Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

LIGA NÁRODOV: Chorváti oplatili Španielom prehru, hrdinom Jedvaj

Tin Jedvaj (vo výskoku), archívna snímka. Foto: TASR/AP

Chorvátski futbalisti si tak pred záverečným duelom v Anglicku udržali šancu na prvenstvo vo 4. skupine, naopak Španieli si prehrou výrazne skomplikovali situáciu.

Záhreb 16. novembra (TASR) - Dvadsaťdvaročný obranca Tin Jedvaj sa stal nečakaným hrdinom štvrtkového zápasu A-divízie futbalovej Ligy národov 2018/19, keď premiérovými dvoma gólmi v národnom drese rozhodol o triumfe domáceho Chorvátska nad Španielskom 3:2. "Vatreni" si tak pred záverečným duelom v Anglicku udržali šancu na prvenstvo vo 4. skupine, naopak Španieli si prehrou výrazne skomplikovali situáciu.

Po bezgólovom prvom polčase poslal domácich do vedenia v 54. Andrej Kramarič, o dve minúty neskôr však vyrovnal Dani Ceballos. Chorváti opäť viedli v 69. minúte zásluhou ľavého krajného obrancu Jedvaja. Po centri Luku Modriča zostal voľný na zadnej žrdi a pripísal si svoj prvý gól v reprezentačnom A-tíme. V 78. minúte "La Furja Roja" opäť vyrovnala, po ruke Šimeho Vrsaljka v šestnástke nariadil rozhodca pokutový kop, z ktorého skóroval kapitán hostí Sergio Ramos. Rozhodujúci moment prišiel v tretej minúte nadstaveného času, po strele Josipa Brekala rozhodol o cennom víťazstve domácich pohotovou dorážkou Jedvaj.

Chorváti tak oplatili Španielom septembrovú prehru 0:6. "Som nadšený a hrdý. Vydal som zo seba to najlepšie a víťazstvo znamená pre nás veľmi veľa. Vedeli sme, že musíme vyhrať. Pri vysokej prehre v Španielsku sme mali veľmi zlý deň. Zlepšujeme sa každým zápasom a teraz nás čaká Anglicko," citovala agentúra AP obrancu Bayeru Leverkusen.

Španieli sa ocitli v náročnej situácii. Sú síce stále na čele 4. skupiny so šiestimi bodmi, ale všetky svoje zápasy už odohrali. Angličania a Chorváti majú o dva body menej a v prípade víťazstva lídra predbehnú. Španieli tak budú k postupu potrebovať remízový výsledok zo záverečného duelu medzi štvrtým a druhým tímom MS 2018, ktorý je na programe v nedeľu 18. novembra o 15.00 h vo Wembley.

"Ukázalo sa, aká je naša skupina ťažká. Neočakávali sme, že dvakrát prehráme, no stále máme šancu na celkové prvenstvo. Rozhodujúci gól sme dostali v čase, keď sa oba tímy snažili zúfalo strhnúť víťazstvo na svoju stranu," uviedol kouč hostí Luis Enrique.

"Gratulujem mojim hráčom, bol to úžasný zápas s piatimi gólmi. Hrali sme výborne a víťazstvo je pre nás odmenou za výkon. Chceli sme vyhrať, aby sa o víťazovi skupiny rozhodovalo vo Wembley. Máme veľkú motiváciu a chceme si zápas v Anglicku užiť," vyhlásil podľa portálu uefa.com chorvátsky kormidelník Zlatko Dalič.