Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Federer a Djokovič postúpili do semifinále na Roland Garros

Roger Federer Foto: TASR/AP

Nasadená trojka Roger Federer turnaja otočil zápas s Juanom Martinom del Potrom z 0:2 na sety a svetová jednotka Novak Djokovič dokázal odvrátiť štyri mečbaly v zápase proti Jo-Wilfriedovi Tsongovi.

Paríž 5. júna (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal prvým semifinalistom mužskej dvojhry na Roland Garros. Grandslamový rekordér vo štvrťfinále na parížskej antuke otočil zápas s Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom a triumfoval po päťsetovej bitke 4:6, 6:7 (4), 6:2, 6:0 a 6:3.

Federer dlho nevedel nájsť recept na Juhoameričana, ktorý ťažil z kvalitného podania a agresívneho forhendu. Po prehratom tajbrejku druhého setu sa však dokázal zmobilizovať a v ďalších minútach jasne ovládol dianie na dvorci Suzanne Lenglenovej. V rozhodujúcom piatom sete si po rýchlom brejku vybudoval náskok 4:1 a za stavu 5:3 premenil pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal.

"Som veľmi rád, že som sa prebojoval do ďalšieho kola turnaja. Del Potro hral výborne napriek tomu, že má problémy s kolenom. Keď som prehrával 0:2 na sety, mal som obavy, ako to dopadne, no vedel som, že mám stále šancu. Podmienky boli náročné a bol to dlhý a ťažký zápas. Som rád, že som nakoniec vyhral," vyhlásil Federer.

Djokovič odvrátil štyri mečbaly

Srbský tenista Novak Djokovič odvrátil štyri mečbaly a postúpil do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Vo štvrťfinále si ako nasadená jednotka poradil s päťkou "pavúka" domácim Francúzom Jo-Wilfriedom Tsongom po vyšer štvorhodinovej päťsetovej bitke 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (6), 6:1.

Novak Djokovič
Foto: TASR/AP
Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu tak má stále šancu skompletizovať svoju grandslamovú zbierku, do ktorej mu chýba už iba titul z antukového vrcholu sezóny. V semifinále nastúpi proti Švajčiarovi Rogerovi Federerovi a bude mať šancu odplatiť mu vlaňajšiu prehru. Tsonga sa po slabšom úvode postupne dostal do dobrého tempa, otočil na 2:1 na sety a vo štvrtom dejstve mal za stavu 5:4 i 6:5 dva mečbaly. Nevyužil ich však, v tajbrejku prišiel o náskok 4:2 a záverečné dejstvo bolo už jasnou záležitosťou Djokoviča.

Líder svetového rebríčka po vydretom postupe medzi elitné kvarteto netajil veľkú spokojnosť. "Nebolo ľahké dostať sa zo štyroch mečbalov a otočiť zápas v môj prospech. Jo-Wilfried začal hrať od polovice druhého setu agresívne a ak by dnes vyhral, zaslúžil by si to, lebo podal skvelý výkon. Domáci fanúšikovia ho hnali dopredu. V semifinále ma čaká ďalší ťažký zápas s Rogerom. Máme obaja dva dni na to, aby sme si vyčistili hlavy a odpočinuli si," povedal Djokovič v prvom interview priamo na kurte.

muži - dvojhra - štvrťfinále:

Roger Federer (3-Švajč.) - Juan Martin del Potro (9-Arg.) 4:6, 6:7 (4), 6:2, 6:0, 6:3Novak Djokovič (1-Srb.) - Jo-Wilfried Tsonga (5-Fr.) 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (6), 6:1