnutia. Po ňom sa presadil v 47. minúte Bartoš, ktorý v oslabení prekonal striedajúceho Škrečka v bránke hostí - 5:1. Ten lovil puk zo svojej bránky aj v 51. minúte po pohotovom zakončení Miklíka. "Rytieri" ešte korigovali gólom v 53. minúte, keď sa po peknom úniku presadil Sikela.



HC Košice - HKM Zvolen 6:2 (0:0, 2:1, 4:1)

Góly: 30. Dravecký (Haščák), 37. Kristek (Bartoš, Zálešák), 42. Gron (Miklík, Jenčík), 44. Zálešák (Kristek, Novák), 47. Bartoš (Zálešák), 51. Miklík (Gron) - 29. Šiška (M. Jurík), 53. Sikela (Otčenáš, M. Jurík).

Rozhodovali: Baluška, P. Grečko - M. Novák, Stano, vylúčení: 6:7, navyše Jindra (Zvolen) 10. min. za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, striedanie: 45. Škrečko namiesto Trenčana, 4455 divákov

/stav série: 2:0/

Zostavy a striedania:

Košice: Hylák - Tabaček, Homer, Kolba, Šeda, Novák, Martin Chovan, Slimák - Dravecký, Hvila, Pašek - Zálešák, Kristek, Bartoš - Miklík, Gron, Jenčík - Spilar, Haščák, Mlynarovič

Zvolen: Trenčan (45. Škrečko) - Zošiak, Jindra, Juraško, Hraško, Vantroba, Mucha, Šiška - Puliš, Brabenec, Čurilla - Slovák, L. Jurík, V. Baláž - Sikela, M. Jurík, Otčenáš - Méry, Zuzin, Ďaloga

Hlasy trénerov

Miroslav Ihnačák, tréner Košíc:"Zápas sme začali dobrým pohybom, dobre sme korčuľovali a myslím si, že celé stretnutie sme mali navrch. V prvej tretine sme si vytvorili veľa gólových šancí i keď nám to tam nepadlo. V tretej tretine nám to však vyšlo, mali sme dobrý nástup, strelili sme rýchle góly a to rozhodlo o zápase."

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Myslím si, že v tomto zápase sme mali veľké problémy s rýchlosťou Košíc. Prejavovalo sa to v celom systéme, rozleptali nám celú defenzívu a bohužiaľ naši obrancovia nestíhali eliminovať rýchlosť súperových útočníkov. Aktivita Košíc bola tak výrazná, že sme sa dostali do veľkých problémov. Súper vyhral zaslúžene.